Transportoarele blindate Piranha 5 pe care Armata României le cumpără de la americanii de la General Dynamics sunt în întârziere, iar turela cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit pentru noul transportor a picat primele teste, a declarat miercuri ministrul Apărării. Reprezentanții Elbit au transmis HotNews.ro o explicație pentru care primele teste ale turelei au fost un eșec și susțin că au efectuat deja cu succes alte teste de teren ale acestei turele.

Turela ELBIT UT-30 ce va fi montata pe transportorul Piranha 5Foto: Hotnews

Cum explică Elbit de ce turela sa cu tun de 30 de mm de pe transportorul Piranha 5 a eșuat la primul test:

”Elbit Systems are în derulare trei programe pentru furnizarea de turele cu tun (țeava) 30 mm, telecomandate și stații de arme de 12,7 mm pentru vehiculele 8X8 din întreaga lume.

Producția pentru România se desfășoară așa cum a fost planificată, iar Elbit Systems a furnizat deja General Dynamics cu 20 de turele și șase stații de armament; am deschis recent o unitate de producție Elbit Systems în Măgurele.

În testele de recepție efectuate de client în Decembrie 2018, performanța stațiilor de armament de 12,7 mm a fost excepțională, dar turelele de 30 mm nu au fost conforme.

Acest eșec a fost cauzat de faptul că tunurile ( teava ) de 30 mm au fost livrate cu întârziere din cauza grevelor provocate de întreruperea funcționării sistemului guvernamental din SUA. Ca urmare, tunul a fost întârziat de vama americană mult mai mult decât era planificat, iar procedurile birocratice s-au derulat cu întârziere. Tunul a ajuns la testele de câmp doar cu o zi înainte de testare, nu a fost pregătit corespunzător și nu a fost supus calibrării (ceea ce este foarte important).

De la acest incident, Elbit Systems a efectuat cu succes alte teste de teren ale acestei turele - împreună cu General Dynamics - pentru alți clienți. Elbit Systems este pregătit pentru teste suplimentare cu Armata Română.

Elbit Systems este furnizorul turelei pentru transportorul 8x8 al Forțele de Apărare Israeliene și este încrezător că și clientul român va fi foarte mulțumit de următoarele teste.”

Foto: Transportor Piranha 5 cu turelă Elbit UT-30

România a semnat un contract de circa 900 de milioane de euro pentru 227 de transportoare Piranha 5 cu americanii de la General Dynamics. Transportoarele Piranha 5 care ar urma să îndeplinească rolul de vehicul de luptă ar urma să fie echipate cu turele UT-30 cu tun de 30 de mm produsă de israelienii de la Elbit chiar în România.”

Contractul cu Mowag se află deja în întârziere, iar ministrul Apărării Gabriel Leș a confirmat miercuri că turela nu a trecut primele teste în fața specialiștilor MApN.

„Turelele care se pun pe acest produs, conform HG-ului când această procedură a pornit, la fel ca și foarte multe subansamble ale acestui produs care este foarte complex, s-a cerut să fie produsă în România. Acele turele la primele teste care au fost făcute în prezența specialiștilor și tehnicienilor nu au trecut testările, urmează să se facă o altă testare”, a spus Leș.