Șeful serviciului de spionaj britanic MI6 este așteptat să amâne ieșirea la pensie pentru a rămâne să coordoneze agenția în perioada post-Brexit, scrie The Times, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alex Younger, 55 de ani, ar trebui să se pensioneze în noiembrie, după cinci ani de mandat. Însă oficiali guvernamentali vor să-i prelungească mandatul cu un an sau chiar doi după ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În cazul în care premierul Theresa May și ministrul de externe Jeremy Hunt confirmă prelungirea mandatului, Alex Younger va deveni cel mai longeviv șef MI6 din ani 60 și până acum. Potrivit cutumei, șefii serviciului de spionaj britanic au un mandat de cel mult cinci ani.

Andrew Parker, directorul agenției MI5, a fost de acord să rămână și el pe postul de director general al serviciului de securitate până în 2020, el fiind numit în 2013.

MI6 a devenit celebră în lume prin relatările din diverse romane construite în jurul unor spioni celebri, de la personajul creat de scriitorul John le Carré, George Smiley, la cunoscutul și popularul James Bond al lui Ian Fleming. Serviciul are ca misiune apărarea intereselor Marii Britanii, majoritatea operațiunilor sale desfășurându-se în afara granițelor.