O petiție online pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european a strâns, în mai puțin de o zi, peste 20.800 de semnături. Inițiatorii îi cer preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani și miniştrilor Justiţiei din statele membre ale Uniunii Europene să respingă "ferm" tentativa ministrului Justiţiei Tudorel Toader de a o defăima pe fosta șefă a DNA pentru a descuraja alegerea ecesteia la conducerea Parchetului European.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

Inițiatorii petiției spun că, prin gestul său, ministrul Justiţiei nu doar că nu reprezintă interesele şi voinţa oamenilor, ci, dimpotrivă, "continuă în mod abuziv un efort personal şi guvernamental de subordonare politică a justiţiei şi de oprire a luptei împotriva corupţiei în România".

"Prin prezenta, semnatarii, cetăţeni ai statului român, vă solicităm explicit să respingeţi ferm tentativa ministrului Justiţiei din ţara noastră de a o defăima pe d-na Laura Codruţa Kövesi, cu intenţia de a descuraja alegerea domniei-sale în funcţia de Procuror-şef european. Vă solicităm respectuos, de asemenea, ca la momentul votului să comunicaţi Legislativului european existenţa prezentei iniţiative. (...) Pentru cetăţenii români oneşti, Laura Codruţa Kövesi a căpătat o valoare simbolică tocmai prin efortul ei (şi al Departamentului Naţional Anticorupţie, sub conducerea ei) de a investiga faptele de corupţie la nivel înalt în ciuda actelor politice şi a modificărilor de legislaţie pe care actuala putere politică le-a realizat tocmai pentru a-i proteja pe politicienii corupţi", se arată în petiție.

Inițiatorii mai spun că ministrul Tudorel Toader şi alţi reprezentanţi ai Guvernului de la București, inclusiv premierul Viorica Dăncilă, "continuă să sfideze instituţiile europene prin afirmaţiile lor repetate potrivit cărora Comisia de la Veneţia, GRECO, Consiliul Europei şi chiar Parlamentul European ar fi adoptat diverse documente critice la adresa României pentru că nu s-au informat corect privitor la situaţia din ţara noastră" și, în aceste condiţii, a a conferi validitate demersurilor defăimătoare ale ministrului Toader ar constitui, pentru organismele europene amintite, gesturi de auto-contestare.

În mai puțin de o zi, petiția a strâns peste 20.800 de semnături.

Deputatul PNL Raluca Turcan a anunțat că a semnat și ea petiția și că liberalii vor face "toate demersurile necesare ca aceste alegeri să se încheie cu succes, astfel încât România să aibă reprezentant într-o poziție atât de importantă la nivel european".

Fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi s-a calificat prima pe lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror european șef. Comisia de selecție constituită la nivel european a transmis lista scurtă Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, care trebuie să aleagă procurorul european, șeful Parchetului European. Scrisoarea semnată de șeful panelului de selecție, Ulrike Haberl-Schwarz, este adresată astfel ministrului de justiție al statului care asigură Președinția Consiliului UE, nimeni altul decât Tudorel Toader, cel care a declanșat și obținut demiterea lui Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România. Astfel, Tudorel Toader ar putea să pună pe ordinea de zi a Consiliului JAI numirea viitorului procuror-șef UE.

Kovesi este urmată pe lista scurtă de 2 procurori: Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la selectarea pe primul loc a Codruţei Kovesi pentru poziţia de procuror-şef european, el spunând că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre "abuzurile” comise de fosta şefă DNA. "Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar”, a declarat ministrul. Decizia de numire a noului procuror-șef european va trebui luată de Parlamentul European și de miniștrii celor 28 de state membre UE, reuniți în Consiliul UE (formatul JAI).