Diferente fata de Romania
Cei deja plecati isi impartasesc experientele si dau sfaturi celor care abia acum se gandesc sa paraseasca tara si chiar ii cazeaza daca e nevoie. Cele mai multe accesari le au subiectele despre programele prin care se poate pleca in Statele Unite
- "Alternativa e sa pleci acolo unde poti (...) pentru ca nu e de stat, iar situatia nu se va imbunatati inainte de 2020, cand vom avea peste 40 ani... eu as pleca in State, daca as fi student in an terminal si as avea finantele de acum...daca nu, in Europa", scrie cineva care s-ai ales nickname-ul "surgeon". Aceeasi persoana, emigrata in Suedia, a calculat ca salariul pe care-l ia este de 23 de ori mai mare decat cel primit la plecarea din Romania.
- "Feriti-va de Canada cat puteti. Cum de ce? Nici nu stiu cu ce sa incep…(...) Oamenii sunt ingrozitor de amabili. (...)Mai mult, se munceste. Nasol, nu? E curat! Prea curat! Au preturi destul de mici! (...) Studentii au acces gratuit la piscine, sali de sport (...) Cum, nu se recicleaza manusile, varful la pipete? Cum adica nu se printeaza decat pe o parte a paginii? Cum, un "graduate student" poate sa se intretina singur din bursa, eventual sa-i mai si ramana? (...) Ingrozitor, revoltator, ce mai, penibil, nu?", scrie si "adi" despre viata sa in Canada.
Dupa ce HotNews.ro a publicat interviul realizat cu Eugen Nicolaescu, printre cele peste 100 de comentarii ale cititorilor s-au regasit si unele scrise de actuali sau viitori medici rezidenti care si-au prezentat propriile argumente legate de plecarea din tara.
- "Sunt studenta in anul 6, iar sotul meu e rezident in anul 1. Asteptam primul lui salariu, care va fi in jur de 6 milioane de lei vechi. Avem de platit cheltuielile la apartamentul in care stam in chirie si speram sa ne ramana niste bani ca sa ne facem un stoc in frigider. Dupa asta......ramane de vazut. Vom suna parintii pt extra-bani, pt ca nu vom rezista nici macar o saptamana asa. ce sa facem? e de condamnat ca abia asteptam sa termin si eu pentru ca sa putem sa plecam din tara asta?!?!", se intreaba "Maria".
- "In afara de salariu, medicii rezidenti pleaca si pentru ca in spital sunt pe post de mobilier sau scribi si nu-i invata nimeni nimic. Iar apoi, dupa rezidentiat, se prevede inca o perioada de somaj glorios pentru ca toate posturile scoase la concurs se atribuie pe alte criterii decat competenta", scrie "In curand emigrant" in subsolul interviului cu Eugen Nicolaescu.
- "Eu prefer sa muncesc 70 ore pe saptamina si sa invat toata viata (ca sa nu omor oameni), dar sa cistig decent, sa imi permit o viata confortabila si sa calatoresc prin toata lumea. Este chestie de optiune personala. Medicii din Romania nu au aceasta optiune, oricit de mult ar munci, daca sint cinstiti ramin saraci", mai spune si "Code Blue"
- "Doctore cu 2000Euro/luna in Europa o sa fii de rasul lumii, umilit peste tot.Probabil asta-i un salariu de asistenta medicala. Daca insa spitalul care te angajeaza iti plateste locuinta cu toate utilitatile atunci cu 2000Euro/luna poti sa supravietuiesti dar o sa fii tratat ca 'un pauvre docteur roumain'".
Potrivit unor informatii facute publice de Ministerul Sanatatii, aproape 9000 de medici si asistente medicale au depus cereri pentru a li se elibera actele necesare pentru dobandirea unui loc de munca intr-un alt stat UE. Din acestea, in cazul a 3.700 de medici si 2000 de asistenti medicali si moase au fost deja eliberate certificatele prin care le sunt recunoscute studiile.
In acest timp, Camera Federativa a Medicilor din Romania cer ca salariul unui medic proaspat iesit de pe bancile facultatii sa fie de minim 16 milioane de lei vechi. Intr-o conferinta de presa organizata marti, reprezentantii CFMR au afirmat ca salariul medicilor debutanti este la acelasi nivel ca si in urma cu zece ani, iar cel primit de medicii aflati la final de cariera a crescut de trei ori. Presedintele CFMR, Dan Peretianu, a precizat ca nivelul salarial in sistemul sanitar din Romania este de zece ori mai mic decat cel din UE si de 15-20 de ori mai mic decat cel din SUA.
Toata lumea are salarii mici aici.
In franta iti da 2000 de euro, da sa stiti ca cu 2000 de euro acolo faci cam ce faci aici cu 13 milioane.
Situatia de aici din FR, sta in felul urmator:
- un apartament: 300.000 eur;
- un bilet de autobuz: 1,4 eur
- o paine: 1.3 eur
- o ceapa: 0,1 eur
In Romania:
- un apartament: 300.000 RON
- un bilet de autobuz: 1,4 RON
- o paine: 1,3 RON
- o ceapa: 0,1 RON
Deci un om care in Romania primeste 3000 RON traieste ca un om care in Franta primeste 3000 eur. Daca si doctorii nostri ar primi 3000 RON, atunci cred ca salariile ar fi echitabile. Emigratul ar deveni atunci o chestie de optiune.
Dar sa nu uitam ca aici, in Franta, primeste 4000 eur un medic chirurg cu 10 ani de experienta in spate. Incepatorii primesc in jur de 2000 eur.
O masina in Franta 18.000 euro / Aceeasi masina in Romania: 50. 000 RON
5 zile de hotel in Franta: 400 EURO / 5 zile hotel in Romania - 1000 RON
Un textbook in Franta: 250 EURO / Acelasi textbook in Romania: 800 RON
Asa ca la un 3000 EURO in FR eu zic ca trebuie cam 5-6000 RON in Romania.
- camasile de la mall din RO cu cele de la supermarket din FR.
- un hotel de 2 stele din FR cu un hotel de 3-4 stele din RO
- ...chiar de unde ti-ai luat textbook asa de ieftin in FR? ce marca si ce caracteristici costa in FR 250 si in RO 800? sper sa fie aceleasi marci si aceleasi dotari alea la care te referi.
Hotelul poate ca discutabil, ca si in RO costa mult. Insa asta e o cheluiala ocazionala.
Insa pe o chirie... in RO, un apartament cu o camera in alt oras decat Bucuresti costa cam 700-800 ron. In FR - provincie costa 700-800 eur.
Deeeeci...
HOTEL? - mergi pe booking.com si compara tu ce vrei (si nu lua Bucurestiul ca sa nu te sperii)
Textbook este altceva decit notebook - e o carte care, ca si caracteristici are vreo 2-3 kg si se gasesc pe mai multe culori in functie de fitele aluia ce se da destept.
chiria in fr in provincie 700-800 E ? intr-un oras mare e 350 E.
deci, verifica mai intai sa incepi sa scrii.
- un apart cu 3 cam: 350.000 RON
- un bilet: 1,5 RON (o calatorie)
- o paine: 2 RON
- o ceapa: chiar daca e degerata e mai mult de 0,1 RON.
In Romania:
- un apartament: 300.000 RON
q: Unde, cand si cu cate camere. Daca are 3 camere (precum cel pe care il mentionezi tu in Paris, probabil) si este situat in Bucuresti, vreau si eu 10-20 unitati, gasesc eu surse de finantare.
- un bilet de autobuz: 1,4 RON
q: Ai comparat cumva si conditiile de calatorie? Cat de des il folosesti tu personal? Nu ar trebui sa compari cumva pretul autoturismului tau si respectiv al combustibilului? Are sa iti dea cu virgula!
- o paine: 1,3 RON
obs: Da, se spune ca tampeste, si cred ca este cazul, atunci cand inlocuieste alte alimente de baza, si are o pondere substantiala in alimentatie tocmai datorita pretului scazut, mentinut strategic.
- o ceapa: 0,1 RON
Ori nu faci cumparaturile, ori ai uitat sa mai treci prin piata in ultimii ani. Fructele si legumele sunt mai scumpe in RO in 9 din 12 luni.
- un laptop: X RON
o: Se pare ca ai nevoie de sfatul unui prieten cand faci achizitii de tehnica de calcul si electronice. Apeleaza cu incredere.
Pentru viitor: cand incerci sa calculezi costurile vietii, nu compara cheltuielile unui student care sta cu parintii pentru ca nu are alternativa in RO, si care mananca paine, ceapa, branza si mamaliga, cu cheltuielile tale, in timp ce tu stai in propriul apartament, conduci o masina proprie si iti faci concediul in fiecare an in alta tara. Este o comparatie nereusita.
de asta invazia asta de firme banci etc! ca se poate face profit exorbitant la costuri minime!
in occident trece 3 ani pana se ajunge la break-even la o afacere si in romania se fac profituri de milioane in cateva zile!
Vezi bancile si firmele de constructii etc!
Romanii cumpara orice fara discernamantr fara sa-si ceara drepturile, cumpara casa cu 150000euro si nu li se pare in neregul ca nu are loc de parcare si merge in noroi pana la glezna!
NE PLATIM SINGURI PROSTIA!
Pa si dute unde vezi cu ochi...
Fa tu bine si plateste-ti cei 18 ani de studiu in care ai invatat pe banii proveniti de la noi pacientii virtuali (indirect, din PIB), pentru ca de banii astia tu n-ai facut mai nimic in schimb.
Multumesc pentru nimic. Pot sa-ti zic "hotzule"? Ca daca nu erau banii astia de la stat, asa de rahat cum sunt ei, nu mai ajungeai tu mare doctor prin strainataturi. Pe care bani i-ai luat, i-ai folosit sa te instruiesti, si apoi ai plecat fara sa fi facut nimic in schimb. Uite dom'ne marii occidentali care mai judeca inca dupa dogma comunista ca totul e gratis si li se cuvine.
Si statul de unde a avut banii aia pe care i-a investit in educatie? Nu cumva parintii "acuzatului" au platit taxe si impozite tocmai pentru ca odraslele lor sa aiba dreptul la educatie? Daca un medic care vrea sa plece din tara ar fi obligat sa-si plateasca studiile, acele studii ar fi platite de doua ori. Nu cred ca e corect.
PS. Imi cer scuze daca am fost prea vehement, dar asa fac cand ma "aprind".
Din PIB aproximativ 5% se duc la invatamant.
Per ansamblu parintii tai au platit deci 0.8% din salariul lor pt invatamant.
Sa zicem acum ca:
- ai tai ar castiga fiecare 2000 RON
- nu mai ai alti frati, ca apoi mai bivizam procentul o data
- ai tai au platit toti acesti ani intr-o economie stabila, cand leul nu se devaloriza pe parcursul unui an cu mai mult de 10%
Ar rezulta de aici ca ai tai au platit in TOTAL in fiecare luna 32 de lei la invatamant. Intr-un an AMANDOI au dat 384 lei. Tu atat crezi ca este pretul real al scolii? Sincer!...
Mai faceti calcule, dragi medici, inainte sa aruncati cu noroi inspre tara noastra, si in special inspre oamenii din ai caror bani ati facut facultate.
P.S. si nu uita ca am plecat de la premiza ca ai tai castiga fiecare 2000 ron/luna. Ceea ce e un salariu mai mult decat mediu la noi.
...desteptu-le dar tu pe ce baini ai facut scoala...sau tu ai avut parinti care au stiut unde sa mituiasca...probabil din cauza asta esti asa de destept...
Bine ca vedeti doar medicii care au facut facultatea pe banii "vostri"...dar aia care studiaza istoria, Limbi straine, dreptul ...si care nici macar nu va trateaza..pe aia cum ii injurati?...ce le pretindeti
ca vad ca de la medici aveti pretentia sa va trateze BINE...daca se poate Urgent...fara nici un efort din partea voastra , a pacientilor , nici macar de a respecta sfatul, si tratamentul primit(banuiesc ca esti pacient, ca altfel nu ai vb asa...)
Medicii trateaza, dar nu fac minuni...nici pe banii tai, ai lui Nicolaescu, Dumnezeu...suntem oameni si noi...nu cred ca ti-ar place sa te opereze de ex un neurochirurg care era cat pe ce sa-si rupa mana in tramvai, metrou...pt ca nu are posibilitate sa circule decent...
esti varza
tu deja ai ajuns la pct.4, mai ai putin, nu te lasa!
Chestia cu spaga e cam asa: stiind ca sistemul e la pamant, eu sunt de acord sa dau spaga. Zau, inteleg. Dar nici spaga nu mai rezolva problema! Daca nu dai spaga esti omul invizibil, iar daca dai esti tratat ca dracu. De aia nu va suport!
Primul a fost tatal meu, la care nu s-au prea uitat doctorii pentru ca nu aveam destui bani de spaga. deh, omul era profesor de istorie la scoala de stat, si nu aveam cum sa facem rost de zeci de milioane sa infundam buzunarele doctorilor.
A doua persoana este...in fine...am incercat sa dau spaga. mi s-a spus ca nu pot sa actionez asa, direct, ci prin cunostinte/prieteni cu doctorita. in alea doua zile, cat am cautat eu prieteni de-ai doctoritei, a murit persoana respectiva.
In tot acest timp si eu si ei am fost tratati ca niste caini. Mai rau a fost de oamenii astia, care au fost lasati sa moara...din nepasare si sub ochii mei, care nu am putut sa fac nimic sa-i motivez pe doctori.
Asa ca, din punctul meu de vedere, am o urare pt. domnii care vor sa emigreze: MARS AFARA!
Apropos de Franta si alte tari.
Weekend-ul asta am cumparat de 60e 4 camasi, 2 perechi de pantaloni si lenjerie.
Chiar daca castigi 2000e ii mult mai bine decat in RO unde castigi 200e si unde produsele de mai sus le achizitionezi cu 120e.
Sau cat platesti chiria?
Ca la urma urmei parca astea sunt mai importante decat camasile/sosetele/chilorii cumparati in ianuarie la solduri...
rata la o casa de 110mp la mai putin de 40 km de un oras mare (marseille, lion, s.a) pe 20 de ani de credit este 1800 eur.
si asta, bineinteles, in afara orasului.
dar mai bine vezi tu singuri consultand pe net piata imobiliara de aici, si calculand cu dobanda la banca, etc.
Mai pune ca e musai sa iti iei masina si sa cheltui banii pe benzina pe aproximativ 80 km/zi (dus-intors pana acasa).
mancarea e muuuuuuuult mai scumpa decat in romania (daca nu poti ajunge acasa in pauza de pranz, fii sigur ca dai cam 15 eur pe zi la cantina).
si sa vezi tu atunci realizare...
oamenii aici (si ma refer la medici sau ingineri) nu isi iau toata ziua-buna ziua haine camasi s.a. asteapta si ei soldurile din ianuarie, ca in restul anului sunt scumpe si pentru ei. stiu asta din experienta familiilor cu care m-am imprietenit aici.
in rest, pentru cheltuielile care conteaza cu adevarat (casa, masina) fac cam aceleasi sacrificii ca noi.
Si sa nu imi spui ca daca ti-ai permis 1800e ai 2000e salar.
Cu aia 40km era o chestie daca i-ti negociai si tu contractu' cu masina de serviciu.
Da' cel putin poti sa incerci pe viitor. Poate o sa poti negocia si un card de benzina de 150e.
Oamenii aici nu isi iau toata ziua chestii pt. ca au simtul banului si a economiei. Si cred ca ii ceva normal sa ai bunu simt sa astepti soldu ca sa dai mai putini bani pt. aceelasi produs.
eu am venit aici de capul meu, am salariu de aprox. 3500 eur (nu-s doctor) si chiar nu vad cum s-ar putea achizitiona o casa/apartament de unul singur.
nu vrei sa stai sa faci bani aici si apoi sa revii in tara , din cauza sistemului imputit de acasa.
si stii foarte bine ca aici nu poti miza pe faptul ca stai cu chirie 5 ani, si apoi, cand iti va creste salariul, vei putea plati casa si rata va parea mai mica. asta pentru ca salariile cresc cu maxim 5% pe an.
Si cate si mai cate aventuri sa ai o viata frumosa aici unde bucuria cea mai mare o simti cand nu ti se opreste apa doo luni vara, cand nu te inzapezesti iarna "finca" nu ninge, cand nu te fura la cantar in piata si cate si mai cate. Bucura-te de Romania ta, ca a mea s-a uratit!
Corect poate platesti de 10 ori chiria ca in RO.
Corect dar dupa cum ziceam 13 mil is 400e din care 200e ii dai la chirie in cel mai fericit caz. Si pe urma mai ramai cu 200e de mancare shi alte chestii.
In alta tara din aia 2000e iti raman 1000 din care platesti maxim 400 pe mancare. Deci daca nu am calculat gresit cred ca se merita.
Pe deasupra daca reusesti sa negociez pun pariu ca un medic trece bine de 2000, poate mai are si alte avantaje pe deasupra.
De ce nu incerci Canada de exemplu?
Dar mi se pare, sincer, lipsit de orice urma de bun simt sa afirmi ceea ce ai afirmat. Nu cerem mila. Eu unul nu ma vad ca un sarman Dionis invatand la lumanare. Dar nu castig 5000 euro pe luna (nici nu as castiga, asta se intampla pe specialitatile chirurgicale), castig 6-7 milioane. Si nici nu cer asta. Cer sa traiesc decent. Daca nu intelegi ca meritele se recompenseaza pe masura, esti tributar unui sistem comunist de gandire. Eu cred sincer ca e pe lumea asta nevoie si de medici, si de arhitecti, si de poeti, si de tamplari, si de avocati, si de ce vrei tu. Dar cat se invata la medicina, ia-o cum doresti, dar nu se invata nicaieri. Si invatatul asta nu inceteaza niciodata, iar responsabilitatile sunt pe masura. Cum traiesc altii cu 6 milioane pe luna? Nu stiu. Greu, fireste. Dar nu cred ca au invatat atata si nici ca au responsabilitatile unor medici.
Una peste alta, e normal ca fiecare sa isi ceara drepturile si e normal ca fiecare sa isi doreasca o viata mai buna. Unii muncesc mai mult pentru asta, altii mai putin, e clar cu cine ar trebui inceput.
Pe mine ma poti intreba de ce am ales sa fac medicina - o fac din pasiune si nu ma uit la spagi. Nici nu le primesc (poate nu crezi, asta e). Plec printre ultimii din spital ca sa nu ramana pacient nevazut si neingrijit.
Desi judeca drept - EU ma revolt, medicul cu 6-13 milioane salariu. Ca se revolta unii cu 5000 euro pe luna, asta e treaba lor si e fireste o dovada de jigodism. Dar minti, nu o sa vezi medici care castiga atat plangandu-se, lor le convina sa castige atat din spaga si prefera sa taca. EU ma revolt, medicul care munceste cu daruire si din pasiune pentru oameni si stiinta. Ca se revolta si indiferenti si incompetenti si lichele, asta e iar o alta problema.
Si eu am cele 15 zile de concediu si crede-ma, le simt mult mai multe decat cele 25 din romania. Ideea e ca-mi permit saptamanal iesiri de week-end, sarbatorile legale au vineri/luni liber indiferent daca respectiva sarbatoare pica in week-end sau in mijlocul saptamanii. Adunate, zilele de concediu + sarbatori legale ajung undeva la 23-24.
Daca tot ce te intereseaza e cat timp sa poti lenevi fiind platit, ramai in romania
io pe salariu cat de cat decent am 4 luni.
Adica vrei sa spui ca voi ati fost mai smecheri ca doctorii, pentru ca v-ati "orientat" mai bine. Ar trebui sa te bucuri pentru ca daca doctorii s-ar fi facut programatori, tu probabil nu ai mai fi avut loc, plus ca v-ati fi operat sau tratat online. Stai linistit ca efectele majore ale crizei de doctori se vor vedea exact cand tu o sa ai mai multa nevoie de servicii medicale. Ai grija sa strangi bani la saltea pentru ca atunci cand tu sau familia ta o sa aiba nevoie de o operatie o veti face la Viena. Dupa felul in care gandesti te rog nu pleca din tara pentru ca dezamagirea iti va fi crunta. Si cum mai e cu programatorii, tot nu platiti taxe?
putini cardio,diabet,endo,gastro,radiologie imagistica in rest ...)
Dimpotriva este foarte greu.
Si eu am gandit sa plec din aceasta tara imediat ce voi termina facultatea, dar nu am facut-o. Nu pentru ca nu am avut posibilitatea.
Toate tarile care acum sunt prospere au trecut prin astfel de momente cum trece Romania acum , cand tinerii sunt dispusi sa-si gaseasca implinirea aiurea in lume.
Din generatia mea mai mult de 50 % din colegi au plecat , Acum sunt realizati material peste tot in lume. Nu le pare rau ca au facut acest pas. Le pare insa nespus de rau ca nu au putut sa fie aici cand parintii li s-au stins.
Acei parinti care i-au crescut, i-au intretinut la facultate ca sa nu le lipsesca nimic, care nu au obiectat deloc atunci cand copiii au luat hotararea de a pleca in lume si de ai abandona uitati in batranetea si neputinta lor.
Exista in lume o vorba : Nimic nu este gratis, totul se plateste !
V-ati gandit vreodata ca si voi veti plati intr-un fel pe lumea aceasta ?
In rest, numai de bine !
sa ai parte numai de bine
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index
Asta e ceea ce conteaza, nu banii pe care ii castigam. Chiar nu gasesc niciun motiv pentru care sa mai stau in tara asta minunata, calcata de hotii si incompetenti, de peste 50 de ani. In 17 ani nu s/a facut nimic. STATUL nu a facut altceva decat sa puna productia la pamant si sa fure din toate bugetele. Cat de cretin trebuie sa fi sa introduci in economia noastra, bazata pe servicii si consum, cota unica de impozitare, pentru ca ulteriori sa/ti omori cetatenii cu taxe si impozite. Invatamantul si sanatatea, cele mai importante domenii pentru viitorul unei tari sunt LA PAMANT. Putinul plus a fost adus de cei care trimit bani de peste hotare si o mana de investitori. Platim pe mancare si utilitati mai mult ca toata Europa iar la chirii, terenuri sau apartamente ii egalam in cel mai fericit caz. 100.000 de euro pentru o garsoniera in jegoasa noastra capitala!!! Mai bine ma plimb 10 ani in jurul lumii. E timpul sa stingem lumina.
Du-te invartindu-te !
Dar ....erai ocupat sa gasesti o bresa pentru a putea injura si jicni.
Si imi mentin parerea despre primul comentariu. Habar n-are sa scrie. O dovedesc folosirea in exces a semnului / in loc de cratima, folosire incorecta, precum si cuvantul "fi" unde trebuia scris "fii". Inc-o data MULT PA de la mine. For both of you.
Ce conteaza daca e doctor sau nu?
Cine esti tu sa-ti dai cu parerea despre meseria lui ?(nu ca ai stii care este aceasta sau care este pregatirea lui)
De mizerabili superficiali ca tine, incapabili sa gandeasca prea mult dar pusi mai tot timpul pe harta ar fi bine daca ar scapa Romania cat mai repede.
sa va fie foarte bine
eu
inteleg si apreciez efortul tinerilor medici.am fost odata acolo,de aia sint aici acum.am urat romania odata,acum imi e dor.
qui prodest?
Am prieteni ce anual ard de dorul de a-si revedea familiile, prietenii, etc si dupa cateva zile afirma ca nu mai pot rezista aici si trebuie sa se intoarca...ei ?!?
In ro daca gandeste pe langa ce-i 300€ care-i primeste mai ea inca 3000 spaga.
E liber fiecare sa incerce.
Ma parintii mei nu platesc taxe si impozite? Numai tu platesti? Si eu platesc taxe si impozite desteptule ca sunt angajat din anul II de facultate. Drept urmare imi platesc singura facultatea, nu mi-o platesti tu.
In legatura cu subiectul in cauza, da bravo lor rezidentilor ca pleaca. Sa fie platiti ceea ce merita nu sa fie jucati in picioare si dupa zeci de ani de invatat.
Eu nici nu am treaba cu domeniul respectiv, sunt in domeniul economic, in care de bine de rau e posibil sa gasesti ceva la un salariu decent. Dar nici nu vreau sa raman sa incerc macar o luna in tara. De ce? Pentru ca e o tara de tot rasul lumii.
Am prieteni de varsta mea in diverse tari din Europa: Belgia, Olanda, Norvegia, Suedia. Si stii ceva vreau si eu sa am un trai cum au ei, si eu sunt om cu aceleasi drepturi. Ma doare undeva de argumente de genul "de domnule asta e, asa a fost la noi, sistemul dinainte e de vina". Asa bun! Dar nu imi pasa ...nu vreau eu indur pentru trecut. Trecutul e trecut ... viitorul mi-l fac singur!
doctorii incompetenti de la noi lucreaza si la particular
vreau sa intelegeti un lucru: nu sunt de acord cu salariile pe care le primeste un rezident, este normal sa primeasca mai mult dupa atatia ani de studiu, pentru pretentiile pe care le avem de la ei... dar modul cum puneti problema, cel putin unii dintre voi, lasa de dorit...noi suntem cateva milioane bune care muncim tot in romania, pe salarii mizere, cu studii superioare unii, platim o groaza de bani la stat, inclusiv sanatate, si suntem tratati ca animalele... nu ti se ofera nimic in spital, totul trebuie sa platesti, dar consum exista... oare cine ia banii... poate nu rezidentii... dar ar trebui stopate astfel de practici... lumea ar fi mai multumita.... nu vedeti cata lume nu este de acord cu ceea ce doriti?... pe cine intrebi nu este multumit de servicii.... spaga, medicamente pe care trebuie sa le cumperi, in schimb platim lunar o gramada de bani, lunar se consuma miliarde de lei pe medicamente de la bugetul de stat... oare cine le ia?... de unde au doctorii bani de vile, masini, etc... oare cand au timp sa profeseze si la cabinetul particular, si la spital si la policlinici, etc...
cand ii cauti pe la spital sau policlinici, niciodata nu-i gasesti...spune-ti ca cei mai buni o sa plece?.... care sunt cei mai buni?... sa-si termine rezidentiatul si mai stam de vorba... chiar de ar fi cei mai buni, sunt prea putini si nu schimba cu nimic lucrurile...
a, la final vreau sa va spun ca romania nu se rezuma numai la bucuresti... si nu toti cu studii superioare, economisti, juristi, ingineri, etc. castiga salarii de mii de euro... daca castiga 3-4 sute de euro ... sunt multumiti...deocamdata....
Si o sa imi fi dorit sa fi facut la timp greva and stuff ca acum tu sa fi fost mai competent si mai griguliu cand infigi bisturiul in mine.
Multumesc ca mi-ai impartasit din ideile ascunse si profunde din mintea unui medic.
Problema e alta : cei care vor sa plece nu au reusit sa dea spaga ca sa intre intr-o echipa de medici care opereaza sau sunt la nu stiu ce spitale, si astfel mai primeau si ei cate ceva.
Spaga pentru operatie la spitalul Pantelimon:
1000 ron profesor
200 ron anestezie
100 ron mana a doua. Cam putin nu....
Stiti ce se intampla daca nu dai spaga? Te tine in spital, cica sub observatie avand alte urgente. Si stai, pana dai, apoi tu esti urgenta.
asta e problema de fapt, nu salariu mic. In franta pe 2000 de euro trebuie sa respecte pacientul (cum e si normal) si nu sa-l trateze cu spatele ca la noi.
Si daca nu ai, mori ca un caine? Si daca doctorul te trateaza fara sa ia spaga, moare el de foame cu salariul lui...
Ecuatia asta are o necunoscuta: cine fura din sumele alocate pentru sistemul medical? Cine ne condamna la haos si nesiguranta?
si asta ar fi o problema, daca cineva ar verifica cat stau unii pacienti in spital degeaba ar avea o surpriza.... dar cine sa verifice, ar trebui sa iasa din birou.
calcul simplu: stai 3 saptamani in spital ca nu ai dat spaga de operatie * cost pe zi = asigurarile noastre.
pana la urma esti obligat sa o dai (te imprumuti) ca sa scapi de spital. pe asta mizeaza si ei.
cineva sa se duca la spitalul Pantelimon sau Sf. Ioan pe la 13:45. in mod normal nu poti intra. da-i ceva paznicului si intri.
sus da-i ceva asistentei sefe sa-ti faca un bilet de cateva zile pentru a intra fara probleme.
apoi da-i ceva asistentei sa schimbe lenjeria si asa mai departe.
verifica cineva aceste lucruri? din birou nu poti s-o faci.
deci, sa nu se mai planga , medicii d-abia iesiti intr-adevar au o problema, prea putin din spaga ajunge la ei. grosul il ia "profesoru`".
face 4 operatii pe zi = 4.000 ron.
asta e realitatea, nu statistica pe care o primeste un ministru.
ce au facut cei de la catavencu cu aeroportul baneasa, ar trebui sa faca si prin spitale.
crede-ma am trecut prin astea....
mai ginditi-va...
Asa ca lasati comentariile astea comuniste, patetice de-a dreptul! Repetati orbeste ce v-a invatat "sfantul" partid timp de zeci de ani.
Am cateva urari pt voi! Va doresc din tot sufletul sa aveti parte de tot ceea ce patimim noi, macar un an de zile. Si sa va intretineti familia, sa va platiti chiriile din 600RON pe luna! Si macar o data, stimate domn, sa faci o criza de epididimita acuta! Poate atunci o sa apreciezi ce stie sa faca un medic. O viata frumoasa!
(este asociatia studentilor si doctoranzilor romani din Franta). Sint si medici in aceasta asociatie si vom putea da informatii sau lua legatura.
http://oregonstate.edu/~dogaruc/cum-pleci-din-tara/index.php
Dar medicina este esentialmente o meserie de pasiune, este o meserie grea in care devin buni doar cei care sunt real pasionati de asta si pe cale de consecinta ei vin din diverse medii, inclusiv mai putin favorizate. Ei au sanse minore azi in Romania, si de aceea este normal ca pleaca doctorii tineri si asistentele.
Problemele o sa fie vizibile peste 5-10 ani cand practic nu vor mai fi doctori buni in Romania. Oricum si in prezent eu apelez la cunostintele din lumea medicala ca sa stiu unde sa merg sa ma tratez pentru ca pe aceeasi specialitate poate fi un incompetent sau un doctor extraordinar.
Pentru exemple vedeti partea de obstetrica - gineco, multe paciente vin cu traumatisme, putine insa sunt deplin multumite. La fel pentru doctorii pediatrii, sunt copii care nu se vindeca dupa 3 lui de tratamente si specializari si altii care dupa 2 saptamani sunt OK daca au ajuns la un doctor care a pus diagnosticul si tratamentul corect.
Salariile insa trebuie sa creasca pentru personalul medical si din educatie chiar daca va mai ramane coruptia. Pentru ca altfel nu vor mai exista medici si profesori buni deloc in tara.
In calitate de doctor anestezist, care a lucrat in Romania, in Franta, in Marea Britanie si SUA (unde sunt si acum). Va pot spune ca peste tot am dus-o mai bine ca in Romania, din toate punctele de vedere.
Cel mai bine pe de departe traiesc acum. Nu o sa va spun salariul meu, insa este incomparabil cu orice eram platit in Europa.
Lucrez intr-un spital privat care imi ofera tot de ce am nevoie pentru a imi exersa activitatea. Nu spun ca sistemul de sanatate din SUA e perfect, dar va pot garanta ca atrage ca un burete pe cei mai buni doctori de pretutindeni. Lucrez aici alaturi de Francezi, Englezi, Romani, Indieni, Chinezi. Si nimeni nu se plange de viata materiala.
Inainte eram foarte sceptic cu privire la sistemul din SUA, anume de spitale private finantate de companii de asigurari private. Dar acum cand vad cum merge sistemul din interior imi este mult mai greu sa-l critic.
In fine ma gandesc serios sa ma intorc in tara la pensie. Dar pana atunci mai e.
Ai risca asta?
SI in plus, la pensie nici nu prea poti sa iti permiti sa dai multi bani, ca sa motivezi competenta doctorilor.
Ce ar trebui este un sistem mai bine pus la punct, care sa incurajeze prin toate mijloacele imbunatatirea sanatatii oamenilor, la toate nivelele.
Aici (SUA) nu numai ca medicii sunt deosebit de bine platiti, dar spitalele se bat pe ei. In spitalul unde lucrez eu, se fac angajari inca din anul 2 si 3 de facultate! Sunt studenti care sunt platiti doar sa invete si apoi sa vina sa lucreze in spital. Cand ma gandesc cum mi-am facut eu facultatea, ma apuca o invidie monstruoasa!
Spitalele se zbat si pentru renume. Un spital recunoscut ca fiind bun in America e o masina de bani! Din cauza aceea se zbat sa ia tot timpul cei mai buni doctori. Problema e ca doctorii de aici avand deja salarii imense ii cauta pe cei din alte parti sa vina. (rezultatul e asa cum am spus, ca vin doctori cam din toata lumea).
aveti medicii pe care ii meritati: daca vreti ca medicii vostri sa fie platiti mai rau ca frizerii, daca vreti ca sefii din medicina sa fie aceeasi ca inainte de 89, daca va amagitit ca puteti scapa de sistem la nevoie cu un privat, o cunostinta, o pila - va insealati amarnic. amarnic amarnic. cand o sa va prinda pe voi sau pe ai vostri durerea o sa va treaca toata pofta de negociere si o sa inghitit tot ce va ofera sistemul cu recunostinta-scarba-nevoie etc.
voi platiti medicii (si eu, dar eu ca si altii incerc cat mai repede sa parasesc nava. sa nu credeti ca e usor sa pleci din tara - e plecare in bejenie, ca in vreme de razboi. iti lasi familia rudele si parintii ca la nevoie tot pe mana "sistemului" sa intre). voi aveti medicii pe care ii meritati. medicii sa isi rezolve probelemele? poate - in 20-40 ani, cand generatiile de viitoare elite construite de actualelele elite post=ante decembriste vor expira. nu va dati seama ca deja "tinerii medici titulari" (adica cu post in spital) sau cadre didactice sunt copii "actualilor si fostilor", nu aveti cum e drept. voi trebuie sa va cereti drepturile, de a fi ingrijiti la NEVOIE de un medic bine educat, bine platit, normal la cap, politicos, responsabilizabil(!).
e dreptul vostru sa aveti medicii pe care ii vreti si sa ii platit cu cat vreti, la fel ca si frizerii pe care ii meritati.
bine ca baga si presa scandal. dar nu ajunge, poate asta e doar inceputul - sa se auda si sa se vada, dar nu va puteti inchipui ce crunt e "in sistem". bebe din 4 luni, 3 sapt, 2 zile e inca sef in sistem.
E drept, si salariile sunt mici, si nu vreau sa intreu in detalii... poate ca cresc in timp, dar cand esti tanar e imposibil! As vrea sa va rog sa va ganditi ce inseamna sa fi rezident, dar sa nu ai domiciliul in centru universitar... cat costa o chirie? Cat costa cartile? Cat iti mai ramane oare din salar ca sa si mananci? Marea majoritate pleaca de foame si de rusine, in opinia mea. Nu zic ca nu e greu si pentru restul lumii... dar atunci de ce suntem condamnati cand facem pasul? Asta e, imi pare rau, dar... mi-e foame! Trebuie sa plec! Imi pare rau, mi-e greu, dar ce sa fac???
Poate ca ar fi mai bine sa formati un sindicat puternic si care sa ceara in primul rand un control mai aspru al fluxului financiar in M.Sanatatii.
Oricum, ca tot s-a vorbit pe aici de tari dezvoltate. Ele au ajuns asa nu prin plecari masive, ci prin uniri de opinii, formare de sindicate si alte grupari asemenea - puternice.
Poate ca acum, in pragul unei crize, ar fi momentul sa vedem daca se poate rezolva ceva printr-un front comun, si nu prin divergente nesfarsite de opinii.
Parerea mea.
medicii titulari, cadrele didactice (nu va vine sa credeti) incurajeaza aceasta migratie. oficial se vaita... vaaaai ne pleaca medicii ce os a ne facem, dar primi care castiga sunt titularii. si invatamantul medical care produce exces de absolventi care tre sa se piarda pe undeva, doar nu o sa ramana in tara cu pretentia de a face medicina.
daca sunteti atenti dincolo de o victimizare vaaai e o campanie de a elibera concurenta pentru cei care "raman", respectiv cei care trebuie protejati de sistem (cei care si-au cumparat posturile, sunt in familii care protejeaza etc).
o sa fie mereu doctori in romania, spitalele o sa fie prile de doctori care au candidat siguri pe post la concurs pentru ca eventualii contracandidati stiau pentru cine e scos postul la concurs si nici macar nu s-au umilit sa ii faca o perceptie de legalitate la cumnatul, ginerele, fiul lu' ... x
o sa fie doctori care o sa lucreze pe oricat in ro, care o sa aiba mosia de paturi de spital de administrat, care o sa se lase induplecati sa faca ce poate sistemul cu o spaga si care cand nu o sa se lase induplecati o sa iti tranteasca ... asta e, nu se poate, noi am facut ce se poate, ai venit prea tarziu, pacientul e de vina...
o sa fie doctori in ro, ca si pana acum, stati linistiti. numai ca nu doctorii pe care credeti ca sunt, ca vor fi si care ati vrea sa ii aveti. odata o sa ii vedeti
De ce crezi ca au fost posturile si daca mai sunt si acuma o parte blocate de le-au deblocat abia dupa nenorocirea de la Giulesti ? Raspunsul e rautatea si lacomia majoritatii natiei asteia ( dupa mine in proportie de 80% ).Pentru ca ei vad in tine un potential concurent si astfel isi pierd pacientii si de aici ciubucul.Dupa ce ai dat infectul si jegul de rezidentiat "in mod normal " ca rezident trebuie sa ai drepturi care din pacate nu prea le ai.Esti la cheremul a tot felul de scarbe fiind obligat sa le suporti furiile unor nebuni sau nebune iar tu sa fii smerit in fata lor ca daca protestezi ai parte de represalii.
Sunt diferite moduri de a te indeparta de pacienti precum:
1.La vizita te balacaresc in fata pacientului pentru a te discredita ( normal nu e frumos, stii codul deontologic dar la noi el nu prea se respecta ).Pai pacientul va spune: " Doamna Doctor sau Doamna Profesoara e foarte buna, dar rezidentul e un nimic.Nu m-as da pe mana lui deloc."
2.Cand incepe vizita ti se ordona sa iesi sau sa astepti pe culoar.Sau esti trimis cu diverse treburi.
3.Nici nu apuci sa reostesti 2-3 cuvinte la intalnirea cu indrumatorul sau cel ce te coordoneaza ca de indata ce vad foaia de repartitie se uita la tine in sictir sau cu o manie de parca esti dusman de moarte si nu coleg.
Scopul tau e ca la modulele pe care le faci in cadrul pregatirii sa inveti ceva.Nu tu trebuie sa faci doar hartogaraie iar la vizita nu discuta cu tine, majoritatea lor nefiind dispusi sa iti impartaseasca ceva, altfel cum am zis mai sus isi vor pierde pacientii.
Desi toti asa zis mari profesori ( ca doar o parte au ajuns pe merite ) uita ca au fost si ei rezidenti si se uita la tine de sus cu aroganta.
Iti dau doua exemple.
Primul: o colega rezidenta pe Medicina de Familie.Avea modulul de MF intr-un cabinet.Intra cu repartitia insa nu apuca sa rosteasca 2-3 cuvinte ca doctorita s-a declansat cu un potop de furii precum: Nesimtito, ce cauti aici desi nu era vina ei.
A avut noroc ca, cand a mai trecut pe acolo cu alte ocazii au mutat-o la alt cabinet.
Al doilea: alta colega pe Interne a vrut sa dialogheze cu doctorita precum: De ce credeti ca e asa, sau de ce e asa?
Stii care a fost reactia doctoritei ?S-a infuriat si a inceput sa arunce cu portocale in ea de fata cu asistenta.
Ori asa ceva e inadmisibil.Si am ajuns asa pentru ca ne complacem.Ne-am obisnuit sa ne resemnam cu : asta e, mai lasa-ma in pace in amarul meu.
Daca noi rezidentii ne uram intre noi sau ne mancam ce sa mai zicem de asta care au terminat recent perioada de rezidentiat ?
Faptul ca ii caineaza pe medicii care pleaca asa cum ai zis tu sunt minciuni.In realitate ei nu mai pot de bucurie ca scapa de niste " poveri ".
Le pare rau ca nu mai are cine sa le faca hartogaraia si pe cine sa isi verse furiile.
ca doar n-oi cistiga 5000 in mina ca aia nu scriu pe forumurile romanesti
veniti si in australia, ca tratamentul social e foarte bun; e drept alta cultura, dar se plateste bine munca de orice natura ar fi ea; imi e ciuda ca avem atatia oameni capabili in tara, iar aici indienii si chinezii sunt tari doctori, veniti cu studiile de la ei; abia ca vorbesc engleza, pun diacnosticul dupa ce se uita jumate de ora in computer... ...traduceti-va diplomele, aplicati pe la spitalele din australia pentru un loc de munca si ei va pot da viza de munca pe max. 4 ani de zile, dupa care rezidenta permanenta... e mare nevoie de medici, indiferent specializarea...
site-ul de emigrari in australia sau pentru orice tip de viza este www.immi.gov.au, aici puteti gasi orice informatie pentru viza; dati-le telefon ca sunt foarte draguti sa va ajute cu informatii
va pup si fiti destepti si sanatosi
cu bine din AU
m
Romania TREBUIE sa faca ceva pt medici sa-i tina acasa si cat mai curand. Este anormal ca dupa ce fac 6 ani de fac. (mai mult decat oricare fac tehnica) + rezidentiat, specializari si dupa ce muncesc pe branci sa fie platiti doar atat. Daca guvernul ar face ceva, s-ar elimina si mita care in cazul asta mi se pare justificata....
Nici nu e de mirare de ce devin intepati...pt ca noi ceilalti ii intepam, in loc sa le acordam tot respectul nostru...aceeasi situatie e valabila si in cazul profesorilor...
Daca un medic in Romania ajunge sa ne salveze copilul, atunci ii pupam mainile, dar nu putem sa ne gandim la asta inainte de a ne da cu parerea.
Traiesc in Canada si am fost impresionata pana la lacrimi de profesionismul pediatrilor romani atunci cand am fost in Romania, de flerul lor si de bagajul lor mare de cunosinte pe care sunt deschisi sa il impartaseasca...Ceea ce medicii in Canada nu descopera cu toate aparatele lor, un medic roman a vazut numai uitandu-se la conformatia capului...
Acum medicii nu ar trebui sa-si piarda timpul sa va raspunda unor amagrati dintre voi, pt ca va sunt superiori...
Romania TREBUIE sa faca ceva pt medici, ca si un medic sa spuna la fel ca baiatul din IT ca incepe sa vada lumina de la capatul tunelului...
Spunea cineva ca medicii nu sunt tratati cu respesct sau ca lumea nu respecta tratamentul... 1. medicul care nu este respectat ori nu stie sa isi faca meseria , ori se crede atat de bun incat la omul de rand nici nu se uita... 2. Inca nu am intalnit un om bolnav care sa nu urmeze tratamentul medicului...
Cat despre strainatate.... voi chiar credeti ca aici veti fii primiti cu bratele deschise pentru ca veniti din Romania ?? Va inselati... Si in plus.. imi puteti spune cine va garanteaza macar 80% ca o sa puteti sa lucrati ca doctori in strainatate?
Oameni buni... in strainatate se traieste la fel de rau ca in Romania...poate chiar mai rau... (eu sunt in Italia si din pacate nu ma pot intoarce in Romania pt ca sunt la facultate si trebuie sa mai astept 4 ani...insa daca as putea m-as intoarce). Cheltuielile... pai sa vedem... Un om care lucreaza in fabrica respectiv cu un salariu acceptabil iar in jur de 1300 euro pe luna.... chiaria pe un apartament de cc.70mp costa 400 euro , curentul e aproape 0.50 euro/metru cub, benzina pt masina ca sa mergi la munca te costa 1.33e/l, painea cea mai ieftina este 1.70e, 1kg de salam te costa cel putin 5 euro... carnea de pui este tot in jur de 5 , 6 euro/kg... , gazul metan te costa 0.60e/mcub , petrolul (in cazul in care nu ai metan) te costa 1.20e , butanul la fel ca petrolul... si as putea sa mai continui...
Singurele chestii care sunt mai ieftine aici decat in Romania sunt masinile si hainele de firma gen Adidas, Nike si etc... si incaltarile... insa toate celalalte cheltuieli sunt mult mai babane decat in Romania...
So.. dragi doctori nu va mai plangeti de mila... ca eu si altii ca mine nu va plang... ca nu aveti salariile asa de mici cum vreti sa faceti lumea sa creada... si de spagi sa nu mai vorbim... tinand cont ca acum cica vor sa le legalizeze... dar oare daca le legalizeaza...oameni buni cati dintre ei va vor da macar o amarata de chitanta care sa dovedeasca ca ati platit spaga... Problema cu spagile este in felul urmator... nu doar ca oamenii care nu isi pot permite sa le dea isi risca propria viata... ci respectabili doctori nici macar nu platesc impozite pe banii primiti din spaga..
A..inca cineva... zicea cineva mai sus de un neurochirurg care merge cu tramvaiul... as vrea sa il intalnesc si eu pe respectivul care inca nu si-a luat ultimul model de BMW...
Sunteti foarte naivi ca sa nu zic incuiati...cei care credeti ca in strainatate e raiul pe pamant si ca umbla cainii cu covrigi in coada... Dar v-as ruga sa mergeti pe la Roma si prin alte orase ale lumii sa vedeti pe altii ca voi care dorm pe cartoane si sub poduri .. pt ca au vandut pana si tricoul de pe ei ca sa plece in strainataturi si cand au vazut despre ce este vorba nu au avut curajul sa se intoarca in Romania... pt ca deh draga.. sa nu rada vecinu de ei ca nu au venit cu nimic...Lasand la o parte cheltuielile si preturile de aici... stie cineva din Romania cat muncesti pt 1000 euro in strainatate si cate prejudecati si toturi psihice trebuie sa induri ca sa traiesti aici????Nu cred.. pt ca "barosanu cu mertanu" care vin din strainataturi nu zice la nimeni ca era muritor de foame si ca spala wc ca sa ia 20 euro pe zi sa isi ia o paine...
ca sa nu iti raspund pe un ton agresiv la ce spui (agresivitatea o sa o intalnesti cand o sa ai de-a face REAL cu spitalul, stai linistita insa) - incearca sa faci deosebirea intre medicul rezident (in formare) si medicul specialist care interneaza, externeaza, da medicamente, decide, are paturi, si-a cumparat postul, etc. rezidentul e fiul ploi, face ce poate, ce i se spune si ia cat i se da.
dar nu asta e deosebirea care trebuie sa o faci, intre tipuri de medici: ci intre medicii care fac ce pot sa supravietuiasca intr-un sistem haotic si umilitor si cei care-l mentin, l-au preluat facut de altii, care-l reglementeaza, formeaza, finanteaza: sunt niste ministere (finante, sanatate), niste comisii in parlament care decid (prin vot democratic) care e salariul cui, care e bugetul pentru achizitii al spitalului etc
cu strainatatea ai dreptate, cu 1300-1600 de euro nu se face lumina, de obicei la medici rezidenti care se duc sa umple locurile libere ale altor sisteme li se da si cazare prin spital ca sa mai compenseze, iar munca te asigur ca nu e de 8h/zi, ca muncitorul in fabrica pe care-l vaiti.
sanatate!
se vede ca nu stii sistemul ,citi vecini,cunoscuti ai tai au apelat la magicieni,vajitoare ,ceaiuri minune etc. dupa ce au aflat ca au o boala cronica grava gen cancer,diabet .80 % cred ca e un procent aproximativ bun ,ei bine toti acestia cel putin pentru un moment au ales sa nu asculte de medicul lor .
Parerea mea e ca discutia cu persoane din afara sistemului e inoportuna.. si in plus nici nu avem nevoie sa ne explicam deciziile celorlalti.. e amuzant cand vad ca stati sa explicati unor oameni rupti de realitate de ce suntem nevoiti sa plecam.... eu unul sunt satul sa imi fac cumparaturile cu cardurile parintilor si sa ii sun cand mi se afisaza intretinerea ..
Nu am vrut sa fiu o povara pentru societate.. am invatat (departe de gandul meu sa ma vait ca ar fi grea.. e o facultate usoara.. oricine care are 6 ani de pierdut,stie sa citeasca si are bunavointa si o face.. ) si anul asta termin -> licenta si rezidentiat.. serios acum... puteam face mai mult de atat pentru a avea o viata decenta si a fi respectat?? (ca meserie ,nu ca persoana )
Daca plec si las in urma familie, prieteni, delta,munti si alte cele e doar pentru asta.. pentru o viata decenta, pentru a fi respectat si pentru a nu fi injurat de smecherasii care vin dupa ce au stat cu raia pe ei 2 luni si nu au venit la medic.. (si prin viata decenta nu inteleg z3 sau x5 ca profesori de chirurgie de prin anumite spitale ... doar nu 41 aglomerat in fiecare dimineata si nu 336 mustind a transpiratie.. nu zic vila in stil colonial in cartierul francez..zic casa mea,fie ea si un apartament cu 2 camere si macar bani pentru haine si carti si CME pe la congrese..nu pentru figuri... ) si sunt sig ca toti pleaca de nevoie,ca aici nu se merita,nu ca sa adune saci de bani...
P.S. ma duc sa imi iau Xanax-ul si sa ma apuc de citit.. succes tuturor colegilor.... si lasatii pe cei care se dau filozofi si atotcunoscatori ca saracii ar fi istoviti numai daca ar cara un Harri nu e nevoie sa il mai si citeasca :)
ce urmeaza e pt dansa:
(domnisoara ,dumneavoastra probabil nu faceti nimic acolo in practica la "gaze" dar noi in spital facem anamneze -dati un google daca nu stiti ce inseamna- punem diagnostice si recomandam si tratament.. scriem in folie de observatie, luam tensiuni si toate cele.. singura diferenta dintre rezidenti si medic specialist este ca nu avem inca drept de parafa si ca suntem nevoiti ca in anumite cazuri sa ne consultam cu superiorul.. daca dvs aveti imresia ca stam si noi pe acolo la o cafea va invit sa faceti o plimbarica pana la o clinica universitara.. si pe cine vedeti muncind mai mult si alergand de colo colo cu pacienti si stand la capul patului, intrebati ce functie are... raspuns=rezident)
Romania-Bucuresti
venit=salariu: 600 roni (rezident)
cheltuieli:
-300 intretinerea (am apartamentul meu... cadou de la ai mei ca altfel dormeam si eu sub podurile alea de care zici ca nu sunt destule locuri la cmin pt rezidenti)
-internet 30 roni (trebuie sa fim la curent cu ce se intampla in medicina.. si cei de dincolo asta folosesc cand au de anuntat un nou medicament/tehnica/descoperire.. cand mi-am pus internet providerul a intrebat daca vreau pentru jocuri.. am zis ca nu..aa,pentru mess , a conchis el.. Nu!,noi folosim internetul in alte scopuri)
-40 electricitatea.. am si eu becuri si frigider.. (tot cadou)
-20 apa (foarte necesara de altfel)
-15 CME (exista un program numit Invatamant Medical Continuu.. trebuie sa mergem periodic la cursuri,congrese, sa dam examene.. si toate astea costa... trebuie sa avem un numar de credite in fiecare an.. ca in facultate..)
-70 abonament la mijloacele de transport in comun(suprafata si metrou ca nu stam peste drum de spital ).
-35 roni telefonia mobila (presupunand ca nu face prea mult cost suplimentar )
.........................................................................................
calcul.. din salariu raman 90 roni
Astia sunt bani pentru:
-----Mancare (nu zic ca un medic stie ce ar trebui sa manance si ca isi face un meniu cu fructe,proteine de calitate superioara si eventual uleiuri vegetale)
-----Haine.. poate aveti impresia ca halatele si papucii sunt dati de spital..ei bine nu, le cumparam din banutii nostri...nu mai zic ca nu cred ca va doriti un medic imbracat cu haine din SH
-----Cosmetice....da,noi chiar ne cumparam protex si chiar ne spalam pe dinti si chiar folosim antiperspirant..
parerea mea e ca de 90 de lei nu pot lua nici mancare, nici haine nici cosmetice pentru o luna intreaga.... ce sa mai zic sa le iei pe toate trei...
unii au vise,copii,hobby-uri.. .eu renunt la ele..dar macar de mancare sa am.
o zi buna !
daca doriti mai multe in informatii puteti sa-mi scrieti.
micha.steiner1@gmx.de si poate va pot ajuta. in citiva ani veti ajuta si d-voastra oamennii, mai ales cin dva veti reintoarce in tara ca specialisti de nivel mondial.
multe salutari sarbatori fericite
Mihai Petroiu
Iar atentia a dus la mancatorie in sistemul medical ( cine este medic stie ce se intampla mai bine).Unul din motivele pentru care posturile sunt blocate este si mancatoria, respectiv cat mai putini rezidenti ( pt ca ei sa nu isi piarda pacientii respectiv atentia sau spaga).
In plus nu suntem uniti ( dar deh, e de prisos sa vorbesc de unitate la noi cand ne mancam si ne uram intre noi).In ce sens zic asta.Ca ai nostri iubiti parlamentari conducatori nu se duc in spitale de stat.Nu, ei se duc la particular sau in afara.Stiti poezia lui Eminescu: ai nostri la Paris invata.Ei bine eu am schimbat cu: ai nostri la Paris se trateaza-cazu lui Tariceanu.Atata vreme cat nu se duc in spitale de stat ii dor in 14.Ia sa fi mers acolo numai ( ex in provincie) si sa vedeti cum scoteau bani.Am zis de unitate.Singura solutie este sa ne unim cu totii, sa mergem in fata parlamantului si sa ii bombardam cu proteste pana vom reusi.In acest fel vor fi obligati sa dea bani suficienti pentru sistem.Prima conditie pentru a opri exodul medicilor este marira salariilor pe masura inflatiei.Daca ne plangem si nu vom face nimic ramanem in aceeasi situatie.
Arrivederci ciao ciao!