Procurorul general Augustin Lazăr le-a transmis marți procurorilor anticorupție, la ședința de final de mandat al Ancăi Jurma la șefia instituției, că DNA are "resursele umane de expertiză profesională pentru a asigura integritatea, eficienţa şi disciplina instituţională, precum şi de a continua lupta anticorupţie".

Augustin LazarFoto: Captura video

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Public, la ședința de marți de la DNA procurorul general le-a transmis procurorilor anticorupție că instituția "are resursele umane de expertiză profesională pentru a asigura integritatea, eficienţa şi disciplina instituţională, precum şi de a continua lupta anticorupţie, în conformitate cu normele şi standardele profesionale de eficacitate, calitate a actelor de urmărire penală şi de apărare a drepturilor fundamentale ale omului".

Ministerul Public mai spune că la ședința de final de mandat al Ancăi Jurma s-a constatat că aceasta şi-a îndeplinit obiectivele asumate: asigurarea unui interimat echilibrat, continuarea combaterii corupţiei, respectarea normelor procedurale, a standardelor europene în materie şi apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

De asemenea, Augustin Lazăr şi-a exprimat convingerea că noua conducere a DNA va lua toate măsurile legale pentru a asigura desfăşurarea în condiţii optime a activităţii structurii anticorupţie.

Conform reglementărilor interne, la conducerea DNA rămân, în ordine, procurorii-şefi adjuncţi Călin Nistor şi Marius Iacob.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării Ancăi Jurma la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, însă aceasta a anunțat, printr-o scrisoare transmisă CSM, că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea DNA. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Anca Jurma a transmis, marți, în ultima zi a mandatului său de 6 luni în funcția de procuror șef al DNA, că nu s-a solidarizat și nu se va solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite și că aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate. "Cred într-o justiție cu mâinile curate", spune Anca Jurma, care a anunțat cu o zi în urmă că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Ea explică și motivele deciziei sale, de a nu mai accepta un nou mandat la conducerea DNA.

Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA în iulie 2018.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus-o pentru funcția de procuror-șef DNA pe Adina Florea, refuzată deja o dată de către președintele Klaus Iohannis. Șeful statului anunța vineri că propunerile ministrului Justiției de numire a celor cinci procurori în funcții de conducere în Parchetul General, printre care și Adina Florea la DNA, sunt în analiza departamentului de resort al Administrației Prezidențiale.