Anca Jurma a transmis, marți, în ultima zi a mandatului său de 6 luni în funcția de procuror șef al DNA, că nu s-a solidarizat și nu se va solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite și că aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate. "Cred într-o justiție cu mâinile curate", spune Anca Jurma, care a anunțat cu o zi în urmă că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Ea explică și motivele deciziei sale, de a nu mai accepta un nou mandat la conducerea DNA.

Anca JurmaFoto: Facebook/ Anca Jurma

Într-un comunicat de presă transmis marți, în ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care a fost delegată în funcția de procuror-șef al DNA, Anca Jurma spune că a acceptat cu greu această funcție interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului șef numit, cu un mandat de trei ani, dar aceasta perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni, din rațiuni care nu au depins de ea, explică Jurma.

Ea susține că în această perioadă și-a propus să fac tot ce depinde de ea pentru ca DNA să funcționeze bine, în ciuda climatului ostil la care instituția a trebuit să facă față și a încercat să asigure o perioadă de echilibru și de normalitate, folosind metode democratice de conducere.

Anca Jurma enumeră și obiectivele mandatului său interimar la șefia DNA.

"Primul meu obiectiv a fost acela de a face în așa fel încât, din punctul de vedere al funcționării și al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfășurăm activitatea în condiții bune, conform competențelor legale și puterilor noastre și în limitele resurselor de care dispuneam. Un obiectiv și mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam și cât depindea de mine conform atribuțiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susținute temeinic de probe și că anchetele respectă normele legale și drepturile fundamentale ale cetățenilor. Încă din prima zi a mandatului interimar am subliniat că DNA nu are ținte, ci are o competență prevăzută de lege, pe care trebuie să și-o îndeplinească, și anume aceea de a combate corupția la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupție în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât și de fapt, să instrumenteze dosare, corect și profesionist și fără să fie intimidați".

Jurma mai spune că s-a solidarizat și se va solidariza întotdeauna "cu foarte mulți colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale și făcând față oricăror presiuni, au reușit să probeze fapte grave de corupție, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, și să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului". Potrivit Ancăi Jurma, datorită acestor procurori sunt mulți oameni în România care sunt convinși că se poate face dreptate, că funcția sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în fața legii, dacă a încălcat-o, și că nu vom lăsa corupția să prolifereze la infinit.

Anca Jurma a mai transmis că nu s-a solidarizat și nu se va solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite și că aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate.

"Cred într-o justiție cu mâinile curate", declară procurorul.

Ea mai spune că nu se solidarizează nici cu maniera în care unii procurori au înțeles să își exprime nemulțumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale și nedeontologice, nedemne de un magistrat" și crede că "s-a ajuns prea departe și cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze".

Jurma explică și motivele pentru care nu a mai acceptat un nou mandat interimar la șefia DNA.

"În perioada sărbătorilor am avut timp să mă gândesc și am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am știut mai bine, cu totală bună credință, echilibru și preocupare pentru bunul mers al instituției, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust și denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluții, legale și corecte, pentru mai buna desfășurare a activității instituției, m-au determinat să apreciez că nu mai am condițiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcție conform viziunii și obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o", explică Jurma.

Anca Jurma le mulțumește colegilor care au avut încredere în ea și care au sprijinit-o până în ultima zi și își exprimă speranța că "această perioadă de provizorat se va încheia cu numirea unui procuror șef dedicat actului de justiție corect și profesionist, a unui procuror independent și integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupției la nivel înalt și mediu și căruia să i se dea șansa și mijloacele pentru a reuși".

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării Ancăi Jurma la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, însă aceasta a anunțat, printr-o scrisoare transmisă CSM, că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea DNA. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

În luna decembrie, în spațiul public au apărut înregistrări în care șefa interimară a DNA, Anca Jurma, discută cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susține la un moment dat, potrivit înregistrării publicate de G4Media.ro, că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor: ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”.

Dialogul dintre Anca Jurma și Florentina Mirică ar fi avut loc în 29 octombrie. Luna următoare, pe 9 noiembrie, șeful interimar al Secției I din DNA, procurorul Dănuț Volintiru, a infirmat și clasat rechizitoriul procurorului Mirică referitor la modul în care au fost utilizate fondurile operative ale serviciului secret din Ministerul de Interne. După închiderea dosarului, Florentina Mirică a plecat din DNA și s-a transferat la Parchetul Capitalei.

Anca Jurma a reacționat după apariția acestor înregistrări spunând că este vorba doar de o discuţie cu o colegă, cu care încerca să caute soluții de revitalizare a activităţii DNA, şi nicidecum despre o discuție despre soluţionarea vreunui dosar. Jurma mai susținea că a folosit "metafore" pentru a-şi ilustra argumentele şi a făcut consideraţii de moment.

Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA în iulie 2018.