Președintele Klaus Iohannis spune că impozitarea Bisericii este o chestiune care trebuie judecată foarte bine și că mai întâi trebuie rezolvate problemele care trenează de la Revoluție încoace privind restituirea bunurilor bisericilor. "Să nu ne grăbim foarte tare în a veni cu o soluție", a afirmat șeful statului.
”Asta cu impozitarea e o chestiune care trebuie foarte bine judecată. Nu există o singură biserică în România. Biserica Greco-Catolică nu a primit nici până acum ceea ce îi aparține. Sunt alte biserici care de zeci de ani solicită să li se restituie ceea ce au avut. E o chestiune ce poate fi discutată, dar bine gândită, după ce se rezolvă problemele care trenează de la Revoluție încoace. Să nu ne grăbim foarte tare în a veni cu o soluție”, a declarat președintele Klaus Iohannis marți seară, la o dezbatere cu tinerii, întrebat despre impozitarea Bisericii.
Impozitarea Bisericii și Armatei ar fi una dintre variantele luate în calcul de Ministerul Finanțelor pentru a se încadra, în 2019, în ținta de deficit de 3%, susținea recent senatorul PNL Florin Cîțu.
Impozitarea Bisericii a fost o temă lansată de Eugen Teodorovici și în trecut. Ministrul Finannțelor spunea în iulie 2017 că a discutat chiar pe această temă cu Patriarhul Daniel.
"E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social (...)”, a declarat Eugen Teodorovici, într-un interviu la Digi24.
Ulterior, ministrul Finanțelor a abandonat ideea.
Potrivit Codului Fiscal, cultele religioase nu sunt impozitate, pentru mai multe tipuri de venituri, după cum urmează: veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, venituri obţinute din chirii, alte venituri obtinute din activităţi economice, venituri din despăgubiri în forma bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.
Scutirile sunt acordate cu o condiţie, ca banii obţinuţi să fie utilizaţi, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit specifice cultelor religioase.
În ultimii 5 ani, potrivit datelor raportate de Patriarhie, BOR a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru activitatea filantropică.
d) clădirile care, prin destinaţie, constituie lăcaşuri de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute oficial, asociaţiilor religioase şi componentelor locale ale acestora, precum şi casele parohiale, cu excepţia încăperilor folosite pentru activităţi economice;
Nici pe palatele popilor nu platesc impozit. Pardon, case parohiale.
Un hotel trebuie să funcționeze întotdeauna ca firmă (societate comercială) chiar dacă are drept unic acționar Biserica.
Însă Biserica nu are de ce să fie impozitată, trebuie tratată ca o organizație non-profit. Impozitarea bisericii e una din obsesiile progresiste.
Înțelegere istorică la Atena în privința separării Bisericii de stat! Cei aproximativ 10.000 de preoți și arhiepiscopi nu vor mai fi funcționari publici. Ei vor fi însă plătiți în continuare printr-un fond comun, relatează BBC.
Aproximativ 10.000 de angajați ai bisericii vor fi tăiați de pe statul de plată, deși salariile lor vor fi în continuare subvenționate de statul elen.
Acordul între Alexis Tsipras și arhiepiscopul Ieronimos prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec şi Biserică, care este unul dintre cei mai mari proprietari în ţară.
Statul va aloca o sumă fixă, în jur de 200 de milioane de euro anual, pentru salariile angajaților din Biserică, indiferent dacă numărul preoților se va modifica.
Suntem in Romania, totul trebuie facut la repezeala !
Si cat mai isteric !
Baga mare ! Cak;coooo !
Ce restituire de bunuri? Din contra, tot ce apartine bisericilor ar trebui nationalizat si distribuit comunitatiilor locale.
Dupa un presedinte comunist, unul securist, acuma avem parte de unul cu gandire de evul mediu!
Oare chiar avem nevoie de presendinte in tara asta?
D-le profesor, orice am gandi si am face(daca am face) suntem cu zeci de ani in urma tarilor vestice, asa-zise civilizate.
Daca esti intr-o formatie/turma/flux de particule nu ai cum sa descoperi tu, ca natiune, alt drum miraculos catre succes.
Eu zic sa aplicam direct modelul vestic, adica sa aplicam un model dovedit de succes din Europa de Vest.
Oricum ceea ceea ce vor hotari `alesii` nu prea e credibil, avand in vedere ca oricum fibra natiei romane e deja in Vest, si Melescanu@Tovariscii au avut si au grija ca acestia sa nu poata vota, prin diferite tertipuri NEPEDEPSITE.
In plus, asa cum exista pe avertismente pe alimente, "vicii" (ca sa nu le zic droguri), jucarii si costume de super-eroi etichete cu "costumul/jucaria nu ofera super-puteri" sau "tutunul dauneaza sanatatii" etc. propun si niste comentarii "acatistul/predica preotului nu garanteaza infaptuirea miracolului, indiferent cat donezi".
Poate lumea se trezeste si iese din "era horoscopului". Din cate tin eu minte, am ajuns in 2018, nu 1818. iPhone nu mai e magie, si nici EKG sau MRI. Iar faptul ca un preot iti citeste niste cuvinte nu te vindeca. Hei - nu am facut eu regulile, asta e lumea in care traim. Nu va convine, dati minus la divinitati, nu la mine !!!
Daca Iohannis se refera la ce s-a intamplat pe vremea lui Cuza, e ignorant, mai ales pentru un fost profesor! Pe atunci BOR nu exista, proprietatile secularizate apartineau manastirilor grecesti, iar robii au fost rascumparati! Ii vrea BOR si pe aia? Hai sictir!
Desi BOR ar merita o instituire grabnica a impozitarii pana la solutionarea problemelor celorlalte biserici.