Președintele Klaus Iohannis spune că impozitarea Bisericii este o chestiune care trebuie judecată foarte bine și că mai întâi trebuie rezolvate problemele care trenează de la Revoluție încoace privind restituirea bunurilor bisericilor. "Să nu ne grăbim foarte tare în a veni cu o soluție", a afirmat șeful statului.

Discutia despre impozitarea Bisericii starneste discutii publice in tonuri diverseFoto: Hotnews

”Asta cu impozitarea e o chestiune care trebuie foarte bine judecată. Nu există o singură biserică în România. Biserica Greco-Catolică nu a primit nici până acum ceea ce îi aparține. Sunt alte biserici care de zeci de ani solicită să li se restituie ceea ce au avut. E o chestiune ce poate fi discutată, dar bine gândită, după ce se rezolvă problemele care trenează de la Revoluție încoace. Să nu ne grăbim foarte tare în a veni cu o soluție”, a declarat președintele Klaus Iohannis marți seară, la o dezbatere cu tinerii, întrebat despre impozitarea Bisericii.

Impozitarea Bisericii și Armatei ar fi una dintre variantele luate în calcul de Ministerul Finanțelor pentru a se încadra, în 2019, în ținta de deficit de 3%, susținea recent senatorul PNL Florin Cîțu.

Impozitarea Bisericii a fost o temă lansată de Eugen Teodorovici și în trecut. Ministrul Finannțelor spunea în iulie 2017 că a discutat chiar pe această temă cu Patriarhul Daniel.

"E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social (...)”, a declarat Eugen Teodorovici, într-un interviu la Digi24.

Ulterior, ministrul Finanțelor a abandonat ideea.

Potrivit Codului Fiscal, cultele religioase nu sunt impozitate, pentru mai multe tipuri de venituri, după cum urmează: veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, venituri obţinute din chirii, alte venituri obtinute din activităţi economice, venituri din despăgubiri în forma bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

Scutirile sunt acordate cu o condiţie, ca banii obţinuţi să fie utilizaţi, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit specifice cultelor religioase.

În ultimii 5 ani, potrivit datelor raportate de Patriarhie, BOR a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru activitatea filantropică.