Meteorologii spun că ninsorile vor continua în cea mai mare parte a țării și se ve depune un nou strat de zăpadă, iar în estul, centrul și sud-estul țării se va forma polei. Administrația Națională de Meteorologie a transmis, luni, o nou informare potrivit căreia de la ora 12.00 și până marți la aceeași oră vor fi ninsori și se va depune un nou strat de zăpadă. Ninsorile din ultimele ore au creat deja probleme în mai multe județe din țară, cele mai afectate zone fiind Timiș, Vrancea, Bihor, Sibiu şi Brașov. Localități întregi au rămas fără curent electric, școlile și grădinițele fiind închise. De asemenea, cursele de pe aeroportul din Sibiu au avut întârzieri de peste o oră, iar în Hunedoara au fost emise avertizări de avalanșă.

Dumuri afectate de ninsoriFoto: Politia Romana

CITEȘTE ȘI: Prognoză specială pentru București: Lapoviță și ninsoare / Se va depune strat nou de zăpadă

Potrivit ANM, în nordul și în estul Olteniei, în jumătatea de vest a Munteniei, Transilvania, Maramureș, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat nou de zăpadă, în general între 10 și 20 de centimetri. În prima parte a zilei de luni, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 de metri, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși viteze de 70-80 de kilometri la oră, iar ninsoarea va fi viscolită. Temporar, în estul, centrul și sud-estul țării, pe arii restrânse va fi polei sau ghețuș.

De asemenea, luni, mai multe județe se află sub cod galben de ninsori. Sunt vizate județele Bacău, Vrancea, Galați, Cluj, Dâmbovița, Prahova și Maramureș, unde avertizarea este valabilă până la ora 12.00.

Până la ora 15.00 sunt sub cod galben județele Argeș, Olt și Vâlcea, unde continuă să ningă, depunându-se un strat de zăpadă de 10-20 de centimetri.

Luni dimineața, în județul Timiș, erau 57 de localități total sau parțial nealimentate cu energie electrică, fiind afectate peste 45.000 de persoane. De asemenea, în județul Arad erau, luni dimineața, aproape 12.000 de persoane care nu aveau energie electrică, din 32 de localități.

Școli închise în Timiș și Bihor

Din cauza ninsorilor abundente, toate școlile din județul Timiș vor fi închise luni și marți. Totodată, cursurile au fost suspendate, luni, în 62 de unități de învățământ din Caraș-Severin și în 39 de școli din județul Arad.

De asemenea, Lugojul a rămas duminică fără energie electrică și apă la robinete, în urma ninsorilor abundente. Orașul a fost parțial alimentat cu apă, în cursul nopții, în urma montării unui generator la stațiile de pompare, potrivit Mediafax.

Generatorul se afla în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș. Conform reprezentanților ISU Timiș, un alt generator a fost trimis de la ISU Bihor, însă acesta nu a putut fi instalat “din cauza drumului de acces la uzină”.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis să suspende, luni, orele în şapte şcoli şi grădiniţe din patru localităţi, deoarece clădirile în care acestea funcţionează nu au energie electrică.

Cursele de pe aeroportul din Sibiu, întârzieri de 70 de minute

La Sibiu, traficul aerian a fost dat peste cap ajungându-se până la 70 de minute de întârziere din cauza manevrelor de degivrare. Patru curse aeriene au decolat, luni dimineața, cu întârzieri cuprinse între 40 și 70 de minute, de pe Aeroportul Internațional Sibiu. Pe piste s-au folosit 15 tone de materiale antiderapant.

În cursul dimineții de luni au decolat toate cele patru curse programate spre București, Munchen, Frankfurt și Memmingen, cu întârzieri cuprinse între 40 și 70 de minute.

Din cauza condițiilor meteo, cursa Sibiu - Munchen care ar fi trebuit să plece duminică, la ora 19.20 a fost anulată, la fel și cursa Munchen - Sibiu programată pentru sosire la ora 00.55, iar pasagerii vor fi rerutați. Județul Sibiu este sub cod galben de viscol, luni, până la ora 12.

Avarii la instalațiile electrice din Brașov și Sibiu

Din cauza condițiilor meteo s-au produs avarii în instalațiile electrice ale SDEE Transilvania Sud din județele Brașov și Sibiu, informează SDEE Transilvania Sud.

În județul Sibiu ninsoarea abundentă a dus la ruperea copacilor peste liniile electrice, astfel încât la această oră sunt afectate parțial 8 linii electrice aeriene de medie tensiune. Sucursala Sibiu acționează cu 6 echipe pentru realimentarea celor 1.302 utilizatori afectați.

Intervențiile echipelor SDEE Transilvania Sud vor continua până la alimentarea integrală a tuturor zonelor afectate, dar, în anumite situații, sunt îngreunate de accesul dificil cauzat fie de conțiile meteo încă nefavorabile, fie de vegetația ruptă și căzută peste liniile de de medie tensiune.

Două eleve spulberate de un autobuz care nu a putut opri pe trecerea de pietoni

Două eleve care mergeau la școală au fost spulberate, luni dimineata, pe o trecere de pietoni din Bistrița, de un autobuz care nu a putut opri din cauza zăpezii de pe carosabil. Elevele traversau regulamentar strada.

Cele două fete, lovite de autobuz pe trecerea de pieotni, au traumatisme și fracturi, fiind duse la spital pentru îngrijiri medicale. Polițiștii au declanșat o anchetă în acest caz urmând să stabilească împrejurările în care s-a petrecut accidentul.

Aproape 5.000 de oameni au rămas fără curent și în Vrancea

Aproape 5.000 de locuitori din judeţul Vrancea au rămas, luni, fără curent electric din cauza condiţiilor meteorologice, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.Conform sursei citate, echipajele furnizorului de energie electrică intervin pentru remedierea situaţiei în zonele afectate,

Judeţul Vrancea se află sub Cod galben de ninsori şi viscol. În zona joasă a judeţului se vor semnala precipitaţii mixte, iar local se va depune polei.

Risc de avalanșă în Hunedoara, Bucegi și Făgăraș

Salvamontiştii atrag atenţia asupra riscului major de avalanşe existent luni în toate masivele muntoase din judeţul Hunedoara - Retezat, Parâng, Vâlcan, Şureanu, din cauza cantităţii mari de zăpadă care a căzut în ultimele două zile şi a faptului că aceasta nu a avut timpul necesar să facă priză cu stratul depus anterior.

Accesul spre staţiunile montane este deschis, dar se circulă în condiţii de iarnă, scrie Agerpres.

În toate staţiunile, Salvamont Hunedoara a organizat servicii de permanenţă pentru a veni în sprijinul turiştilor care urcă la munte.

Meteorologii anunță că riscul producerii unor avalanșe și în în zona înaltă a Munților Bucegi și Făgăraș, la Bâlea Lac, este mare, de gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, deoarece stratul de zăpadă este instabil.