Vremea rea a creat probleme în cele 19 județe aflate sub avertizări cod portocaliu și galben de ninsori și viscol. S-a circulat cu dificultate din cauza ninsorilor abundente și a viscolului puternic, iar mai multe autoturisme, printre care și trei ambulanțe, au avut nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire pentru a-și continua deplasarea. Condițiile nefavorabile de vreme au dus și la producerea mai multor accidente rutiere, soldate cu cel puțin trei morți și numeroși răniți. Vremea rea a afectat și rețeaua de energie electrică, peste 70 de localități din Timiș, Caraș-Severin, Buzău și Hunedoara rămânând fără electricitate.

Dumuri afectate de ninsoriFoto: Politia Romana

Atenţioarea ANM cod portocaliu de ninsori pentru mai multe judeţe din vestul, sudul şi centrul ţării rămâne în vigoare până duminică, ora 12.00. Şi codul galben pentru judeţe din Banat, Crişana şi Transilvania a fost prelungit.

Peste 70 de localități fără elecricitate

Vremea rea a afectat rețeaua de energie electrică, iar peste 70 de localități din Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Arad și Buzău au rămas în beznă.

În Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara, potrivit unui comunicat de presă, la nivelul distribuitorului de energie a fost instaurată stare de urgență. Peste 66 de localități au rămas fără energie electrică, în urma avariilor. Cele mai multe defecțiuni au fost cauzate de copacii care s-au rupt și au căzut peste cablurile liniilor de înaltă și medie tensiune.

Sâmbătă seară, în judeţul Timiș erau afectate 31 de localităţi, în județul Caraș-Severin erau nealimentate 18 localităţi, iar în județele Arad și Hunedoara erau nealimentate 12, respectiv 5 localități.

În județul Buzău, peste 13.000 de abonaţi din 18 localităţi, sunt fără energie electrică, potrivit Agerpres, care citează reprezentanți ai Prefecturii.

Zeci de echipe ale distribuitorilor de energie electrică sunt însă pe teren și încearcă să remedieze problemele apărute la rețea.

Autocar cu 29 de pasageri, răsturnat în județul Olt

Un autocar cu 29 de pasageri, care se deplasa pe ruta Târgu Mureş - Craiova, s-a răsturnat, sâmbătă seara, pe DJ 677, în comuna Găneasa, însă pasagerii nu au fost răniţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu, citat de Agerpres.

Din cauză că autocarul s-a răsturnat pe partea dreaptă şi uşile erau blocate în zăpadă, pasagerii nu au putut să iasă din vehicul până la sosirea echipajelor de poliţie şi pompieri, însă aceştia nu au necesitat îngrijiri medicale.

Poliţiştii au stabilit că accidentul s-a produs pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile meteo şi de drum (carosabil umed). Toţi pasagerii şi-au reluat călătoria cu acelaşi autocar, după ce vehiculul a fost repus pe roţi.

Acidente rutiere grave și drumuri blocate

Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața și alte câteva zeci au fost rănite, în urma mai multor accidente rutiere produse, sâmbătă, pe fondul condițiilor de vreme nefavorabilă.

O persoană a murit, sâmbătă dimineaţă, pe DN 67, în în județul Vâlcea. Maşina în care se afla acesta a derapat şi a lovit un camion care transporta material lemnos. O a doua persoană a fost grav rănită şi este în comă, la spital.

O femeie și-a pierdut viața și alte 4 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce o maşină a derapat în Timiș. Șoferul în vârstă de 29 de ani nu a adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens unde s-a izbit violent de un autoturism care circula regulamentar, fiind apoi proiectat într-o altă mașină. În urma accidentului, drumul care face legătura între Timișoara și Buziaș a fost blocat vreme de jumătate de oră. Polițiștii au deschis un dosar penal pe numele șoferului vinovat.

Și pe DN 2B o persoană și-a pierdut viața și alte 3 sunt grav rănite, după ce două mașini au intrat ăn coliziune. Potrivit InfoTrafic, accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiții de carosabil umed. Circulația a fost întreruptă pentru aproximativ o oră.

Un alt accident s-a produs pe DN 59, în urma căruia două persoane au fost rănite. Din cauza neadaptării vitezei la condițiile de trafic, un autoturism şi un autocamion au intrat în coliziune, circulația fiind întreruptă pentru aproximativ 40 de minute.

Alte trei peroane au fost rănite și în Argeş. Un bărbat de 87 de ani n-a mai stăpânit maşina şi a intrat pe contrasens - unde a lovit două maşini.

Un autotren a derapat pe Autostrada 1, la kilometrul 105, pe sensul către Capitală, circulația fiind retsricționată. Un alt autroten s-a răsturnat pe DN7, în Hunedoara, fiind repus pe roți după aproape patru ore de la producerea accidentului.

Traficul rutier a fost întrerupt și pe DN 7 Arad - Deva în urma unui impact între două autocamioane. Evenimentul nu s-a soldat cu victime.

Intervenția utilajelor de deszăpezire

Două ambulanţe din Olt şi Teleorman aflate în misiune au rămas blocate noaptea trecută în nămeţi. A fost nevoie de intervenţia utilajelor pentru a le scoate din zăpadă.

O altă ambulață a rămas înzăpezită în județul Ialomița. Potrivit Biroului de presă al ISU Ialomiţa, în jurul orei 11.30 a fost înregistrat primul apel când trei autoturisme, o ambulanţă şi o dubă au rămas înzăpezite pe DJ 101B, între localităţile Moviliţa şi Dridu. Traficul s-a blocat şi s-a format o coloană de maşini în zonă.

În județul Argeș, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, care acţionau la degajarea drumului DN 1D, au scos dintre nămeți un bebeluş în vârstă de o lună şi mama acestuia, notează Agerpres.

"După intervenţia utilajelor care au degajat artera de circulaţie de troienele de zăpadă, efectivele de jandarmi au acţionat cu ajutorul lopeţilor pentru deszăpezirea mai multor autoturisme şi autocamioane blocate. În timpul intervenţiei, un copil de aproximativ o lună de zile, împreună cu mama acestuia din localitatea Fulga, rămaşi blocaţi în nămeţi, au fost transportaţi de jandarmi la Spitalul de Pediatrie Ploieşti, deoarece acesta avea probleme medicale", precizează IJJ Prahova.

Trafic feroviar întrerupt între staţiile Reşiţa Nord şi Brebu

Traficul feroviar a fost întrerupt între staţiile Reşiţa Nord şi Brebu, judeţul Caraş-Severin, din cauza unor crengi căzute pe reţeaua electrică, potrivit Agerpres. Un tren cu 20 de călători, care circula pe ruta Caransebeş - Reşiţa, a staţinoat într-un punct de oprire.

„Se estimează ca traficul feroviar să fie reluat în aproximativ 30 de minute”, se menţionează în comunicat.

Aeroportul din Timișoara, închis pentru două ore

Traficul pe Aeroportul din Timişoara a fost reluat, după ce, sâmbătă dimineaţa, fusese suspendat între orele 8:20 şi 10:00, pentru realizarea lucrărilor de deszăpezire. Niciun avion nu a putut decola sau ateriza, iar pasagerii au rămas blocaţi în aerogară.

După reluarea traficului, reprezentanții aeroportului au precizat că traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă şi este posibil ca mai multe curse să înregistreze întârzieri.

Întârzieri au avut și aeronavele care au decolat de pe Otopeni. Sâmbătă dimineață, unele zboruri înregistrau întîrziero și de peste 60 de minute. Operarea curselor s-a desfășurat în condiții de iarnă, însă niciun zbor n-a fost anulat.