Jurnalistul turc Kamil Demirkaya de la Zaman România în cazul căruia autoritățile de la Ankara au cerut extrădarea a spus, joi, în instanță, că are încredere în justiția din România că nu va accepta extrădarea sa în Turcia, unde "există tortură". De asemenea, el a spus că a cerut azil politic în România.

kamil demirkaya - zamanFoto: Hotnews

Curtea de Apel București a amânat pentru 14 decembrie procesul privind cererea de extrădare formulată de autoritățile turce pe numele lui Kamil Demirkaya.

La termenul de joi, jurnalistul turc, care este și cadru didactic, le-a spus magistraților că acuzațiile aduse de către autoritățile de la Ankara sunt "caraghioase".

El se opune extrădării, afirmând că justiția din Turcia nu funcționează, și că are încredere în justiția din România.

"Am încredere în justiția din România și speranța mea e că nu va fi acceptată cererea de extrădare. Poziția mea e că mă opun acestei extrădări. Motivul principal este că justiția nu funcționează în Turcia. Există tortură acolo și metode neortodoxe care se folosesc împotriva deținuților”, a declarat în instanță jurnalistul turc, citat de Mediafax.

La ieșire din sala de judecată, Demirkaya le-a spus jurnaliștilor că a făcut o solicitare de azil politic în România, precizând că nu a făcut acest demers până acum deoarece a considerat că nu este cazul, de vreme ce stătea legal în România.

"Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Dacă urmăriţi ştirile de acolo, justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia”, a declarat Kamil Demirkaya.

Jurnalistul a mai spus că are rude încarcerate în Turcia și că autoritățile de la Ankara i-au interogat socrul timp de două zile, după ce acesta i-a făcut o vizită în România.

Cât despre aplicația folosită, Bylock, acesta a spus că ar fi utilizat-o cu câțiva ani în urmă, deoarece mai mulți cunoscuți o foloseau. Bylock este o aplicație pentru telefoanele mobile care permite comunicarea unor mesaje scrise și care asigură, în același tip, criptarea conversațiilor utilizatorilor. "Este o aplicaţie care este deschisă tuturor utilizatorilor. Se găseşte pe Internet şi când a început vânătoarea în Turcia au găsit elemente comune la mai multe persoane pe care le vânau. Este o aplicaţie care se regăsea în magazinele de aplicaţii ale sistemelor de operare. Datorită faptului că foarte mulţi apropiaţi, susținători domnului Gulen (n.r. – Fethullah Gulen, rival al președintelui Turciei Recep Erdogan) foloseau această aplicaţie, au considerat ca fiind aplicaţia simpatizanţilor lui Gulen (...) A fost instalată în perioada în care mă aflam în Turcia. În 2015, a fost închisă la nivel global, deci ea nu mai există”, a explicat Kamil Demirkaya.

Întrebat despre acuzațiile de terorism care i se aduc, jurnalistul a spus că este o acuzaţie "chiar caraghioasă" și că nu își aduce aminte să fi strivit nici măcar o muscă în viața sa.

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat de acasă miercuri dimineață, în baza unei solicitări de extrădare, el fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Pe numele jurnalistului există un mandat de arestare care ar fi fost emis de procuratura din Antalya la ordinul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Zaman România. Sursa citată subliniază că pe numele ziaristului nu există nicio condamnare definitivă, conform cazierului său. Jurnalistul a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curții de Apel București.

Ministrul Justiției a afirmat joi dimineață că procedura extrădării depinde de organele judiciare, Tudorel Toader reacționând astfel după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea ziaristului turc Kamil Demirkaye.

CITEȘTE: Toader, despre cererea de extrădare a ziaristului turc de la Zaman România: Procedura este de competența organelor judiciare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în legătură cu extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, că este informat asupra cazului și că o să se informeze "în continuare ca totul să meargă legal". "Nu aș vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat și o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.