Ministrul Justiției spune că procedura extrădării depinde de organele judiciare, Tudorel Toader reacționând astfel după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea ziaristului turc Kamil Demirkaye.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Cristian Preda îmi cere să opresc procedura de extrădare a unui jurnalist turc! În condițiile legii, procedura extrădării este de competența organelor judiciare. Autorul solicitării nu cunoaște acest aspect elementar?”, scrie Tudorel Toader, joi dimineață, pe Facebook.

”Nu cred că autorul solicitării îmi cere să încalc independența autorității judiciare. Nu cred că autorul solicitării are cunoștință de cazuri în care ministrul justiției a stopat proceduri judiciare”, a adăugat ulterior, în postare, ministrul Toader.

Preda a cerut miercuri, tot pe Facebook, ca Ministerul Justiției să oprească procedura solicitată de regimul Erdogan în privința jurnalistului care conduce în România ziarul Zaman.

”Autoritățile române sunt ținute de angajamentele internaționale pe care și le-au luat să nu extrădeze cetățeni către țări unde drepturile omului sunt în pericol. Or. Turcia e acum o asemenea țară. Dacă guvernul Dăncilă face așa ceva, se descalifică de tot în UE. Nu există stat-membru care să fi răspuns solicitărilor sultanului de la Istanbul”, a spus europarlamentarul.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în legătură cu extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, că este informat asupra cazului și că o să se informeze "în continuare ca totul să meargă legal". "Nu aș vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat și o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

​​Jurnalistul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat de acasă miercuri dimineață, în baza unei solicitări de extrădare, el fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Pe numele jurnalistului există un mandat de arestare care ar fi fost emis de procuratura din Antalya la ordinul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Zaman România. Sursa citată subliniază că pe numele ziaristului nu există nicio condamnare definitivă, conform cazierului său.

Jurnalistul a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curții de Apel București, cererea de extrădare urmând să fie judecată joi de Curtea de Apel București, au precizat reprezentanții Parchetului.