Procurorii continuă ancheta într-un dosar disjuns din Colectiv privind intervenţia autorităţilor şi acordarea de îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv asistenţa medicală acordată victimelor, posibile infecţii nosocomiale şi acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici referitoare la transferul răniţilor la spitale din străinătate, a anunțat, miercuri, Parchetul General. Instituția precizează că sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale în cazul supraviețuitorilor din Colectiv, iar victimele au fost audiate în legătură cu asistența medicală și cu posibile infecții contractate în spitale.

Comemorare la ColectivFoto: Hotnews

Potrivit Parchetului General, în cauza disjunsă din "Dosarul Colectiv” se desfășoară urmărirea penală pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu privind intervenția autorităților și acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistența medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecții nosocomiale și de acțiunile ori inacțiunile funcționarilor publici în legătură cu transferul răniților la spitale din străinătate.

Procurorii spun că sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale în cazul supraviețuitorilor din Colectiv, astfel încât să se stabilească dacă au fost încălcate normele de acordare a asistenței medicale, iar victimele incendiului au fost audiate în legătură cu asistența medicală și cu posibile infecții contractate în spitale.

De asemenea, au fost formulate solicitări către diferite autorități privind documentarea faptelor, fiind identificate și ridicate mai multe înscrisuri, și au fost audiați martori - părți civile (aparținători ai victimelor decedate), unele dintre acestea depunând înscrisuri.

"S-a solicitat și este în curs de efectuare un control al autorităților competente la spitale care au acordat asistență medicală victimelor de la Clubul Colectiv în scopul de a se verifica, aferent perioadei de interes și în raport de dispoziţiile Ordinului nr.916/2006 aflat în vigoare, existenţa şi modul de aplicare a planului anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale. După finalizarea documentării urmează să se suplimenteze probatoriul inclusiv prin efectuarea unor noi expertize", adaugă Parchetul General.

În 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, Daniela Niţă - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă, director al firmei, şi pirotehnistul Viorel Zaharia, precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, pentru ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea/neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În iulie 2018, a fost trimis în instanţă un dosar disjuns din Colectiv, în care este inculpat al doilea pirotehnist, Marian Moise, dar şi o parte dintre inculpaţii din primul dosar.

Marți s-au împlinit trei ani de la tragedia din clubul Colectiv din Capitală. 64 de tineri au murit, în total, în seara incendiului din Colectiv și în săptămânile care au urmat. În iulie 2017, un supraviețuitor al incendiului s-a sinucis, ducând numărul victimelor la 65.