Agenţii federali au verificat centrul postal din Florida în căutarea expeditorului celor 10 pachete cu explozibil care au fost trimise mai multor democraţi şi critici ai preşedintelui american Donald Trump, ancheta indicând Florida ca posibila origine a pachetelor, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anchetatorii cataloghează dispozitivele precum explozivi "vii", nu ca pe o farsă, a declarat James O'Neill, comisarul poliției din New York, unde au apărut două dintre colete, ameninţările începând luni cu un dispozitiv adresat miliardarului George Soros.

O sursă federală a declarat pentru Reuters că dispozitivele au urmat modelele de fabricare a bombelor disponibile pe scară largă pe internet.

Anchetatorii cred că pachetele, care au fost interceptate înainte de a ajunge la destinatarii vizați, au trecut prin serviciul poștal american la un moment dat, a spus sursa. Nici unul nu a fost detonat și nimeni nu a fost rănit.

Autoritățile cred că aceste ameninţări, care au avut loc cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile naționale şi care ar fi putut schimba balanța puterii de la Capitol Hill, reprezintă un act de terorism, deși au refuzat să spună dacă dispozitivele au fost construite pentru a fi funcționale.

Specialiștii în explozibil și analiștii de securitate spun că, pe baza construirii rudimentare a bombelor, a existat mai degrabă intenția de a semăna frica decât de a ucide.

Dar episodul a provocat o serie de critici la adresa lui Trump din cauza expresiilor sale frecvente de retorică inflamatorie împotriva dușmanilor percepuți în rândul democraților, iar presa a amplificat situaţia şi a creat un climat propice pentru violența motivată politic.

După ce a îndemnat miercuri la discursul "unității" și discursul civil, Trump a izbucnit din nou joi la presa "urâtă", în timp ce susținătorii săi i-au acuzat pe democrați că au sugerat în mod incorect că președintele ar fi vinovat pentru ameninţările cu bombă.