Actualizat

DOCUMENT Raportul Comisiei de la Veneția: Autoritățile să reevalueze în întregime amendamentele la CP si CPP /Abuzul în serviciu a fost dezincriminat de facto

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Luni, 22 octombrie 2018, 13:12 Actualitate | Esenţial


Comisia de la Venetia
Foto: venice.coe.int
Comisia de la Veneția a publicat luni raportul privind modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, în cadrul căruia se recomandă o reevaluarea a celor două legi în integralitatea lor, cu câteva observații punctuale pe anumite articole.

Citește aici raportul pe cele două coduri (engleză, pdf)

Din raportul Comisiei:

"Raportul subliniază că, deși dezbaterea s-a focusat pe riscul pe care îl presupun modificările pentru lupta împotriva corupției, impactul este mult mai larg. Însă, Comisia ar vrea să atragă atenția de la început că impactul potențial al acestor amendamente este mult mai largă: ar putea impacta sistemul de justiție în sfera penală și eficiența operațiunilor, în special anchetarea unor cauze complexe și grave.

Consecințele amendamentelor trebuie văzute într-un context mai larg, în conexiune și cu amendamentele la legile justiției. Cele două rapoarte trebuie citite împreună.

Din moment ce aceste numeroase amendamente au fost adoptate foarte rapid, există ambiguități sau aspecte interpretabile, ale căror efecte vor fi observate doar când se vor aplica în cazuri individuale."

Ce critică raportul:

"Transparența insuficientă a comisiei speciale a făcut dificl pentru părțile interesate să urmărească și să contribuie la discuții.

Mai mult, dezbaterea a fost extrem de rapidă în plenul celor două camere.

În final, Comisia nu poate să ignore faptul că Parlamentul a adoptat aceste amendamente controversate având în vedere că ele vor afecta în mod direct procedurile juridice în curs în care sunt implicați anumiți parlamentari."

Ce amendamente recomandă Comisia să se modifice și criticile aduse:

La Codul de procedură penală:

- să reevalueze modificarea per total a acestei legi, pentru a se asigura că reforma nu va avea un impact negativ;

- să modifice substanțial regulile privind comunicarea legate de anchete în curs (art. 4). Ce spune Comisia: "O parte dintre noile recomndări ar putea fi excesive și să afecteze dreptul publicului de a fi informat și protejat de criminalitate."

- începerea urmăririi penale (art. 305, modificarea care limitează la un an de zile perioada în care o anchetă in rem să fie transformată într-o anchetă care să vizeze persoane):  "O perioadă limită de un an pentru investigarea unor infracțiune, indiferent de natura lor, pare a fi mult prea scurtă, în special în cazul unor cazuri complexe și ample, cu infracțiuni grave. În absența unei opțiuni de rezervă, precum o extindere a acestei perioade limită, o consecință perversă a amendamentului ar putea fi că anchete vizând infracțiuni în forme grave să nu mai aibă efecte."

- limitarea probelor și imposibilitatea folosirii unor anumite tipuri de probe (articolele 139, 143, 153 și 168):

"În România există acuzații credibile privind folosirea excesivă a interceptărilor, inclusiv prin protocoale între serviciul de informații și instituțiile judiciare, care ar justifica adoptarea unor măsuri mai restrictive pentru folosirea acestora. Regulile prin care să se facă însă trebuie să fie clare și precise, pentru a se evita consecințe negative asupra anchetelor penale. Așa cum este acum, noțiunea de suplimentare a mandatului este neclară. (…) Unii interlocutori ai Comisiei au afirmat că astfel mandatul s-ar putea aplica doar pentru viitor și nu s-ar putea extinde în trecut. Asta ar însemna că, dacă o interceptare a fost autoritzată pentru un alt scop, referirea la o infracțiune gravă precum o crimă nu ar putea fi folosită."

-  dreptul de a fi informat și de a participa la toate acțiunile procurorilor (art. 83 și 92);

- să reconsidere dispozițiile finale și tranzitorii.

La Codul penal:

- Să modifice prevederile privind infracțiunile de corupție, în special mita (art. 290) - opinia subliniază că "amendamentul ar descuraja pe cei care au dat mită să coopereze cu procurorii" prin modificarea care limitează la un an de zile posibilitatea ca cel care denunță o dare de mită să beneficieze de clemență;

- Traficul de influență (art. 291) - Este considerat trafic de influență doar dacă infracțiunea vizează "foloase materiale", nu "foloase": "În practică, beneficii nemateriale precum obținerea unui loc elibil pe liste electorale par a fi forme mai frecvente de corupție. Este evident că o abordarea atât de restrictivă nu va răspunde nevoii de a proteja valori sociale importante, care nu sunt de natură materială. Mai mult, această abordare nu răspunde niciunei decizii CCR și este în conflict cu art. 12 din Convenția criminalității în corupție și a art. 18 din UNCAC."

- Cumpărarea de influență (art. 292), aceleași obs. ca la art. 290;

- Delapidarea (295):  "Ar trebui eliminată din text precizarea care exclude posibilitatea unor anchete declanșate din oficiu." (modificarea adusă articolului prevede că urmărirea penală se va declanșa doar după o plângere prealabilă) 

- Abuzul în serviciu (art. 297): "Modificările propuse par a intenționa să creeze premisele unei dezincriminări de facto a multor fapte care ar duce la infracțiunea de abuz în serviciu; asta va face mult mai dificil, practic imposibil să anchetezi și să condamni persoane pentru această infracțiune. Este o contradicție atât cu obligațiile internaționale ale României, cât și cu cerințele unui stat de drept. Amendamentele aduse art. 297 ar trebui reevaluate"

- Să modifice unele prevederi cu un impact mai general, precum prescripția faptelor (art. 154-155) - potrivit opiniei, există riscul ridicat ca unele cauze complexe să fie prescrise înainte ca procesul să se încheie, mărturia mincinoasă (art. 273) și compromiterea intereselor justiției (art. 277);

- Să amendeze propunerile vizând confiscarea extinsă (art. 112^1) și definiția funcționarului public (art. 175), pedepsele accesorii (art 65) pentru a le aduce în linie cu obligațiile internaționale ale țării.


Citește aici forma legii de modificare a Codului de procedură penală, care așteaptă motivarea deciziei CCR

Vezi ce articole din CPP au fost declarate neconstituționale

Citește aici despre cele mai controversate modificări din Codul de procedură penală


Citește aici forma legii de modificare a Codului penal, care așteaptă o decizie a CCR

Citește aici o SINTEZĂ a celor mai importante modificări


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3958 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  conteaza?! (Luni, 22 octombrie 2018, 13:57)

  liviu_ [utilizator]

  nu a zis ciordache ca il doar la basc de comisie?!

  cand e vorba de furt nu plecam capul in fata nimanui... cand e vorba de cersit bani (pt noi, nu pt tara) suntem cei mai mari cersetori...
 • -14 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 octombrie 2018, 14:00)

  [anonim]

  • +8 (14 voturi)    
   hai ca m-ai omorat... (Luni, 22 octombrie 2018, 14:29)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui

   o dai ca Ion cu fluierul... monsherica, Basescu e deja istorie. noi vorbim de astazi, de acum, te-ai prins!? in plus, magnitudinea impactului asupra democratiei din Romania NU SE COMPARA!!! Te-ai prins!? Nu! Esti prea brain washed ca sa te prinzi.
   • -16 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 octombrie 2018, 15:07)

    [anonim] i-a raspuns lui Fuscus

    • +5 (7 voturi)    
     patinezi... (Luni, 22 octombrie 2018, 15:24)

     Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui

     de la o idee la alta, semne clare de spalare pe creier. pai lamureste-ma: Ciolos ce alegeri va castiga!? pe cele parlamentare sau prezidentiale!? ce e in capsorul tau!? si le va castiga el sau partidul lui!? singur sau in coalitie!? si mai e ceva: "pe buzele tuturor romanilor". care "tuturor"!? aia de au votat pentru familia traditionala!? penteleule ( soi de cascaval) e varza in capul tau. trolezi aiurea p'acilea. esti frustrat!? de ce? ai tai sunt la putere! sau esti platit!? asta e jobul tau!? oricum ar fi, cauza e aceiasi : minte putintica.
    • +2 (4 voturi)    
     Stii .. (Luni, 22 octombrie 2018, 17:28)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui

     . nu e cum ne place noua.. e cum trebuie sa fie. Stiu ca voua, borfasilor, va plac legile asa cum le fac borfasii, dar ele tebuie sa fie cum trebuie sa fie, asta o spun expertii din Comisia de la Venetia, iar Comisia Europeana insista pentru adoptarea amendamentelor facute de Comisia de la Venetia.

     Sau banuieste ca cei din Comisia de la Venetia sunt cumparati de Soros si vor ca justitia sa nu fie independenta si numai borfasul sef dracnea vrea ca sa fie justitia independenta? Din doua, una: ori nu va mai fi independenta dupa punerea in aplicare a legilor gandite de borfasii vostri, ori nu va fi independenta dupa ajustarea legilor conform sugestiilor/amendamentelor celor din Comisia de la Venetia. Cine vrea o justitie independenta: borfasul dracnea, sau Comisia de la Venetia? Poti raspunde la aceasta dificila intrebare?
    • +1 (1 vot)    
     Mai, nea ... (Luni, 22 octombrie 2018, 20:44)

     blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui

     ce e aia " OUG ...asa cum va place voua" ?! Adica trebuie sa fie asa cum ne place , sau conform constitutiei , Comisiei de la Venetia si tratatelor asumate de Romania , nu in ultimul rand in concordanta cu legislatia penala internationala si bunul simt uman si juridic ?
     Dar dumitale cum iti plac legile astea, asa facute special pentru infractori , ai ? Dumitale nu-ti plac legile care fac DREPTATE ? Iti plac legile care permit ca un infractor sa ramana cocotat in fruntea camerei deputatilor , sau modificari la codul penal care favorizeaza infractorii , gen neadmiterea ca proba a materialelor video ?
     Daca te lasi aburit de dragnea&toader si ailalti gandaci , vom trage toti ponoasele, nu numai d-ta , prostia si luxul se platesc .
  • 0 (8 voturi)    
   dar! (Luni, 22 octombrie 2018, 14:39)

   Constantin1 [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca tot sustineti recomandarile Comisiei de la Venetia va amintesc ca atunci comisia a sesizat practic un puci PSD-PNL impotriva presedintelui. Va amintesc ce au hotarat atunci: ,,Expertii Comisiei de la Venetia au finalizat raportul cu privire la evenimentele petrecute in Romania in aceasta vara, care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui. Concluziile arata ca au fost incalcate atat principiile constitutionale, cat si normele statului de drept.,,
  • -6 (10 voturi)    
   Nu il (Luni, 22 octombrie 2018, 15:55)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui

   am la inima pe basescu , dar pentru faptul ce le-a dat flit , parerologilor din Comisia de la Venetia a facut foarte bine .
   Exprimarea lor este de-a dreptul jenanta , ei afirma ca
   "impactul potențial" ar putea sa fie bla-bla-bla .
   Adica nimic concret , asta este din povestea cu drobul de sare , s-ar putea sa se intample sau s-ar putea sa nu se intample .
   • +2 (4 voturi)    
    Si .. (Luni, 22 octombrie 2018, 17:35)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui A310

    ...sa inteleg ca recomadarile "parerologilor" din Comisia de la Venetia (din care, cu mare onor, face parte vrednicul tudorel) te deranjeaza .. cum si de ce? Parca erai vocal pe-aici ca vrei o justitie independenta. Sa intelegem ca cei din CV o vor dependenta si dracnea o vrea independenta?

    Si inca ceva: daca cei din Comisia de la Venetia sunt parerologi, iar din acea Comisie face parte si tudorel (cel care s-a autopropus in acea Comisie) rezulta, logic, ca si tudorel este doar un parerolog care habar nu are, dar care lucreaza la legi, aproba si da OG etc... Asa ca tudorel nu are ce cauta in fruntea MJ, ca e doar un parerolog. Deci tot ce face el, este lipsit de credibilitate, nu-i asa?
    • -1 (3 voturi)    
     Domnule Alius , (Luni, 22 octombrie 2018, 20:00)

     A310 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Nu mi-am schimbat opinia vis a vis de o justitie independenta .
     Dar in nici un caz nu sunt de acord ca procurorii sa aiba acelasi statut cu judecatorii , ei trebuie sa fie avocatii statului , nu mai vorbesc de salariile si beneficiile NESIMTITE de care beneficiaza .
     Eu de exemplu mi-as dori ca sefi din politie , justitie si procuratura sa participe la alegeri si sa fie alesi de cetateni .
     Cu privire la adoptarea legislatiei , nu vad oportun ca sa isi dea cu parerea tot felul comisii din afara tarii , daca Curtea Constitutionala isi da acordul de constitutionalitate pe un act normativ este suficient ..
     Dar in buna traditie romaneasca , pana nu ne inchinam la Inaltele Porti nu ne simtim bine .
     Sau sa decidem desfiintarea parlamentului , guvernator il avem pe iohannis , asa ca sa solicitam sa ne trimita de la Inaltele Porti legislatia pe care ei o considera benefica pentru o colonie de r-hat cum este Romania .
     • 0 (0 voturi)    
      Este mai independenta ... (Luni, 22 octombrie 2018, 20:26)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui A310

      ..justitia asa cum o vrea PSD sau cum recomanda amendamentele la legile justitiei Comisia de la Venetia? Asta e intrebarea.

      Daca nu vrei sa-si dea cu parerea tot felul de comisii din afara tarii, faceti referendum si iesim din UE. E simplu. Atat timp cat ne-am angajat fata de niste entitati, comisii etc., trebuie sa luam in calcul aceste recomandari. Asa cum altiii din afara tarii isi dau cu parerea asupra legilor din Romania, asa si "parerologul" de serviciu, tudorica linagaul fara frica, isi da cu parerea (ca membru al aceleasi comisii) asupra legilor din alte tari. Sau voi vreti numai vo sa va dati cu parerea, altii au intrerzis.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu , (Marţi, 23 octombrie 2018, 11:28)

       A310 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

       doamne fereste , fiecare are dreptul la opinie .Dar mi-i se pare prea mult ca totul sa fie in cheie politica .
       Din punctul meu de vedere , daca legile din Romania primesc avizul CCR totul este in regula .
       Cei care se dau democrati si aparatori ai asa zisului stat de drept , ar face bine sa prezinte si coruptia din tarile lor , care este la nivele inimaginabile , numai ca ei o tin sub pres .
 • +6 (10 voturi)    
  iordachioaie (Luni, 22 octombrie 2018, 14:56)

  ------ [utilizator]

  Voi penalilor care ati vrut sa modificati legile justitiei ,va credeti cu 30 ani in urma ,puteti face ce va taie capu si sa nu raspundeti,vremurile acelea au trecut.Cuza pentru care noi nu suntem pe deplin integrati in Europa sunteti voi nenorocitilor.
 • +1 (5 voturi)    
  Atentionare a ministrului "justitiei". (Luni, 22 octombrie 2018, 15:49)

  Supravietiutorul [utilizator]

  Domnul Ministru al Justitiei ar trebui sa se documenteze asupra experientei domnului prof. dr. ing. Gheorghe Amza - fost decan in UPB si a domnului prof.dr.Gheorghe Mencinicopschi - fost director ICA, care au ispasit pedeapsa cu inchisoare, din cauza coruptiei. Sa vada eventual interviurile acordate de acesti domni la Antena 3. Domnul ministru, inca, poate demisiona, dar nu sunt sigur ca nu va calca pe urmele colegilor amintiti mai sus! Cum i-am cunoscut pe amandoi, pot certifica ca numai lacomia si orgoliul i-a nenoricit!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by