Raportul preliminar pe Justitie, care ar putea ajunge miercuri la cabinetele comisarilor, adopta un ton ferm la adresa a ceea ce se considera a fi "regrese" fata de iunie 2007. Raportul ar putea sugera activarea clauzei de salvgardare, principalele ingrijorari fiind lupta impotriva coruptiei si modificarile la legile penale, potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de NewsIn. Romania este mult mai criticata decit Bulgaria.

Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat pentru Deutsche Welle ca „raportul arata factual ce nu a mers in Romania, de exemplu la Bucuresti nu exista un ministru al justitiei, despre ce este rau din punctul nostru de vedere, in privinta modificarilor aduse Codului de procedura penala si ce obiective vor trebuie sa fie atinse la sfarsitul lui iunie”.

I. Lupta impotriva coruptiei

Unul dintre cele patru obiective specifice (benchmarks) stabilite de Comisia Europeana se referea la faptul ca Romania "trebuie sa continue realizarea unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt".

Raportul constata ca Romania a inregistrat regrese clare: dosarele de mare coruptie au fost returnate procurorilor pentru refacerea probatoriului. Unele restituiri au avut la baza admiterea unor exceptii de catre Curtea Constitutionala, altele diferite vicii de procedura invocate de avocati si admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Anchetele ministrilor acuzati de coruptie au fost blocate timp de mai multe luni, fie prin desfiintarea Comisiei speciale care putea da aviz inceperii urmaririi penale, fie prin refuzul ministrului justitiei de a trimite procurorilor avizele.

Comisia constata ca niciunul din marile dosare de coruptie nu se mai afla pe rolul instantelor.

Raportul preliminar se refera in detaliu la fiecare din aceste aspecte.

1. Returnarea dosarelor catre procurori.

Comisia Europeana pune la indoiala asa-zisele erori de procedura care au stat la baza returnarii dosarelor de coruptie la nivel inalt. Potrivit variantei de raport care se afla miercuri la comisari, si citate de NewsIn," erorile de procedura provoaca dezbateri si controverse considerabile".

Documentul contine o analiza ampla a situatiei tuturor dosarelor care s-au intors la procurori sub diferite motivatii. Este trecuta in revista situatia dosarelor gen " Zambaccian" si "Tamara" in care este implicat fostul premier Adrian Nastase, dosarul care ii priveste pe Serban Mihailescu si George Copos, fost vicepremier, dar si anchetele care vizeaza infraciuni economice grave si in care sint acuzati Dinu Patriciu sau Ovidiu Tender.

2. Blocarea dosarelor celor opt ministri anchetati

Raportul pe justitie prezinta si cazul celor opt actuali si fosti ministri pentru care presedintele Basescu a dat aviz de urmarire penala si care au fost impiedicate sa ajunga in instanta.

Se face referire la Ordonanta de urgenta prin care a fost desfiintata Comisia speciala de la Cotroceni si la refuzul de a trimite procurorilor avizele de urmarire penala. Raportul arata ca unele din aceste dosare au fost retrunate instantelor in baza acelorasi " vicii de procedura".

3. Nefunctionarea Agentiei Nationale de Integritate

Raportul mentioneaza intirzierile in functionarea Agentiei Nationale de Integritate, unul dintre cele patru banchmark-uri pe care Romania trebuia sa le indeplineasca dupa aderare.

Agentia, care trebuia sa verifice averile demnitarilor, incompatibilitatile si conflictele de interese a fost infiintata pe hirtie, dar in momentul de fata n u are presedinte si nu si-a inceput efectiv activitatea.

II. Schimbarea sau neaplicarea legislatiei penale

1. Modificarile Codului de Procedura Penala

Raportul transmite un mesaj extrem de dur legat de amendamentele la CPP adoptate de una din camerele parlamentului in octombrie 2007.

" Daca vor fi promulgate, aceste amendamente ar avea un efect negativ considerabil asupra eficientei anchetelor penale in general si ar obstructiona anchetele si in alte state membre in domenii precum lupta impotriva terorismului si combaterea infractiunilor transfrontaliere", se spune in raportul citat de NewsIn.

Documentul descrie pe larg amendamentele si analizeaza efectele acestora. Este vorba despre interzicerea interceptarilor inainte de inceperea urmaririi, de anuntarea prealabila a perchezitiilor si de limitarea la 9 milioane euro a infractiunilor care se in cadreaza la fapte cu " consecinte deosebit de grave".

2. Desfiintarea DNA

Raportul face referire la intentia Guvernului de a emite o ordonanta prin care sa se comaseze Departamentul National Anticoruptie cu Directia pentru Investigarea Infractiunilor de Crima Organizata (DIICOT).

"Romania trebuie sa consolideze si sa mentina institutiile deja stabilite in cadrul legal al luptei anticoruptie", se spune in Raport, potrivit surselor NewsIn.

Comisia Europeana a sustinut DNA, apreciat in raportul din iunie 2007 pentru "nivelul inalt de profesionalism al echipelor de procurori DNA". In ultima jumatate de an comisarii europeni au transmis mai multe semnale de sustinere a DNA, avertizind ca acesta trebuie lasat sa-si continue anchetele.

III. Ce urmeaza

Rasportul preliminar pe Justitie ar putea fi trimis miercuri la cabinetele comisarilor. Daca nu vor exista comentarii si se va ajunge la un acord, el va fi publicat vineri.

Este insa de asteptat sa existe obiectii din partea comisarilor romani si bulgari, asa incit procedura s-ar putea prelungi si raportul va fi publicat la inceputul saptaminii viitoare.

In situatia unor dezacorduri majore, raportul ajunge in dezbaterea Colegiului Comisarilor.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, pina la finele saptaminii raportul se va negocia intens, comisarul Leonard Orban incercind sa obtina indulcirea tonului in raportul final. Exista insa comisari din tari vechi membre UE care doresc ca tonul " sa fie si mai dur".

Activarea clauzei de salvgardare ar avea drept consecinta nerecunoasterea deciziilor instantelor romanesti la nivel european.