Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, s-a întâlnit, luni, cu preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, congresmenul republican Devin Nunes, întrevedere în cadrul căreia reprezentantul român a subliniat valenţele defensive ale scutului antirachetă şi importanţa sa strategică pentru România, pentru Statele Unite ale Americii şi statele NATO în ansamblu. Asta după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus după summitul de la Helsinki că ”este o situaţie periculoasă cu sistemul global de apărare antirachetă al SUA, care nu respectă Tratatul INF”.

George Maior si Devin NunesFoto: Ambasada Romaniei in SUA

”În cadrul dialogului, cei doi oficiali au abordat teme actuale de interes major de pe agenda bilaterală şi evoluţiile recente pe subiecte de maxim interes în planul relaţiilor internaţionale. În cadrul discuţiilor a fost apreciat nivelul excelent al Parteneriatului Strategic româno-american, cu accent pe dimensiunea politico-militară şi cooperarea excepţională la nivelul serviciilor de informaţii. Au fost trecute în revistă rezultatele Summit-ului NATO şi alte subiecte precum securitatea la Marea Neagră, apărarea antirachetă, rolul regional al României, perspectivele securităţii energetice în regiune”, arată opostare a Ambasadei României în Statele Unite ale Americii.

De asemenea, cei doi au abordat și beneficiile apărării antirachetă pentru securitatea aliaților NATO, ”în contextul recentelor critici ale Rusiei”.

”În contextul recentelor critici ale Rusiei la adresa sistemului de apărare antirachetă, cele două părţi au evocat beneficiile majore ale apărării antirachetă pentru securitatea aliaţilor NATO. Ambasadorul României, George Cristian Maior, a subliniat valenţele defensive ale scutului antirachetă şi importanţa sa strategică pentru România, pentru Statele Unite ale Americii şi statele NATO în ansamblu”, mai arată postarea.

Amabsada României se referă la o declarație pe scurt a președintelui Vladimir Putin care a subliniat că ”este o situaţie periculoasă cu sistemul global de apărare antirachetă al SUA, care nu respectă Tratatul INF”.

„Credem că este necesar să lucrăm împreună pentru o agendă a dezarmării, pentru cooperarea militară şi tehnică. Aici intră extinderea Tratatului pentru limitarea armelor ofensive strategice, este o situaţie periculoasă cu sistemul global de apărare antirachetă al SUA, care nu respectă Tratatul INF. Şi desigur să lucrăm pentru a preveni plasarea de arme în spaţiu”, a punctat liderul de la Kremlin, potrivitDIGI24.