Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 20 iunie 2018, 13:44 Actualitate | Esenţial


Camera Deputatilor
Foto: AGERPRES
​Deputaţii au adoptat miercuri un proiect de lege prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit. Decizia a fost luată cu 274 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 2 abţineri, transmite Agerpres.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege iniţiat de patru parlamentari ALDE.

"Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social", prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

Iniţiativa legislativă stipulează că pentru sumele acordate ca ajutor social una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

"În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (...) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului", se mai arată în proiect.

În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Iniţiativa legislativă stabileşte şi obligaţii pentru primari în scopul valorificării forţei de muncă locale.

Astfel, aceştia au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.

Potrivit proiectului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei neîndeplinirea de către primar a obligaţiilor.

Proiectul stabileşte că repartizarea activităţilor sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă stabilite, iar planul de acţiune se transmite agenţiilor teritoriale în luna următoare aprobării.

"Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului. Fac excepţie (...) persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, după aprobarea listei", se mai prevede în iniţiativa legislativă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8919 vizualizari

 • +36 (38 voturi)    
  lol (Miercuri, 20 iunie 2018, 14:16)

  liviu_ [utilizator]

  psd tocmai a scazut la 20% din voturi...
  sau o sa dea tot vina pe "Iohanes"
  • +26 (26 voturi)    
   da si nu (Miercuri, 20 iunie 2018, 14:46)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ramane sa se si aplice,ca daca se aplica precum rezultatul referendumului cu parlament unicameral si 300 de membri...Oricum cata vreme e "la solicitarea primarului",daca primarul e PSD si nu solicita decat votul...
   • +17 (19 voturi)    
    Praf in ochi! Incearca sa domoleasca strada! (Miercuri, 20 iunie 2018, 15:12)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    O mare parte din electoratul PSD este asistat social, urmeaza pensionarii, bugetarii de lux, interlopii, tiganii, fostii securisti si membrii PSD. Nu vor mai castiga alegeri in Romania niciodata. De 17 ani nu mai castiga presedentia Romaniei, de acum incolo si parlamentarele cu localele. Vor dispare!
    • -8 (14 voturi)    
     fals (Miercuri, 20 iunie 2018, 16:49)

     Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     Dacă în loc să comentăm pe baza de prejudecăți ne-am obosi să ne și informăm am vedea că, de fapt, PSD e votat de toate categoriile sociale. Așa cum am vedea că cei ce primesc ajutoare sociale nu prea ar fi suficienți să aducă căștigarea alegerilor. Doar că e mai simplu să vrem să părem deștepți pe forumuri.
    • +2 (2 voturi)    
     Pai... (Miercuri, 20 iunie 2018, 20:15)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     Asta se va intampla doar daca cei peste 2.500.000 de cetateni care l-au votat in 2014 pe KWJ - si nu au participat la vot in 2016 - vor intelege ca alegerile care conteaza cu adevarat sunt cele parlamentare ( legislative ) si cele locale .
   • +4 (6 voturi)    
    In Canada aceasta lege face ravagii. E foame acolo (Miercuri, 20 iunie 2018, 18:35)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    In Canada (Quebec) s-a dat, începând cu 1 Aprilie 2018, o lege asemănătoare. Socialul a fost tăiat de la 698 $Can la 424 $Can. Daca refuzi un loc de munca, automat iți scade ajutorul la 424 Can și în consecință nu iți mai poți plăti chiria care este de la 450 în sus, și asta doar pentru o camera fără baie, WC, chiuveta, bucătărie. Acestea sunt la comun pentru 6-8 oameni.
    Fara 550 Can nu poți găsi ceva care s-ar numi garsoniera confort II - III.

    Nici măcar loc de munca nu iți oferă. Ti se spune ca exista joburi pe diverse situri de internet. Iti dau o lista. Acestea sunt însă false, în majoritate, ca și în Romania.

    Le explici ca ai pierdut 3 ani trimițănd peste 300 CV-uri pe la asa zisele anunțuri de angajare și nu ai primit decât 12 invitații la interviuri urmate de 4 scrisori de respingere iar în restul de 8 situații nu ai mai recepționat nici un semn de viata de la ei.

    Le spui ca ai fost la 6 târguri de locuri de munca unde niciodată nu ai văzut mai mult de 15 asa zise companii, toate agenții de recrutare fără o activitate proprie.

    Nu vor sa înțeleagă. Iti taie ajutorul și te arunca în strada, cetățean Canadian fiind, nu rezident permanent, persoana cu cerere de azil sau alte cazuri.

    Nu poți obliga oamenii sa-și găsească locuri de munca care nu exista în realitate!

    S-au înmulțit procesele dintre chiriași și proprietari la un tribunal special dedicat acestor conflicte. Nu te angajează nimeni, nu ai unde sa te muti ca nu poți plăti chiria și ca urmare ești dat în judecata și aștepți sentința care nu este decât Evacuarea, atâta vreme cât legea specifica cu claritate ca "Nu poate fi motiv de neplata a chirie condiția sociala precara a unui locatar."

    Rezultatul măsurilor luate în Quebec a fost creșterea persoanelor care dorm în strada. A sporit exponențial numărul proceselor dintre chiriași și proprietari. Nimeni nu și-a găsit de lucru deoarece nu poți găsi ceva ce nu exista.

    Situația este critica. Daca o mai tine asa încă 3-6 luni se fac revolte.
  • +2 (2 voturi)    
   ba chiar (Miercuri, 20 iunie 2018, 22:49)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   la 2%
   + 2$

   PUIE MSD
 • +32 (34 voturi)    
  Prestatii... (Miercuri, 20 iunie 2018, 14:25)

  BEDE [utilizator]

  " au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local" - adica primarul le poate solicita sa vina la mitingul organizat la cererea lui Dragnea.
 • +25 (27 voturi)    
  Votacii PSD... (Miercuri, 20 iunie 2018, 14:31)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  au luat-o-n barbă. Asta merită.
 • +25 (25 voturi)    
  "venituri suplimentare" (Miercuri, 20 iunie 2018, 14:41)

  IancuJianu [utilizator]

  Cersitul si taxa de protectie se pune?
 • +16 (16 voturi)    
  mda (Miercuri, 20 iunie 2018, 15:21)

  lula [utilizator]

  bine, bine, doar ca nu sunt locuri de munca vacante asa de multe cat numarul de asistati.

  asta ar fi una....

  a doua e ca ITM urile tre sa se super reorganizeze ca sa poata urmari ce, care si cum..

  functioneaza in Germania, dar nu cred ca la noi se poa..

  o sa fie un nou "esec"
 • +5 (5 voturi)    
  refuz (Miercuri, 20 iunie 2018, 16:59)

  Ionescu Raymond [utilizator]

  De fapt , contra 20€ sau nu stiu ce suma, 'aplicantul' obtine "Refuz la angajare", . . cu o motivare: nu are experienta necesara .
  Ia cate un refuz pe saptamana .. 10 ani
  • +1 (1 vot)    
   sau din contra (Miercuri, 20 iunie 2018, 20:49)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui Ionescu Raymond

   are calificari mai mari decit cerintele postului oferit.
 • +2 (2 voturi)    
  foarte bine (Miercuri, 20 iunie 2018, 17:00)

  Adrian_1234 [utilizator]

  de s-ar si aplica ar fi super
 • +2 (4 voturi)    
  . (Miercuri, 20 iunie 2018, 17:01)

  Ingwar [utilizator]

  cu 2 ani in urma le-au dat milioane acestor asistati puturosi, apoi au luat banii ITstilor si la fel au mituit asistatii, acuma schimba putin cintecul ca inainte de urmatoarele alegeri iarasi sa ia banii contribuabililor si sa le ofere asistatilor. nu mai amagiti deja pe nimeni cu asa trucuri, deja oamenii au vazut ce fel de escroci sunt astia din PSD
 • +8 (10 voturi)    
  schema e tot pentru ei, nu ati inteles! (Miercuri, 20 iunie 2018, 17:06)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  1. au dat liber alesilor locali sa detina firme/actiuni la firme;
  2. au decis sa ierte/amnistieze toate spetele de conflict de interese, de tipul primarului care a atribuit contracte propriei firme sau a firmelor pe numele unor apropiati;
  3. a venit Vulguta aseara ca da si subventie 500 euro pt orice patron care angajeaza din astia;
  4. au modificat/modifica legile justitiei, asa incat tot ce detin si vor acapara sa le ramana si sa fie linistiti cu ele.
  Rezulta de aici ca:

  A. Se gandesc tot la ei, pt ca tot ai lor au acaparat/devenit majoritari ca patroni de mici sau mari afaceri si "afaceri" si au nevoie de mana de lucru, pt profit, daca se poate si platita /subventionata de la stat...he he!

  B. Situatia clasica la tara va fi asa Firma Primarului/sotiei Primarului, etc, are nevoie sa presteze un contract de ...(ex toaletare spatii verzi, asfaltare, whatever...) si ca sa ii ramana profit trebuie sa angajeze niste unii cu salarii mici. Ce face? Da anunt la dom' Primar, care are listele cu asistatii sociali si le zice "bah, va angajati la firma X sau va tai ajutoarele". Si firma X incaseaza si subventia lu' VOlguta pt asta.

  Deci A)+B)==> au pus mana si vor captura de tot /si mai rau asistatii sociali. Si cu profit pt ai lor. Si pe banii statului.

  Haha ha ha! Romania la 100 de ani, fiti mandri, baaaah, asa se constuieste clasa noilor ciocoi "socialisti", cica...ce credeati?
 • +4 (4 voturi)    
  am (Miercuri, 20 iunie 2018, 18:02)

  lula [utilizator]

  am urmarit un reportaj despre un primar de comuna care s-a facut frate cu dracu si a convins niste investitori sa deschida o fabricuta de haine la ei in zona.

  asistatelor li se ofereau cursuri de croitorie.

  ce a urmat? evidentul! au refuzat, si-au demolat investitorii sandramaua si au plecat.

  explicatia asistatelor: cam toti banii aia ar fi fost. cine mai da de mancare la gaini? n-am talent la croitorie. pe calul batran nu-l mai inveti la ham.

  si asta a fost cazul fericit cand li s-au oferit locuri de munca sub nas.
  • +2 (4 voturi)    
   Foarte bine că au refuzat! (Miercuri, 20 iunie 2018, 19:21)

   Costin33 [utilizator] i-a raspuns lui lula

   Deci, salariul oferit era comparabil cu mizeria aia numită "ajutor social"?
   Atunci foarte bine că au refuzat să fie sclave pe plantațiile borfașului!
   Să-și închidă șandramaua și s-o mute în Bangladesh.
 • +1 (3 voturi)    
  da, doar ca rata somajului (Joi, 21 iunie 2018, 2:00)

  clam [utilizator]

  nu este chiar mare in romania, e sub media europeana. si asta pentru ca foarte multi au preferat sa plece la munca in strainatate. Si mai ales din cei fara studii, care pot pleca foarte usor, fiindca vor fi mereu capsuni de cules si batrane de ingrijit. Si prefera sa munceasca din greu acolo, decat aici unde patronii ii platesc la limita subzistentei, uneori la negru (partial sau total), sunt intarzieri salariale etc. Asa ca aceasta este o falsa problema. Problema reala sunt salariile si conditiile mizere de lucru. Si aceasta nu se rezolva crescand din burta salariile bugetarilor, cand economia reala merge prost, salariile la privat sunt execrabile si preturile cresc. Asistatii social sunt o categorie dierita, si acolo cred ca sunt mai multi, dar nu vad in planul dnei. olguta sa rezolve ceva concret - a, ba da, doar sa -i oblige sa participe la mitinguri , in mod legal, manati de domn primar.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by