Sesiunea din ianuarie a concursului de admitere organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru scolile de agenti si subofiteri incepe, miercuri, urmand a se desfasura pana in 20 ianuarie. Sunt puse la dispozitia candidatilor peste 2.800 de locuri pentru agenti de politie, subofiteri jandarmi, subofiteri pompieri si politisti de frontiera, potrivit news.ro.

Calendarul admiterii pentru actuala sesiune, organizata in premiera, a fost devansat. Probele de concurs constau intr-un test scris, traseu practic aplicativ, test psihologic si evaluare medicala. Activitatile in vederea inscrierii, respectiv eliberarii legitimatiei de concurs, se vor desfasura miercuri si joi, la sediul institutiilor de invatamant.

Probele eliminatorii, contravizita medicala si proba de evaluare fizica, vor avea loc in perioada 12 - 18 ianuarie 2018, conform graficelor stabilite de institutiile de invatamant. Proba de verificare a cunostintelor se va sustine la data de 20 ianuarie 2018. Potrivit MAI, sunt puse la dispozitia candidatilor 2.880 de locuri din scolile de agenti si subofiteri, impartite astfel: 1.600 pentru agenti de politie, 700 pentru subofiteri jandarmi, 300 pentru subofiteri pompieri si 280 pentru politisti de frontiera, locurile fiind atat pentru barbati, cat si pentru femei. Exceptie face Scoala de Subofiteri si Protectie Civila "Pavel Zaganescu" Boldesti, unde se pot inscrie doar barbati.

Scolile care organizeaza sesiunea de admitere din ianuarie sunt Scoala de Agenti de Politie "Vasile Lascar" din Campina, unde sunt disponibile 1.300 de locuri, Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" din Cluj-Napoca, cu 300 de locuri, Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera "Avram Iancu" din Oradea, care are 280 de locuri, Scoala Militara de Subofiteri de Jandarmi "Grigore Alexandru Ghica" din Dragasani, cu 350 de locuri, Scoala Militara de Subofiteri de Jandarmi "Petru Rares" din Falticeni - 350 de locuri si Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila "Pavel Zaganescu" Boldesti - 300 de locuri. Doar pentru scolile de politie s-au inscris peste 12.000 de candidati, iar 1.441 de candidati isi doresc sa devina pompieri. Oficialii MAI anuntau, in septembrie 2017, ca au fost luate masuri pentru reducerea deficitului de personal, fiind aprobat un pachet de masuri in acest sens.

Astfel, au fost suplimentate locurile din scolile de agenti si subofiteri, urmand sa fie pregatite doua promotii in fiecare an, alternand perioadele de scoala cu cele de practica, iar perioada de scolarizare a fost redusa de la doi ani la un an.