Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor - Reteaua VIF trage un semnal de alarma asupra urmarilor deosebit de grave ale unei eventuale adoptari ale modificarilor Codului de Procedura Penala, aflate pe ordinea de zi a comisiilor reunite ale Parlamentului, se spne intr-uncomunicat de presatransmis de Asociatia Transcena.

Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor este formata din 25 de organizatii neguvernamentale si are scopul de a promova drepturile femeilor, de a proteja victimele violentei de gen si de a combate discriminarea de gen.

Propunerile in discutie pun un accent exagerat pe drepturile agresorului suspect sau inculpat si pe respectarea prezumtiei de nevinovatie a acestuia, astfel incat cel putin victimele violentelor fizice, psihice, economice si emotionale ce au loc in familie si victimele violentelor sexuale si ale traficului de fiinte umane practic vor fi puse in imposibilitatea de a mai avea acces la justitie, afirma sursa citata.

Organizatiile citate spun ca cea mai grava este modificarea art. 83 Cod procedura penala care da dreptul suspectului si inculpatului sa asiste la audierile martorilor.

"Aceasta va ingreuna efectuarea urmaririi penale, avand in vedere ca in numeroase situatii martorii vor fi intimidati de prezenta autorului infractiunii si probabil vor renunta la a depune marturie.

In mod special victimele violentei in familie, abuzului sexual si violentei comise asupra un minor, traficului de persoane, hartuire, hartuire sexuala care se afla in relatie de subordonare fata de suspect sau inculpat sau victimele altor infractiuni care induc stare de temere, vor fi descurajate sa mai inainteze plangeri stiind ca urmeaza sa fie confruntate cu agresorul la fiecare pas al cercetarii si procesului.

In prezent, legea da dreptul avocatului sa asiste la aceste audieri, garantie absolut suficienta pentru a asigura dreptul la aparare al persoanei cercetate.

Aceasta modificare intra in contradictie cu art. 56 din Conventia de la Istanbul care prevede la aliniatul 1 luarea de masuri in vederea protectiei victimelor, precum si protectiei familiilor lor si a martorilor fata de intimidare, represalii si victimizare repetata, asigurarea faptului ca se evita, daca este posibil, contactul dintre victime si agresori in imobilele instantelor de judecata si ale agentiilor guvernamentale de aplicare a legii dand posibilitatea victimelor sa depuna marturie in sala de judecata, conform regulilor prevazute de legislatia interna, fara a fi prezente sau, cel putin, fara prezenta pretinsului agresor, in special prin utilizarea tehnologiilor de comunicatii adecvate, atunci cand sunt disponibile.

Acest articol exclude cu desavarsire prezenta agresorului la audierea victimei si a martorilor oricarei forme de violenta impotriva femeilor", se spune in comunicat.