Noua taxa de prima inmatriculare va intra in vigoare la inceputul lunii iulie, transmite Antena 3. Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, a declarat pentru HotNews.ro ca "acest subiect a fost discutat cu expertii CE si este foarte posibil ca intrarea in vigoare a noii taxe sa aibe loc la inceputul lunii iulie".

Comisia Europeana a agreat miercuri formula de calcul a taxei auto, apreciind ca documentele prezentate de oficialii romani sunt in linie cu legislatia europeana.

Adrian Ciocanea a explicat, in data de 16 ianuarie, ca au mai fost solicitate niste "corectii colaterale" care trebuie transmise saptamana viitoare la Bruxelles. Acestea nu se refera la cifrele prezentate ci la unele aspecte procedurale. "Prima corectie necesara se refera la o mai buna clarificarea a posibilitatilor de contestare - pentru cetateni", a spus Adrian Ciocanea.

A doua corectie se refera la o mai buna justificare a modului cum a fost gandita "grila" de procente.

"In aceste conditii, este foarte posibil ca procedura de infringement sa fie suspendata", a mai declarat secretarul de stat.

Proiectul de modificare a taxei de prima inmatriculare prevede reducerea acesteia in functie de vechimea masinii. Astfel, pentru masinile noi, taxa auto se va reduce cu doar cateva procente iar pentru cele cu vechime de 20 de ani, taxa scade cu pana la 90%.

Astfel, pentru o masina cu vechime cuprinsa intre 1 si 3 luni, taxa in vigoare ar urma scada doar cu 3%. Pentru un autovehicul cu vechima curpinsa intre 9 luni si 1 an, reducerea ar fi de 10% iar pentru o masina cu vechime cuprinsa intre 1 si 2 ani taxa scade cu 15%.

In acest moment, taxa auto se calculeaza in functie de vechimea masinii si de capacitatea cilindrica. Taxa creste cu cat o masina este mai veche si are o capacitate cilindrica mai mare. Astfel, pentru o masina de 6 ani cu o capacitate cilindrica de 1.600 cmc, taxa ajunge undeva la 3000 de euro. La o vechime de peste 6 ani, noile reguli prevad o reducere de 41%. Prin urmare, in situatia de mai sus, taxa se va reduce si va ajunge la aproximativ 1.800 de euro.

O varianta finala a actului normativ, care include aceste corectii, va fi promovata sub forma unei Ordonante de Urgenta pana la 31 ianuarie.

Comisia Europeana a declansat in martie 2007 procedurile legale impotriva Romaniei din cauza taxei de prima inmatriculare a autovehiculelor. Taxa intrase in vigoare la 1 ianuarie 2007. Intre timp, a fost declansata a doua etapa a procedurii de “infringement”, faza premergatoare actionarii Romaniei la Curtea Europeana de Justitie.