Ministerul Afacerilor Externe a transmis, printr-un comunicat de presa, ca Romania isi reafirma sprijinul ferm pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Spaniei si ca respinge "declaratia unilaterala de independenta a Cataloniei", dupa ce Parlamentul din Catalonia a votat independenta fata de Spania, iar Madridul a anuntat preluarea contrlului direct al regiunii, prin dizolvarea parlamentului regional.

Redam comunicatul:

Respingem cu fermitate si irevocabil "declaratia unilaterala de independenta" a Cataloniei. Reafirmam sprijinul ferm al Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala ale Spaniei. Spania este un aliat important si partener strategic al tarii noastre, relatie reflectata atat la nivel bilateral, cat si in cadrul UE si la nivel international.

Subliniem ca legitimitatea oricarui proces sau a oricarei actiuni care tine de ordinea interna a unui stat rezida in deplina sa conformitate cu legea fundamentala, cu ordinea de drept din statul respectiv. Reiteram pozitia consecventa a Romaniei in favoarea respectarii dreptului international, care nu permite modificari teritoriale survenite fara acordul statului implicat.

Situatia generata in Catalonia tine de ordinea interna din Spania si ne exprimam speranta ca va reveni in cel mai scurt timp in parametrii ordinii constitutionale din acest stat.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezolutie care declara ca regiunea devine un "stat independenta sub forma unei republici", inainte de a intona imnul partizanilor independentei, in absenta celei mai mari parti a deputatilor de opozitie, scrie AFP. Zeci de mii de catalani aflati pe strazile Barcelonei au izbucnit in urale. La scurt timp, Senatul spaniol a votat ca Madridul sa preia controlul direct al regiunii din nord-estul tarii. Apoi, in cursul serii, premierul Mariano Rajoy a anuntat destituirea presedintelui catalan Carles Puigdemont si a guvernului sau, dizolvarea parlamentului regional si convocarea de alegeri anticipate pe 21 decembrie.