Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezolutie care declara ca regiunea devine un "stat independenta sub forma unei republici", inainte de a intona imnul partizanilor independentei, in absenta celei mai mari parti a deputatilor de opozitie, scrie AFP. Zeci de mii de catalani aflati pe strazile Barcelonei au izbucnit in urale. La scurt timp, Senatul spaniol a votat ca Madridul sa preia controlul direct al regiunii din nord-estul tarii. Apoi, in cursul serii, premierul Mariano Rajoy a anuntat destituirea presedintelui catalan Carles Puigdemont si a guvernului sau, dizolvarea parlamentului regional si convocarea de alegeri anticipate pe 21 decembrie.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Rezolutia cere executivului catalan sa negociere recunoasterea republicii in strainatate, in conditii in care niciun stat nu si-a manifestat sprijinul pentru separatisti.

Aceasta rezolutie afirma ca se constituie "o republica catalana, ca stat independent si suveran, de drept, democratic si social".

Catalonia nu este la primele tentative de rupere de guvernul central. Dar executivul sau nu a ajuns niciodata atat de departe. Ultimul episod vine de acum 80 de ani.

In 1934, in 6 octombrie, presedintele guvernului autonom al Cataloniei, Lluis Companys, proclama un "stat catalan in cadrul unei republici federale a Spaniei".

Raspunsul guvernului central nu s-a lasat asteptat: comandantul militar din Catalonia a proclamat starea de razboi. Confruntarile s-au soldat cu 46 pana la 80 de morti, potrivit diferitilor istorici.

Desfasurarea evenimentelor de vineri:

21:33 Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anuntat destituirea presedintelui catalan Carles Puigdemont si a guvernului sau, dizolvarea parlamentului regional si convocarea de alegeri anticipate pe 21 decembrie.

"Consideram ca este urgent sa ii ascultam pe cetatenii catalani, pe toti cetatenii catalani, astfel ca ei sa isi poata decide viitorul si nimeni sa nu poata actiona in afara legii in numele lor", a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy intr-un discurs televizat.

"Sunt primele masuri pe care noi le intreprindem pentru a evita ca cei care au fost pana acum responsabili (executivul catalan) sa mai poata continua cu escaladarea nesupunerii", a mai declarat Rajoy la finalul Consiliului de Ministri, convocat dupa ce Senatul spaniol a dat unda verde pentru punerea sub tutela a regiunii din nord-estul tarii.

20:50 Guvernul autonom al Scotiei a anuntat ca respecta pozitia executivului catalan si a subliniat ca poporul din aceasta regiune are dreptul sa isi determine propriul viitor

20:45 Circa 15.000 de oameni s-au strans in piata Sant Jaume din Barcelona, in fata Parlamentului catalan, pentru a sarbatori declaratia de independenta.

19:46 Parchetul general al Spaniei va incepe saptamana viitoare o procedura impotriva liderului catalan Carles Puigdemont pentru "rebeliune", o infractiune pentru care pedepsele pot ajunge pana la 30 de ani de inchisoare.

19:32 Londra a anuntat ca nu "nu recunoaste si nu va recunoaste" independenta Cataloniei

19:15 Si presedintele francez Emmanuel Macron a afirmat ca premierul spaniol Mariano Rajoy are "sprijin deplin" pentru a face sa fie respectat statul de drept in Spania.

"Am un interlocutor in Spania, este premierul Rajoy.(...) Exista un stat de drept in Spania, cu reguli constitutionale", a spus Macron.

19:00 Guvernul german a anuntat ca nu recunoaste independenta Cataloniei

18:30 Oficial al NATO, citat de Reuters: "Spania este un aliat implicat, ce aduce contributii importante la securitatea noastra comuna. Chestiunea privind Catalonia este o problema interna, care ar trebui rezolvata in conformitate cu prevederile constitutionale din Spania"

18:08 Spania ramane "singurul nostru interlocutor", a declarat Donald Tusk, presedintele Consiliului UE.

"Pentru UE, nu se schimba nimic. Spania ramane singurul nostru interlocutor", a scris Tusk pe contul sau de Twitter, cerand totodata guvernului spaniol sa "favorizeze forta argumentului mai degraba decat argumentul fortei".

18:00 Departamentul de Stat al SUA afirma ca regiunea Catalonia este parte integranta din Spania, Washingtonul sustine masurile guvernului spaniol de a mentine Spania unita

17:06 Bancile catalane isi accentueaza caderea, vineri, pe Bursa din Madrid: CaixaBank, a treia banca spaniola, pierdea 5% iar Banco Sabadell 6% in jurul orei 13,50 GMT.

17:04 Senatul spaniol a votat ca Madridul sa preia controlul direct al Cataloniei

16:47Premierul spaniol Mariano Rajoy a facut apel la calm dupa declaratia de independenta a parlamentului catalan, spunand ca domnia legii va fi reinstaurata in Catalonia.

16:30 Parlamentul Cataloniei a votat independenta

16:20 Unii dintre deputatii ostili independentei au ramas mai departe in sala s si-au aratat buletinele marcate cu "NU" in fata camerelor de luat vederi ale ziaristilor

16:13 Parlamentarii catalani au inceput sa voteze rezolutia privind independenta. Votul este secret. Deputatii Ciudadanos si PSC, ostili independentei, au parasit hemiciclul inaintea scrutinului.

"Declaram Catalonia drept stat independent sub forma de Republica", scrie in preambulul acestei rezolutii, prezentata de partidele separatiste, care au majoritatea absoluta in parlamentul regional, a precizat acest purtator de cuvant.

Rezolutia ar urma sa fie supusa votului intr-o sedinta prevazuta vineri.