Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Bulgaria, in regiunea Burgas, ca autoritatile municipalitatilor din Burgas si Kameno au declarat stare de urgenta ca urmare a precipitatiilor masive cazute in ultimele 12 ore, potrivit Agerpres.

Potrivit MAE, pana in prezent nu au fost declarate ca fiind inchise segmente ale drumurilor nationale care sa faca parte din coridoarele europene rutiere, cu precizarea ca pe autostrada Trakia, care face legatura intre Burgas si Sofia, pe tronsonul de la km 325 la km 359, soferii trebuie sa circule cu atentie sporita din cauza aluviunilor depozitate pe banda de urgenta.

Institutul National de Meteorologie si Hidrologie bulgar a emis coduri de atentionare pentru caderi masive de precipitatii si vant pentru urmatoarele 12 ore in regiunile bulgare Burgas, Yambol, Haskovo, Kardzhali, Dobrich, Varna, Pazardzhik, Smolyan, Targovishte, Stara Zagora, Plovdiv, Veliko Tarnovo, Gabrovo, Sliven, Shumen, Lovech, precizeaza MAE.

Informatii despre starea actuala a drumurilor se pot obtine de pe aplicatia gratuita LIMA (deocamdata doar in limba bulgara) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agentiei 'Infrastructura Rutiera' - www.api.bg - si non-stop de la numarul de telefon 070013020. In cadrul Agentiei mentionate functioneaza pe parcursul intregului an, in regim non-stop, Centrul Situational, care colecteaza si sintetizeaza datele privind situatia drumurilor republicane/publice.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Sofia +35929712858 si +35929733510, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Sofia: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet www.sofia.mae.ro si www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia 'Calatoreste in siguranta' (disponibila gratuit in 'App Store' si 'Google Play'), care ofera informatii si sfaturi de calatorie