Aproximativ 25.000 de militari din SUA si alte 23 de tari vor lua parte in luna iulie la un amplu exercitiu, intitulat "Saber Guardian", prevazut sa se desfasoare in Romania, Bulgaria si Ungaria, relateaza miercuri agentia de presa Reuters, citata de Agerpres.

Militari NATO in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

In plus, mai multe bombardiere grele americane model B-1B au sosit in Marea Britanie in sprijinul a doua exercitii multinationale separate planificate in regiunea baltica si alte parti ale Europei si menite sa amelioreze coordonarea intre tarile partenere.

Planurile au fost anuntate de Comandamentul european al fortelor americane de la Stuttgart (sud-vestul Germaniei), care a mentionat ca exercitiul "Saber Guardian" din acest an - organizat anual incepand din 2013 in regiunea Marii Negre - este "mai mare ca amploare si obiective" decat cele desfasurate pana acum.

Exercitiul "Saber Guardian" din acest an va fi cel mai mare dintre cele 18 aplicatii militare separate planificate pentru acest an in regiunea Marii Negre. El va include trageri cu munitie de razboi, traversari de rauri si o simulare de reactie in cazul inregistrarii unui numar mare de victime si vizeaza testarea "capacitatii de a concentra forte in orice moment, oriunde in Europa". "Este descurajarea in actiune", se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Armata americana a anuntat ca exercitiul va fi precedat de aplicatii de amploare mai redusa - toate destinate sa consolideze securitatea si stabilitatea Marii Negre, unde activitatea intensificata a submarinelor ruse a sporit temerile in regiune.

Bombardierele B-1B vor fi desfasurate de la baza aeriana Ellsworth din Dakota de Sud (nordul SUA) si vor ajunge la baza Fairford din Marea Britanie, ca sprijin pentru exercitiile "Saber Strike" (organizat anual incepand din 2011) si BALTOPS. Ele se vor alatura celor trei bombardiere americane B-52H aflate deja in Europa pentru antrenamente militare.