Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor operei "Cumintenia Pamantului", a declarat pentru agentia de presa News.ro ca a participat luni la o intalnire cu seful cancelariei prim-ministrului, secretarul general al Guvernului si cu ministrul Culturii, Corina Suteu, care i-au expus situatia actuala, fara a formula vreo propunere sau solicitare, si a mentionat ca mostenitorii operei lui Constantin Brancusi vor analiza inclusiv cu un reprezentant al casei Artmark posibilitatea organizarii unei licitatii.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

"Ne-au expus situatia. Practic, ne-au adus la cunostinta ca au formulat mai multe amendamente si atat. Senzatia mea a fost ca intre doamna ministru si reprezentantii Guvernului este o falie", a declarat Bogdan Grabowski pentru News.ro.

El a precizat ca, pe termen scurt, nu vor fi luate decizii. "Asteptam sa treaca Sarbatorile, sa analizam. Sa fie investit si noul Guvern. Pe termen scurt, nu vom lua nicio hotarare. Vom analiza si cu reprezentantul Artmark ideea organizarii unei licitatii", a mai spus el.

"Trebuie sa avem, mai intai, un raspuns clar de la stat ca nu mai exista dreptul de preemptiune. Ii vom scrie si noului ministru al Culturii, oricare ar fi el", a mai afirmat Grabowski.

Legat de o eventuala licitatie care sa aiba "Cumintenia Pamantului" in prim-plan, avocatul a spus: "Opera a fost centrul unui scandal - facut nu de noi, ci de tot felul de oameni care au vorbit tot felul de lucruri. Nu stiu cat de oportun ar fi sa facem curand o licitatie".

Corina Suteu, ministrul Culturii, a declarat luni, la o conferinta de presa, ca procedurile privind achizitia sculpturii "Cumintenia Pamantului" sunt stagnante, iar cateva persoane au cerut restituirea banilor donati. Ea si-a exprimat speranta ca opera de arta a lui Constantin Brancusi va fi achizitionata de statul roman.

"Din pacate, lucrurile nu au evoluat de la ultimele declaratii ale prim-ministrului. In ultima luna situatia nu s-a schimbat", a adaugat ea, precizand ca Hotararea de Guvern prin care va fi concretizata modalitatea de restituire a banilor sa fie finalizata.

Data de 20 decembrie era, potrivit declaratiilor pentru News.ro ale avocatului Bogdan Grabowski, termenul stabilit pentru semnarea actului de vanzare-cumparare a operei "Cumintenia Pamantului".

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de statul roman.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului", iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura "Cumintenia Pamantului" a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusa la Muzeul Bancii Nationale din iunie pana pe 31 octombrie, cand a ajuns la Muzeul National de Arta al Romaniei.