Unii dintre elevii si studentii care au mers vineri in Gara de Nord din Capitala pentru a pleca spre localitatile de domiciliu ca sa voteze la alegerile parlamentare au renuntat dupa cateva ore de stat la coada si au urcat in tren fara a-si mai lua biletele gratuite, multi spunand ca altfel ar fi pierdut trenul si ar fi trebuit sa mai stea in gara cateva ore, relateaza News.ro.

Aglomeratie in Gara de NordFoto: Facebook - Nicusor Dan

"Am stat aproape trei ore la coada si am renuntat, pentru ca as fi pierdut trenul de la ora cinci. Urmatorul ar fi fost abia la opt si jumatate si chiar nu voiam sa stau atat de mult timp in gara. Nu sunt singura in situatia asta, au mai urcat studenti fara bilet, din acelasi motiv. Am documentele care arata ca sunt studenta, este lege data, de ce sa stau ore intregi la coada sa iau doua bilete? M-am certat cu controlorii, mi-au zis ca ori platesc pe loc 95 de lei, ori cobor la prima statie. Tot ei mi-au zis si ca trebuia sa imi iau bilet telefonic sau online. Unul dintre ei l-a mintit pe politistul care a venit sa-mi verifice documentele. I-a zis ca am refuzat sa ma legitimez, ceea ce nu este adevarat si au confirmat si ceilalti calatori", a spus Florina, care merge acasa, in Constanta, pentru a vota duminica.

Catalina a petrecut si ea doua ore la Gara de Nord si spune ca unii studenti si-au pierdut rabdarea si s-au certat cu casierele.

"Am stat la coada doua ore. Unii s-au si certat cu casierele. Problema este ca trebuie sa iei bilet dus-intors si se sta dublu ca timp la fiecare om. Cand iei bilet doar dus, iti da calculatorul biletul si gata. Dar trebuie obligatoriu luat bilet si intors. Deci este ca si cand ai lua doua bilete de om", a spus ea.

Alti studenti si elevi au renuntat la calatoria gratuita cu trenul cand au vazut aglomeratia si au ales sa plece cu microbuzul.

Sute de elevi si studenti s-au inghesuit la casele de bilete de la Gara de Nord ca sa isi poata lua biletele dus-intors gratuite pentru a merge acasa sa voteze duminica, la alegerile parlamentare. Casele si automatele de bilete au fost blocate si din cauza ca acestia nu au venit pregatiti pentru a lua bilete dus-intors, ci doar dus, spun reprezentantii CFR.

Elevii si studentii cu drept de vot beneficiaza de transport gratuit, pe calea ferata, din localitatile in care studiaza in cele de domiciliu si retur, in perioada 8-12 decembrie, potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului.

Calatoria gratuita pe calea ferata se acorda dus-intors, de la localitatea in care studiaza elevul sau studentul la localitatea de domiciliu, cu tren regio si interregio, clasa a II-a, in perioada 8-12 decembrie 2016.

Biletul de calatorie se elibereaza la casele de bilete ale statiilor de cale ferata si agentiilor de voiaj, pe baza actului de identitate si a carnetului de elev sau student, fiind obligatorie procurarea biletului dus-intors.

Pe biletul de calatorie sunt mentionate numele si prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, calitatea ele sau student.

Calatoria de intoarcere a elevilor si studentilor care merg acasa pentru a putea vota duminica in localitatea de domiciliu va fi zilele de 11 si 12 decembrie.