Ana Poenariu (RISE Project) si Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigatii Media) au fost cei mai premiati jurnalisti la Gala Premiilor Superscrieri, editia a VI-a. Seria „Toti oamenii generalului” a fost aleasa juriului (Premiul Juriului si premiul I la categoria Investigatie), dar si a publicului, care a votat-o ca Superscrierea Cititorilor. Premiul Superscrierea Anului a mers catre Romana Puiulet (RISE Project), pentru documentarul „Clear Cut Crimes”.

Castigatorii Superscrieri 2016Foto: FFFF

Ovidiu Vanghele: „Pentru mine, premiile primite aseara inseamna foarte mult, pentru ca vorbim despre cele mai importante premii din zona «curata» a breslei noastre. Inseamna cu atat mai mult cu cat editia de anul asta a fost prima care a avut si o sectiune dedicata investigatiilor, iar Centrul de Investigatii Media, iata, castiga, prin mine, categoria. E importanta in egala masura si recunoasterea din partea juriului. Sunt, totusi, cei mai importanti jurnalisti din Romania, iar cand ei iti apreciaza munca este, fara discutie, onorant. A fost o surpriza sa constat ca munca mea alaturi de Ana a fost atat de bine primita si de colegii jurnalisti, dar - important! - si de cititori. Premiul din partea cititorilor a fost o dovada in plus ca munca noastra s-a dus mai departe decat ne imaginam. In acelasi timp, asta ne obliga sa continuam si o vom face.

Cele douazeci si sase de premii au fost fost anuntate la Gala Superscrieri VI de la Teatrul Odeon, pe 16 noiembrie, de Fundatia Friends For Friends, impreuna cu juriul Superscrieri, cu patronul acestei editii, BRD – Groupe Société Générale si cu ceilalti parteneri.

CASTIGATORII SUPERSCRIERI 2016

SUPERSCRIEREA ANULUI (premiul cel mare, in valoare de 1000 de euro, sustinut din donatii private de comunitatea Romanian Business Leaders) a fost castigata de Romana Puiulet, pentru documentarul „Clear Cut Crimes” (RISE Project): „Premiul este o incurajare pentru noi si un semnal de alarma pentru toti. Coruptia distruge natura, e un fapt. E timpul, deci, sa iesim din bula indiferentei si sa-i punem stop.”

PREMIUL JURIULUI (500 euro, din taxa de participare la competitie): Ovidiu Vanghele si Ana Poenariu, seria „Toti oamenii generalului” (Centrul de Investigatii Media & RISE Project)

PREMII SPECIALE DIN VANZAREA CARTII SUPERSCRIERI – cei 2240 de euro adunati de la cumparatorii cartii „Superscrieri: drumul generatiei noastre” au fost fost oferiti ca:

- premiul Superscrierea Cititorilor, 500 euro, pentru (cel mai votat material de public din cele 27 de nominalizari Superscrieri 2016): Ana Poenariu si Ovidiu Vanghele

- si doua locuri la BIRN Summer School of Investigative Reporting, 2017, oferite jurnalistilor Andreea Pocotila (Vice Romania) si Matei Barbulescu (Casa Jurnalistului) - sustinute impreuna cu BIRN - Balkan Investigative Reporting Network.

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS – premiile I in valoare de 500 de euro fiecare au fost sustinute de Orange Romania, FAN Courier, Rogalski Damaschin Public Relations:

PORTRET

PREMIUL I: seria „De vorba cu judecatori romani dupa gratii”, Andreea Pocotila, (VICE Romania).

PREMIUL II: „Fuck off my broken heart”, Timea Hont (Casa Jurnalistului)

PREMIUL III: „Povestea singuraticului Miranda Lao si a curtii secrete de pe Calle Cuba 815”, BojanVoicu (Pressone.ro)

REPORTAJ

PREMIUL I: „Colectiv”, Redactia DOR (Decat o Revista)

PREMIUL II: „Fabricat in Europa”, Laura Stefanut (Casa Jurnalistului)

PREMIUL III: „Mizerabilii 2015: Eduard vrea la scoala”, autori Andrei Craciun & Daniel Vrabioiu/foto (Dela0.ro)

OPINIE – New Media & Blogging

Premiul I nu s-a acordat.

PREMIUL II: „DIICOT, povesti erdoganiste cu Sky News”, Andrei Luca Popescu (Gandul.info)

PREMIUL III: „Teocratia Romania”, Vlad Levente Viski (Adevarul)

INVESTIGATIE

PREMIUL I: seria „Toti oamenii generalului”, Ana Poenariu & Ovidiu Vanghele (RISE Project & Centrul de Investigatii Media)

PREMIUL II: „Panama Papers”, RISE Project& „Panama Papers”, RISE Moldova

PREMIUL III: „Academiile de intretinuti”, Roxana Garaiman (Pressone.ro)

TV & VIDEO-JURNALISM

PREMIUL I: „Clear Cut Crimes”, Romana Puiulet (RISE Project) si „Dom, Dom sa-naltam!”, Alex Nedea (emisiunea In premiera/Antena 3)

PREMIUL II: „Ultimul caldarar”, Cosmin Bumbut & Elena Stancu (Teleleu.eu) - documentarul nu a avut lansarea oficiala pentru public

PREMIUL III: „Dinastia PSD – documentar Digi24 despre culisele deciziilor care ne-au afectat pe toti”, autor Alex Varninschi (Digi24)

Membrii juriului s-au recuzat in toate situatiile de conflict de interese. Juriul Superscrieri 2016: Teodor Tita - presedintele juriului, Catalin Tolontan, Dan Duca, Emilia Sercan, Florin Negrutiu, Irina Pacurariu, Luiza Vasiliu, Mona Dirtu, Mihnea Maruta, Oana Giurgiu, Paul Radu si Simona Tache.

In cadrul galei, Fundatia Friends For Friends a oferit inca 5 premii onorifice, in afara categoriilor de concurs:

- Jurnalistul/personalitatea anului: Emilia Sercan

- Presa locala: RISE Moldova

- Echipa/redactia anului: Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan

- Un super-material de fotojurnalism: Ciprian Hord, „Fotografiile pe care PSD nu vrea sa le vezi”

- O super-carte de non-fictiune: Marian Godina, pentru „Flash-uri din sensuri opus”

Pentru lista completa a castigatorilor si a materialelor premiate, precum si alte detalii despre competitie, explorati www.ffff.ro.

„Ne implicam de 3 ani in sustinerea «Superscrierilor» cu dorinta de a face ceea ce incercam sa facem in toate proiectele noastre, fie ca vorbim de educatie sau cultura: contribuim la dezvoltarea unei noi generatii care poate sa schimbe in bine lucrurile din jurul nostru. Dupa acesti ani un lucru ne este foarte clar: vom continua sa investim in noul jurnalism tot mai mult. Si pentru motivele exprimate mai sus dar si pentru un motiv mai simplu si egoist: ca sa invatam. Pentru ca adevarul este ca invatam in fiecare zi de la jurnalisti cum sa fim mai buni in ceea ce facem, si pentru asta le multumim”, Cosmina Francu – CSR & Sponsorship Manager BRD - Groupe Société Générale