Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea din care face parte doreste schimbarea metodologiei de invatare a limbii romane in scolile maghiare, astfel incat elevii maghiari sa studieze dupa manuale speciale, transmite Agerpres.

'Trebuie sa schimbam, daca vorbim despre educatie, aceasta mentalitate impamantenita in privinta privinta predarii limbii romane in scolile minoritatilor nationale. Avem cateva rezultate pozitive, (...) la anumite clase s-au schimbat manualele si limba romana se preda in aceste scoli dupa un program special, rezultatele sunt pozitive si trebuie sa generalizam, sa extindem aceasta metodologie de predare a limbii romane', a precizat Tanczos Barna, care candideaza pentru un nou mandat si si-a prezentat programul electoral alaturi de deputatul Korodi Attila.

Tot in domeniul educatiei, UDMR propune o relaxare a curriculei, renuntarea la temele de acasa si extinderea sistemului after school.

'In ceea ce priveste programul nostru in domeniul educatiei propunem o relaxare a curriculei si o scadere a acestei presiuni care se constata acum la nivelul copiilor. Trebuie sa desfiintam temele de casa, astfel incat copiii, dupa masa, sa stea intr-adevar cu familia, in sanul familiei, sa poata sa petreaca cateva ore libere. In vederea acestui lucru propunem extinderea programului 'scoala dupa scoala', un sistem after school care sa ofere copiilor posibilitatea efectuarii unor teme, aprofundarii celor invatate in orele de scoala, de asemenea sa aiba ocazia la antrenamente sportive, la activitate culturala si, prin acest program, ministerul, Guvernul sa ofere copiilor o masa calda si pedagogi platiti din bugetul de stat', a mai spus Tanczos Barna.

In programul parlamentarilor UDMR din zona Ciuc mai este inclusa si schimbarea modului in care autoritatile controleaza si amendeaza firmele. Tanczos a propus ca la prima abatere firma sa primeasca doar avertisment si nu amenda, sustinand ca 'in hatisul legislativ din Romania acesta ar fi un gest de minima responsabilitate a autoritatilor fata de intreprinzatori'.

De asemenea, el a mai propus ca toate afacerile care pornesc din mediul rural sa primeasca sprijin de 50.000 Euro de la statul roman, fondurile urmand sa fie atribuite din finantari europene si din bugetul de stat.

Programul senatorului UDMR este comun cu cel al deputatului Korodi Attila si a liderului Uniunii, Kelemen Hunor, care candideaza pentru un nou mandat de deputat in Harghita, acesta cuprinzand si solutii la probleme specifice din zona Ciuc.