Instanta suprema a decis sa retrimita la Parchetul Militar rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata un fost sef al Securitatii, un fost ministru de Interne si doi fosti ofiteri de Securitate, care l-ar fi torturat pe disidentul Gheorghe Ursu in 1985, anchetatorii avand la dispozitie cinci zile sa remedieze rechizitoriul sau sa ceara restituirea dosarului pentru continuarea cercetarilor, scrie News.ro.

Gheorghe Ursu, disidentul ucis in bataie de SecuritateFoto: Fundatia Gheorghe Ursu

"Admite, in parte, cererile si exceptiile formulate de inculpatii Parvulescu Marin, Hodis Vasile, Postelnicu Tudor si Homostean George. Constata neregularitatea rechizitoriului din data de 29.07.2016 (...) Dispune ca procurorul sa precizeze detaliat, explicit si distinct, faptele ce se circumscriu in concret fiecareia dintre variante, cu indicarea actelor materiale ce corespund elementului material al laturii obiective, vatamarea produsa si legatura de cauzalitate", se arata in dispozitivul instantei.

De asemenea, instanta suprema "dispune ca procurorul sa precizeze toate elementele necesare configurarii neechivoce a situatiei premisa, caracterul atacului (sistematic sau/si generalizat) si probele care furnizeaza datele factuale pe baza carora a fost retinuta existenta situatiei premisa", se mai arata in minuta instantei.

In aceste conditii, in termen de cinci zile de la comunicare, procurorul trebuie sa remedieze neregularitatile din rechizitoriu si sa comunice daca mentine dispozitia de trimitere in judecata a celor patru inculpati ori solicita restituirea cauzei.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata de procurorii militari.

Pe 1 august 2016, tortionarii lui Gheorghe Ursu au fost trimisi in judecata de procurorii militari din Parchetul instantei supreme. Maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, au fost acuzati de infractiuni contra umanitatii, iar fostul ministru al Internelor George Homostean si Tudor Postelnicu, fost sef al Departamentului Securitatii Statului, pentru complicitate la aceste infractiuni.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) anunta atunci ca procurorii militari ai Sectiei Parchetelor Militare au finalizat cercetarile in cauza cunoscuta sub numele de "cazul Ursu" si au dispus trimiterea in judecata a lui Marin Pirvulescu, Vasile Hodis, George Homostean si Tudor Postelnicu.

Potrivit rechizitoriului, in perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a facut obiectul urmaririi informative si judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 si decedand in 17 noiembrie 1985, in Spitalul Penitenciar Jilava.

"Pentru a disimula adevaratul obiect al cercetarii disidentului Ursu Gheorghe Emil si pentru a putea face "dovada" ca nu exista un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au "inventat" infractiunea de detinere si operatiuni interzise cu mijloace de plata straine", potrivit PICCJ.

In realitate, potrivit probelor din dosar, reprezentantii Departamentului Securitatii Statului erau interesati de aspecte cum ar fi legaturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Libera, relatiile si discutiile acestuia cu lumea literara si artistica din tara si din diaspora, precum si impresiile consemnate in jurnalul acestuia despre politica statului si despre conducatorii partidului si statului comunist.

Marin Pirvulescu si Vasile Hodis sunt acuzati ca au exercitat actiuni represive sistematice fata de Gheorghe Ursu, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare pentru acte sau fapte considerate "ostile regimului comunist".

De asemenea, Pirvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodis, au participat la torturarea sistematica si, in final, la uciderea disidentului, sustin procurorii.

"Inculpatii Parvulescu Marin si Hodis Vasile, in calitate de ofiteri in cadrul Directiei a VI-a Cercetari penale din Departamentul Securitatii Statului, au exercitat actiuni represive si sistematice (filaj, urmarire informativa, perchezitii, audieri sistematice, acte de violenta fizica si psihica) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, actiuni care au avut ca urmare producerea de suferinte fizice sau psihice grave si au fost de natura sa-i aduca o atingere grava a drepturilor si libertatilor fundamentale, in principal a dreptului la viata", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

George Homostean si Tudor Postelnicu sunt acuzati de procurorii militari ca, in cursul lunilor octombrie si noiembrie 1985, au transmis catre ambasadele Romaniei de la Paris si Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv si politic al actiunilor intreprinse de Parvulescu si Hodis impotriva lui Gheorghe Ursu, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare.

"De asemenea, la solicitarea comunitatii internationale si a unor oameni politici din SUA de a primi informatii referitoare la situatia disidentului roman, acestia au ascuns caracterul represiv al actiunilor indreptate impotriva lui Ursu Gheorghe Emil, inculpatii Homostean George si Tudor Postelnicu inlesnind astfel savarsirea faptelor comise de inculpatii maior (rez.) Parvulescu Marin si col. (rez.) Hodis Vasile. Totodata, in exercitarea abuziva a functiilor detinute, cei doi fosti demnitari au intreprins demersuri dolosive in scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetarii disidentului Ursu Gheorghe Emil si, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia", a precizat PICCJ.

Pana acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clita, fost coleg de celula cu Gheorghe Ursu, Tudor Stanica, fost sef al Directiei Cercetari Penale si Mihail Creanga, fost sef al Arestului Militiei Capitalei.