Aproximativ 100 de persoane protesteaza sambata seara, in Piata Universitatii din Capitala, fata de felul in care a decurs operatiunea autoritatilor din Sibiu ce s-a soldat cu uciderea ursului in centrul orasului, sustinand ca "vinovatii trebuie pedepsiti" si ca autoritatile "au vrut doar sa-l omoare, nu sa-l tranchilizeze", transmite News.ro.

Protest in Capitala fata de uciderea ursului din SibiuFoto: Agerpres

Protestul a fost organizat pe retelele de socializare si a adunat aproximativ 100 de persoane, care au sustinut ca autoritatile aveau si alte solutii decat sa ucida ursul.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum "Je suis ursulet", "Stop maltratarii animalelor in Romania", "Dreptate pentru ursulet" sau "Opriti taierea padurilor".

"In momentul in care ai situatii de genul asta nu faci uz de arma. Cine i-a dat voie? Cu acordul cui? Nici nu avea voie intr-un oras sa foloseasca arma", spune o femeie care participa la protest.

Protestatarii cer o ancheta serioasa privind felul in care s-a desfasurat operatiunea de la Sibiu, urmata de tragerea la raspundere penala a celor responsabili.

"Acel ursulet nu a facut rau nimanui, nu a pus viata in pericol nimanui si putea fi tranchilizat si nu omorat. Cred ca pur si simplu asta au vrut, sa-l omoare, nu sa-l tranchilizeze", arata o alta femeie nemultumita de interventia autoritatilor din Sibiu.

***

Aproximativ o suta de persoane au protestat si vineri seara, in municipiul Sibiu, fata de modul in care autoritatile au intervenit in cazul ursului care a ajuns in oras si a strabatut mai multe strazi inainte de a fi prins si impuscat in curtea unei fabrici. Oamenii au venit cu ursuleti de plus si cu foi cu mesaje precum "Opriti-va! Nu eu sunt animalul!"

Primaria Sibiu are patru arme cu tranchilizant, doua fiind folosite de catre medicii veterinari de la Gradina Zoologica si doua de catre personalul Serviciului de ecarisaj. Reprezentantii municipalitatii au aratat, vineri, ca a doua echipa de la Zoo a ajuns la curtea in care se afla ursul cu "cateva secunde" inainte ca animalul sa fie impuscat.

Politia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de arma letala dupa uciderea ursului.

Totodata, Ministerul Mediului a cerut, joi, Inspectoratului de Politie Judetean Sibiu sa ancheteze cum a ajuns ursul in oras, in conditiile in care judetul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din aceasta rasa, fiind posibil ca acesta sa fi fost tinut in captivitate si eliberat.

Vineri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca a inceput o ancheta in cazul uciderii ursului de la Sibiu, pentru a verfica daca au fost respectate toate masurile legale ce privesc protectia animalelor, urmand ca rezultatele investigatiei sa fie facute publice la inceputul saptamanii urmatoare.

Tot vineri, prim-ministrul Dacian Ciolos a discutat cu responsabilii care coordoneaza autoritatile implicate in gestionarea evenimentului de la Sibiu in care un urs a fost ucis in oras, el cerand rapoarte complete pana luni.