Zguduiti de decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, liderii celor 27 de tari se intalnesc vineri pentru a da un nou impuls suferindului proiect comunitar, in contextul unor diferente adanci de opinie privind migratia si politica economica, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 11.00 Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri inainte de inceperea summitului ca tara noastra vrea sa fie in centrul blocului comunitar. "Romania isi doreste o integrarea mai profunda si da, isi doreste sa fie in nucleul uniunii europene”.

Votul Brexit din iunie a incheiat o perioada de peste jumatate de secol de largire UE si integrare interna. Vazut pentru multa vreme ca garantul pacii si prosperitatii, blocul comunitar se zbate acum sa-si convinga cetatenii ca ramane o forta a binelui.

Anii de criza financiara si economica au marit somajul in multe state membre, in timp ce seria de atacuri ale militantilor islamisti si influxul record de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa au nelinistit votantii, care inclina tot mai mult catre partide populiste, anti-UE.

Criza generata de hotararea Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate de identificare a problemelor si de reformarea Blocului comunitar, a afirmat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, inaintea summitului de la Bratislava.

Liderii europeni trebuie sa arunce o "privire brutala si onesta" asupra situatiei si sa gaseasca solutii, a spus Donald Tusk.

"Nu trebuie sa lasam aceasta criza sa treaca in mod inutil", a adaugat Tusk.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, considera ca Uniunea Europeana se afla intr-o criza existentiala.

In discursul sau de miercuri privitor la situatia UE, in fata Parlamentului de la Strasbourg, el a spus: "Uniunea Europeana nu e in momentul de fata in forma sa optima, multe lucruri nu s-au imbunatatit".

Cele 28 de state ale UE vorbesc si actioneaza adesea numai in interese nationale. "Domeniile in care lucram solidar sunt in numar prea mic", iar acest lucru trebuie sa se schimbe, a adaugat Juncker.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, inainte de plecarea la Bratislava ca trebuie evitata fragmentarea UE si a acuzat mesajul dublicitar al unor lideri ai Uniunii.

"Constatam foarte des ca la Bruxelles vin lideri nationali si toti vorbesc de bine de UE, de viitorul ei. Aceiasi lideri merg acasa si incep sa aiba un discurs exact opus: acuza UE pentru toate greselile care de fapt se fac in plan national, pentru esecurile pe care le au la ei acasa. Ei, asa nu se poate. E nevoie de o comunicare serioasa, credibila, intensa", a spus presedintele.

"Trebuie sa depasim actualul imobilism care se poate constata ca exista in proiectul european, sa recastigam un impuls politic, sa redam proiectului european credibilitate interna - sa aducem Uniunea mai aproape de europeni - dar si externa - UE se considera si este unul din marii actori globali dar aflam de la lideri cu care discutam ca si la intalnirile din alta parte lumea isi pune intrebari despre relevanta UE in viitor, despre felul in care UE raspunde crizelor si intrebarilor", a declarat joi seful statului.