Criza generata de hotararea Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate de identificare a problemelor si de reformare a Blocului comunitar, afirma presedintele Consiliului European, Donald Tusk, inaintea summitului de la Bratislava, informeaza Mediafax.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

Liderii europeni trebuie sa arunce o "privire brutala si onesta" asupra situatiei si sa gaseasca solutii, a spus Donald Tusk.

"Nu trebuie sa lasam aceasta criza sa treaca in mod inutil", a adaugat Tusk, citat de site-ul agentiei Reuters.

"Nu am venit la Bratislava pentru a ne consola unii pe ceilalti sau pentru a nega provocarile reale cu care ne confruntam in acest moment special al istoriei comunitatii noastre dupa referendumul britanic", a subliniat Tusk, care va prezida reuniunea liderilor statelor membre UE fara Marea Britanie.

"Nu putem incepe discutiile avand convingerea fericita sa nu exista nimic gresit, ca totul a fost si este in regula. Trebuie sa ii asiguram pe cetateni ca am tras invataminte de pe urma Brexit, ca suntem in stare sa readucem stabilitatea, sentimentul securitatii si protectia concreta", a insistat presedintele Consiliului European.

Donald Tusk a prezentat trei prioritati ale Uniunii Europene - consolidarea frontierelor externe, combaterea terorismului si oferirea de garantii pentru cetateni in contextul efectelor adverse ale globalizarii economice.