Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a votat miercuri respingerea rapoartelor comisiilor de specialitate care au stabilit ca fostul ministru de Interne Petre Toba si primarul din Voluntari Florentin Pandele nu au plagiat, a anuntat vicepresedintele CNATDCU Marius Andruh. Membrii CNATDU au cosiderat ca rapoartele comisiilor sunt "incomplete, pe alocuri superficiale", iar argumentele prezentate nu sunt concludente, mai mult decat atat, prezinta "contradictii care genereaza confuzii periculoase pentru etica cercetarii stiintifice".

HotNews.roFoto: Hotnews

Consiliul General a votat cu o singura abtinere ca presedintele CNATDCU sa numeasca noi comisii de experti din exterior care sa faca o noua evaluare.

In sedinta Consiliului General de miercuri s-a votat asupra rapoartelor prezentate de comisii in cazul celor doi. Au existat 29 de voturi de respingere a rapoartelor, 2 voturi pentru acceptarea rapoartelor si 2 abtineri. Astfel, in urma sedintei, s-a decis respingerea rapoartelor comisiilor de lucru care au stabilit ca Petre Toba si Florentin Pandele nu au plagiat.

Consiliul General a mai votat, cu o singura abtinere ca presedintele CNATDCU sa numeasca o noua comisie formata din "personalitati din exterior Consiliul General" care sa dea un verdict final supra intrebarii daca a fost sau nu a fost plagiat.

"Cele doua rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente si, din pacate, cu contradictii care genereaza confuzii periculoase pentru etica cercetarii stiintifice. De pilda, se recunoaste ca anumite pasaje si propozitii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna functionare a institutiei doctoratului la noi in tara", a declarat Andruh.

Marius Andruh, care tine locul presedintelui Consiliului in lipsa acestuia, a mai precizat ca in sedinta de miercuri "discutiile au fost atente, au fost profunde, analizand aspectele din cele doua rapoarte. Pentru ca lucrurile sa fie mai clare si pentru a avea o imagine mai clara pentru noi si pentru persoanele implicate, Consiliul General a votat, cu o singura abtinere, ca presedintele sa numeasca o noua comisie din personalitati din exteriorul Consiliul General, care sa dea un verdict final. Deocamdata au fost respinse cele doua rapoarte".

Andruh a adaugat ca ca noua comisie va fi numita intr-un termen cat mai scurt, in circa 10 zile. Vicepesedintele CNATDCU a precizat ca exista deja o comisie de verificare insa, in conditiile in care regulamentul accepta si comisii din exterior, consiliul general propune formarea unei astfel de comisii, insa o decizie in aceasta privinta ii revine presedintelui institutiei, Viorel Barbu.

Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit ca ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Petre Toba, nu a plagiat, propunerea specialistilor fiind de pastrare a titlului de doctor. Comisia care l-a exonerat pe Toba de acuzatia de plagiat e compusa din Marin Claudiu Tupulan, Veronica Mihalache si Cristian Nita.

Membrii comisiei au venit cu o serie de explicatii ridicole, una dintre ele fiind aceea ca nu acesta nu poate fi acuzat ca a copiat de pe internet deoarece "internetul nu poate fi considerat o persoana in acceptiunea legii".

Si comisia independente de lucru care a analizat lucrarea de doctorat cu titlul "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana" a lui Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, a stabilit ca nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Comisia de Stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica a CNATDCU a avizat vineri, cu sase voturi din sapte, unul dintre membri fiind absent, raportul comisiei.