Comisia de Stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica a CNATDCU a avizat, cu sase voturi din sapte, unul dintre membri fiind absent, raportul comisiei independente de lucru prin care se arata ca Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat, cu titlul "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana", scrie News.ro.

Florentin PandeleFoto: Agerpres

Din grupul de lucru format la Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a analizat teza de doctorat a lui Florentin Pandele au facut parte conferentiarul universitar Cristian Nita si conferentiarul universitar Veronica Mihalache, ambii de la Academia Nationala de Informatii, precum si profesorul universitar Claudiu Tupulan de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

"Ieri (joi, n.r.) am primit de la presedintele CNATDCU ca, pana astazi la 12, sa-i prezint situatia si sa-i spun de ce se intarzie. Eu le-am trimis celor de la comisie, "Bai oameni buni, pana maine la ora 9 cand am sedinta, ori trimiteti rapoartele", ca n-ai voie sa te bagi peste ei, "ori imi spuneti de ce nu le-ati facut". Doar doua rapoarte am primit aseara, raportul domnului Toba si al domnului Pandele, pozitive fiind. Deci nu sunt plagiate. Ca obligatie, prin regulament, am intrunit comisia astazi de specialitate (...) Sase din sapte, ca unul e absent, au avizat raportul", a declarat, pentru News.ro, Stefan Pruna, presedintele Comisiei de Stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica a CNATDCU.

Pruna a spus ca, pe el, personal, l-a convins raportul comisiei independente care a aratat, "punct cu punct", temeiul in baza caruia s-a considerat ca lucrrarile lui Florentin Pandele si a lui Petre Toba nu sunt plagiate.

"Vreau sa va spun, ca sa fie clar pentru toata lumea: nici presedintele CNATDCU, nici eu nu am facut presiuni asupra acestor comisii, "domnule, trebuie sa dati un anumit verdict, ca sa fim corecti". Asta este ce au gandit ei, da? Au gandit, ne-au pus la dispozitie, aseara (joi, n.r.), acest raport, noi l-am avizat si conform procedurii l-am inaintat presedintelui CNATDCU", a mai spus Pruna.

Raportul comisiei de lucru si al comisiei de specialitate in Stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica din CNATDCU este unul consultativ, urmand ca un vot sa fie dat saptamana viitoare de Consiliul General al institutiei, a precizat, pentru News.ro, Marius Andruh, vicepresedinte al CNATDCU.

"Saptamana viitoare se convoaca un Consiliu General, toti cei 47 de membri, fizic sau prin videoconferinta. Vom discuta rand cu rand si ne vom spune parerea, in functie de experienta fiecaruia, iar decizia va apartine acestui Consiliu", a spus Marius Andruh.

Viorel Barbu anunta, in 30 iunie, ca la CNATDCU sunt in lucru mai multe sesizari de plagiat, in cazul lucrarilor de doctorat ale lui Petre Toba, Gabriel Oprea, Robert Negoita, Florentin Pandele, Bogdan Licu, Neculai Ontanu, Mihai Stanisoara, Elena Petrescu, Adela Loredana Popescu, Loredana Radu si Dumitru Parvu.

Potrivit sesizarii care a ajuns la CNATDCU, Pandele ar fi copiat in lucrarea sa de doctorat "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana" aproximativ o treime din continut. Presa a scris si despre cealalta lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, "Coordonate juridice si strategice privind navigatia maritima", sustinuta in 2007 la Academia de Politie, sub coordonarea lui Ion Dascalu, ca ar fi fost plagiata din propria sa lucrare de licenta.