O noua generatie de activisti - care militeaza pentru o ruptura radicala cu Beijingul - candideaza duminica, la Hong Kong, in cele mai importante alegeri din fosta colonie britanica organizate dupa amplele demonstratii in favoarea democratiei din 2014, relateaza AFP, citata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Scrutinul de duminica va permite sa se cantareasca greutatea electorala a acestei miscari in randul celor aproximativ 3,7 milioane de alegatori, care au inceput sa voteze de la ora locala 7.30 (2.30, ora Romaniei). Sectiile de votare urmeaza sa fie inchise la ora locala 22.30 (17.30, ora Romaniei), iar numararea buletinelor de vot va avea loc in noaptea de duminica spre luni.

Alegerile pentru Consiliul Legislativ (LegCo, echivalentul unui parlament) din Hong Kong au loc in contextul in care Beijingul incearca sa-si consolideze controlul asupra orasului semiautonom in domeniile politic, cultural si al educatiei.

In pofida celor doua luni de blocare a unor cartiere intregi din fosta colonie britanica, in 2014, "Miscarea umbrelelor" a esuat sa obtina cea mai mica concesie din partea Chinei in privinta unor reforme politice.

Numerosi locuitori ai metropolei sunt convinsi ca independenta este o himera.

"Este prea idealist si nerealist", apreciaza Wilson Vai, un alegator in varsta de 21 de ani, un sustinator al taberei prodemocratice.

Insa miscarea separatista a urnit liniile politice traditionale, polarizand dezbaterea. Ea si-a atras de asemenea furia liderilor din oras si a celor chinezi.

Iar pentru aceasta noua generatie singura tinta este, de-acum, independenta totala.

Decizia autoritatilor orasului de a interzice candidatura a cinci sutinatori ai rupturii cu Beijingul - pe motiv ca a milita pentru independenta ar fi ilegal - nu a facut decat sa mobilizeze tabara.

Cateva mii de locuitori din Hong Kong au participat, la inceputul lui august, la primul miting in favoarea independentei. Potrivit unor sondaje, pana la 17% dintre locuitorii metropolei ar vota pentru ruptura de China.

Unii dintre activistii care pledeaza pentru autodeterminare - pentru a nu folosi termenul "independenta" - au putut sa isi depuna candidatura. Unul sau doi au o sansa sa fie alesi, ceea ce ar constitui o victorie pentru o tabara care apara o cale ce era pana de curand tabu.

Insa acest lucru este insuficient pentru a cuceri LegCo, care are 70 de membri desemnati conform unui sistem alambicat ce garanteaza o majoritate a blocului pro-Beijing.

Doar 35 de membri sunt alesi efectiv prin sufragiu universal direct, iar ceilalti sunt in principal desemnati de grupari socio-profesionale loiale Chinei continentale.

Un avans chiar si limitat al sustinatorilor independentei ar putea insa sa faca jocului Beijingului si sa conduca la o scadere a puterii opozitiei traditionale - cunoscuta si ca prodemocrata.

Cu 27 din cele 70 de mandate, aceasta dispune in prezent de o minoritate de blocare a proiectelor de lege a caror adoptare necesita o majoritate de doua treimi.

Pierderea acestei minoritati de blocaj ar consolida pozitia Beijingului pe termen scurt si ar lasa opozitia fara vreo putere, ceea ce va legitima si mai mult discursul celor care sustin independenta.

Constienti de acest risc, cinci candidati ai opozitiei traditionale prodemocrate s-au retras din cursa sambata si i-au sustinut pe cei care au sanse mari sa obtina o victorie.