A venit canicula ! Cum trece temperatura de 30 de grade, deja incepem sa ne simtim inconfortabil. Cel mai simplu, pentru casa sau masina, este sa dam drumul la aerul conditionat. Dar sunt persoane cu o sensibilitate mai mare la aerul conditionat, care racesc foarte usor sau dezvolta alergii si evita sa-l foloseasca. Sau pur si simplu nu avem aer conditionat in spatiul pe care il utilizam.

CaniculaFoto: Agerpres

Ce putem face, ca sa ne inbunatatim senzatia de confort ?

1. Umbrirea ferestrelor

Din calculele facute la unele certificatele energetice, am observat ca in general, la case cu suprafete vitrate destul de mari si orientate corect spre soare, caldura care intra in casa in perioada de vara poate proveni in procent de 70-80% de la radiatia solara care intra prin ferestre. In acest context, daca reusim sa gasim solutii de a umbri ferestrele, senzatia din interiorul casei se va modifica considerabil. Cu totii stim ce diferenta e intre o masina lasata in soare si una lasata in umbra, deci de ce nu ar fi valabil acest lucru si la case ? Umbrirea ferestrelor trebuie facuta pe exteriorul lor, este mult mai eficienta decat in interior. Cum putem umbri ferestrele ?

- Se pot monta deasupra ferestrelor copertine din panza, retractabile

- Se pot monta pergole fixe din lemn pe orientarea sud, perpendiculare pe fatada, calculate sa umbreasca ferestrele in timpul verii si sa nu le umbreasca in timpul iernii, cand ne intereseaza aporturile solare.

- Se pot monta rulouri desupra ferestrelor. Cel mai bine este sa se monteze de la inceput, deasupra ferestrelor, dar se pot monta si ulterior, in fata lor, in partea de sus. E o solutie eficienta, destul de costisitoare, iar in momentul in care sunt trase devine camera intunecoasa.

- Se pot adauga la ferestre obloane mobile.

- Se pot planta copaci in fata ferestrelor dinspre est si vest, care vara au frunze si umbresc ferestrele, iar iarna lasa soarele sa treaca.

- Pentru ferestrele de la parter orientate spre sud se pot crea bolti din vita de vie.

- Se poate confectiona de catre persoanele inclinate spre bricolaj un cadru de dimensiunea fiecarui gol de tamplarie, care contine scanduri orizontale, paralele si putin rotite in jos in partea exterioara. Acest cadru se monteaza in golul ferestrelor, in exterior in fata ferestrelor si astfel se umbreste complet fereastra in perioada de vara, cand soarele are o inaltime mai mare pe bolta.

Acesta idee este valabila in special pe orientarea sud, unde raportul intre latimea scandurilor si distanta pe verticala intre ele poate fi de ½, umbrind complet pentru 3 luni (o luna si jumatata inainte si dupa solstitiul de vara).

- Se pot monta folii reflectorizante transparente, pe exteriorul ferestrelor. Sau pentru cladirile noi, se pot alege din start geamuri care se comporta diferit in functie de sezoane (de tip 4 seasons).

Aceste solutii sunt solutii pasive de micsoare a temperaturii, fara consum de curent electric, ca in cazul aparatelor de aer conditionat.

- Se vor umbri in mod special ferestrele de mansarda (tip Velux), care primesc radiatie solara mai multa decat ferestrele verticale de aceeasi suprafata. Se pot folosi storuri speciale de exterior.

2. Controlul umiditatii aerului

In zilele de canicula, cei de la meteo anunta ca ne vom simti inconfortabil, pentru ca indicele de confort termic va depasi valoarea de 80.

Ce este acest indice ? Se poate determina pe baza unei formule, care depinde de temperatura si de umiditatea aerului:

ICT = (T x 1,8 + 32) – (0,55 – 0,0055 x U) [(T x 1,8 + 32) – 58)]

In zilele de canicula, umiditatea relativa a aerului poate sa fie in locuinte in Bucuresti in jurul a 70%.

La acesta umiditate, se ajuge la valoarea de 80 a indicelui de confort termic la temperatura de 29,1 grade.

Daca insa calculam aceeasi valoare de 80 la o umiditate de 40%, o regasim la o temperatura de 32,7 grade Celsius.

Deci tragem concluzia ca e suficient sa micsoram umiditatea aerului de la 70% la 40% si deja simtim o senzatie de confort echivalenta cu scaderea cu 3,6 grade a temperaturii.

In acest context, poate fi folosit un dezumidificator - un exemplu de aparat casnic (neprofesional) poate extrage din aer in jur de 16-20 L de apa/zi si poate deservi o suprafata de 30-35mp. Majoritatea aparatelor de aer conditionat au si acesta functie de dezumidificare, pe langa cea de racire.

Umiditatea interioara vine si din exterior, dar creste destul de mult si de la folosirea dusului, gatit sau uscarea rufelor. Putem incerca sa decalam acesta activitati in perioadele zilei mai racoroase.

3. Aerisirea suficienta noaptea

In Bucuresti, media temperaturilor in iunie este de 20,2 grade Celsius, in iulie de 22,0 grade celsius si in august de 21,2 grade.

Temperatura de confort in interior este de 25-26 de grade in perioada de vara, deci in mod normal, la casele cu inertie termica mare construite din caramida si beton (sau la blocuri), ajuta mult daca in timpul noptii se aeriseste bine casa si apoi ziua se inchid ferestrele. Dar acesta solutie trebuie combinata cel putin cu prima solutie, de umbrire a ferestrelor. Daca exista o problema se securitate prin deschiderea ferestrelor, se poate opta pentru amplasarea unui ventilator suficient de puternic care sa creeze subpresiune intr-un colt al casei si prin deschiderea unei ferestre pe verticala in alta camera se va crea un curent de aer care sa duca aerul cald din casa si sa aduca aerul rece de afara.

4. Izolatia termica

O casa bine izolata termic (pereti, acoperis spre pod sau spre exterior, ferestre tripan) va fi mai racoroasa vara si mai calduroasa iarna, prin componenta de transfer termic prin convectie. O casa care are izolatie termica si sub placa de la parter (spre sol) va fi pierde mai putina caldura iarna, dar va primi si mai putina racoare din pamant vara. Se stie ca daca avem camere amplasate la demisol, nu au nevoie de aer conditionat pentru ca primesc racoare din pamant.

Se considera la la adancimea de 7m sub pamant temperatura este constanta tot timpul anului, in jur de 10 grade celsius.

5. Bariera contra radiatilor

Pentru mansarde, se monteaza intre vata minerala si placa de gips carton o folie de aluminiu, care joaca rol atat de bariera contra vaporilor, cat si de bariera contra radiatilor solare. Caldura de la soare se transmite atat prin convectie (prin aer) cat si prin radiatie.

6. Ventilatoare cu vapori de apa

In special pe terase se pot folosi ventilatoare care elibereaza si vapori de apa, acestia se evapora cu absorbtie de caldura si dau senzatia de racoare.

7. Caldura de la electrocasnice si activitatile din casa

Opreste sau chiar scoate din priza electrocasnicele care nu iti folosesc in momentele mai incinse ale zilei si care degaja caldura (televizor, calculator, etc). Incearca sa folosesti dimineata sau seara cuptorul, cuptorul cu microunde si plita. Spalatul vaselor sau folosirea dusului degaja caldura. Chiar si omul are un flux de 50-100W in functie de tipul activitatii, dar acest aport intern nu il putem limita :)

8. Racirea prin tavan/pereti.

O solutie mai costisitoare care se poate aplica la casele noi este de a face racirea prin tavan sau pereti, prin suprafete mari radiante, care permit diferente mici de temperatura fata de aerul din camera si astfel oferta un confort termic deosebit. Trebuie combinata cu solutia de dezumidificare si cu umbrirea ferestrelor.

9. Ventilatie cu recuperare de caldura.

Prin folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, aerul fierbine si proaspat care vine de afara va fi racit intr-o mare masura de aerul rece si viciat care iese din casa.

10. Podul aerisit

Pentru cei care locuiesc la casa si au pod, este recomandat ca podul sa fie aerisit si ziua si noaptea. Ideal este amplasarea a doua ferestre pe fatade opuse, care sa creeze curent de aer.

Atfel, ziua nu va veni cadura dinspre pod, iar noaptea chiar se poate chiar raci suplimentar etajul de sub pod prin placa

11. Caldura degajata de becuri

Inlocuieste becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeasi cantitate de lumina, consuma si degaja caldura de 5-7 ori mai putin. 6 becuri de 100W degaja caldura similara cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm.

Toate aceste solutii incerca sa trateze cauza si nu efectul, asa cum face aerul conditionat.

Cele mai ecologice solutii sunt cele pasive, care functioneaza fara a consuma curent electric.

Prin aplicarea unui mix de solutii din cele enumerate mai sus, se limiteaza aporturile de caldura venite din exterior si din interior si astfel se poate ajunge la o senzatie de confort pe perioadele de canicula, fara folosirea aerului conditionat sau cu folosirea lui la minim.

Adrian Iovescu este arhitect si auditor energetic, dar si autorul blogului www.ArhitecturaEcologica.ro