Concursul National "Tinerii Dezbat", cea mai ampla competitie de dezbateri din Europa Centrala si de Est, isi desemneaza castigatorii in acest weekend, in cadrul etapei nationale ce are loc la Zalau.Dupa desfasurarea fazelor regionale, in finala editiei a VII-a s-au calificat 38 de echipe formate din elevi provenind din licee teoretice, licee pedagogice si colegii din Romania. Liceenii vor dezbte 3 teme: educatia civica - materie obligatorie, toleranta zero pentru actele de discriminare din scoli si drepturile copilului, obiect de studiu.

Concursul national "Tinerii Dezbat"Foto: tineriidezbat.ro

In cadrul sesiunii de dezbateri vor fi discutate urmatoarele teme:

  • Educatia civica ar trebui sa fie materie obligatorie in programa scolara pentru liceu?
  • Ar trebui aplicate masuri de toleranta 0 pentru actele de discriminare din scoli?
  • Drepturile copilului ar trebui sa fie obiect de studiu pentru toti elevii?

Ministerul Educatiei precizeaza ca la startul editiei curente, dat in luna martie, s-au inscris echipe din 293 de unitati de invatamant, record de participare in istoria Concursului "Tinerii Dezbat".

Profesorii coordonatori au participat in luna aprilie la seminarii de formare sustinute de instructori ARDOR si, pentru prima data, de cadre didactice formate in primele editii ale concursului.

Competitia este derulata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) in parteneriat cu Reprezentanta UNICEF in Romania, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica si Romanian-American Foundation.

Lista completa a liceelor participante poate fi consultata pe site-ul Ministerului Educatiei si pe platforma online a competitiei, tineriidezbat.ro, unde vor fi publicate si clasamentele/rezultatele finale. In editia de anul trecut s-au impus elevii Colegiului National "A.T. Laurian" din Botosani, precizeaza MENCS.

"Tinerii Dezbat" este un campionat national de dezbateri educationale initiat in 2009 de Ministerul Educatiei si partenerii sai. Anual, peste 450 de elevi si profesori se inscriu intr-o competitie a intelegerii si a promovarii valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercitiu al unei atitudini deschise catre diferente sociale, etnice si de gen.

Concursul aduce miscarea de dezbateri la amploarea pe care o are in majoritatea tarilor democratice cu bune practici in domeniul educational si continua initiativa de a intari educatia deliberativa in licee prin dezvoltarea competentelor de predare folosind instrumente din dezbaterile academice.

LlSTA Unitati Concurs Tinerii Dezbat 2016