Aproape 900 de cercetatori de prim rang din peste 30 de tarui au particpat saptamana aceata la evenimentul stiintific "Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania - Diaspora si prietenii sai, desfasurat la Timisoara si organizat de Universitatea de Vest din Timisoara, cu sprijinul Ministerului Educatiei. Astfel, intre 25 si 28 aprilie, in mai multe universitati din Timisoara au avut loc 21 de workshop-uri exploratorii (WE) pe domenii diverse ale cunoasterii stiintifice, de la fizica si matematica, la stiintele ingineresti si medicale, pana la stiinte sociale si umane.

Diaspora si prietenii sai 2016Foto: Universitatea de Vest

Cea de-a IV-a editie a conferintei "Diaspora si prietenii sai" a fost organizata de Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) impreuna cu Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintice. Evenimentul s-a desfasurat sub patronajul presdintelui Klaus Iohannis, care a participat la festivitatea de deschidere.

La conferinta au participat aproape 900 de cercetatori de prim rang din peste 30 de tari, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franta, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elvetia, Austria, Ungaria, Croatia, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore, si, desigur, Romania. Prezentarile si dezbaterile au fost gazduite atat de catre Universitatea de Vest din Timisoara, cat si de catre Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara, co-organizatori ai acestui eveniment, se arata intr-un comunicat de presa transmis de UVT.

Cele 21 de workshop-uri exploratorii (WE) au acoperit aria de activitate a celor patru universitati de stat din Timisoara, dupa cum urmeaza:

Universitatea de Vest din Timisoara

- Probleme actuale in informatica: algoritmi, complexitate, aplicatii

- Ce stim despre diaspora romaneasca?

- Relatii internationale in era globalizarii - interese, interactiuni, institutii

- Educatie pentru inovatie - cum raspund sistemele de educatie noilor generatii

- Big Data - Oportunitati si Provocari

- Romanii in diaspora si diaspora in Romania: asemanari si deosebiri in cariera stiintifica

- Filosofia si istoria in universitatea contemporana: provocari, confruntari, solutii

- Colaborarea internationala in cercetarea din fizica

- Sisteme dinamice. Teorie si aplicatii

- Interventii validate stiintific in psihologie. O abordare multi-, inter- si transdisciplinara

- Cultura, drept si dezvoltare economica

- (I)migratie si imaginatie: literaturi, culturi, comunitati in contact in era inter- si trans-disciplinaritatii

Universitatea Politehnica Timisoara

- Aplicatii spatiale: stiinta, industrie, securitate

- Actualitate si perspectiva in domeniul energiilor regenerabile

- DANUBIUS-RI - Noi oportunitati de dezvoltare a colaborarii stiintifice pan-europene si internationale

- Cercetare si inovare in ingineria fabricatiei - Oportunitati pentru comunitatea stiintifica romaneasca

- Perspective in sinteza, investigarea si aplicatiile materialelor

Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara

- Abordari inovative transdisciplinare de cercetare in domeniul bolilor netransmisibile, pentru dezvoltarea bunastarii comunitatilor

- Perspective in medicina personalizata - de la concept la aplicatii clinice

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului "Regele Mihai I al Romaniei" din Timisoara

- Orizontul 2020 al biotehnologiilor si biodiversitatii in era globalizarii

- Bioeconomie - productie, procesare si consum sustenabile

"Suntem aici intr-un cadru aparte, care pune la un loc doua zone importante, care pentru mine sunt cu totul speciale: educatia si diaspora. Suntem intr-un spatiu al dialogului si colaborarii in domenii cheie pentru tara noastra, invatamantul superior si cercetarea, in care, impreuna, recunoastem contributia diasporei la dezvoltarea Romaniei. Salut sprijinirea legaturilor dintre cercetatori si profesori romani dinauntrul si din afara granitelor, in contextul unei conferinte stiintifice de inalta tinuta, in care avem cu totii acelasi tel: un nou pas spre transformarea Romaniei intr-un stat puternic si prosper", a declarat presedintele Klaus Iohannis la deschiderea evenimentului.

La finalul Conferintei, ministrul Educatiei Adrian Curaj, a declarat ca una dintre concluziile dezbaterilor din ultimele zile este ca oamenii asteapta mai multa predictibilitate: "Au fost ani multi in care am avut proiecte minunate, dar le-am finantat la jumatate, le-am finantat la trei sferturi, uneori am uitat sa le finantam... si atunci vrem performanta de la ele. Sper sa uitam momentele acestea."

"Miza nu este doar sa aducem Diaspora acasa, ci valorificarea ei acolo unde e, pentru tara, cum transformam romanii care lucreaza peste granita in ambasadori ai cercetarii romanesti si cum putem sa pastram legaturile cu ei. In momentul de fata, distantele fizice nu mai sunt o problema. Nu trebuie sa fim fizic in aceeasi camera pentru a genera proiecte comune", a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Organizatorii mai arata ca, dincolo de latura sa stiintifica, "Diaspora si Prietenii sai 2016" contribuie considerabil la cresterea vizibilitatii Timisoarei pe plan international si are capacitatea de a genera proiecte si parteneriate educationale, sociale si economice pe termen lung.