Societatea Romana de Televiziune (SRTv) afirma, intr-un comunicat dupa intalnirea desfasurata vineri, la sediul Ministerului Finantelor, intre reprezentantii TVR si cei ai ministerului, ca actualul cadru legislativ nu permite salvarea financiara a Televiziunii Romane, informeaza Agerpres.

Potrivit sursei citate, din partea TVR la intalnirea de la Ministerul Finantelor Publice au participat Irina Radu, George Orbean si Monica Ghiurco, membri ai Consiliului de Administratie, Cristian Zgabercea, producator general, si Ioana Silea, sef al Serviciului Financiar.

"Discutiile au vizat in primul rand situatia generata de excluderea Romaniei din concursul Eurovision si a TVR din randul membrilor EBU si situatia generala a televiziunii publice. In urma intalnirii, s-a ajuns la concluzia ca, in acest moment, din cauza cadrului legislativ, Ministerul Finantelor Publice considera ca nu poate sa se implice in sprijinirea financiara a Televiziunii Romane. Din pacate, aceste discutii nu pot rezolva nici participarea Romaniei la Eurovision Song Contest, nici nu pot impiedica excluderea TVR din EBU", se arata in comunicatul TVR.

Televiziunea Romana mai mentioneaza in comunicat ca, incepand din 2010, a atras atentia tuturor institutiilor abilitate din Romania despre faptul ca legislatia invechita, care a dus la subfinantarea cronica a televiziunii publice, trebuie schimbata.

"In anul 2012, TVR si-a asumat, alaturi de Guvernul Romaniei un Memorandum, prin care Televiziunea Romana a luat o serie de masuri, inclusiv plata catre EBU a unor transe consistente din datoria istorica: o comparatie relevanta ne arata ca, daca in perioada 2005 - 2010, s-au platit catre EBU 12,4 milioane de euro, in perioada 2011 " 2016 suma platita a fost aproape dubla" 20,5 milioane de euro", precizeaza TVR.

Potrivit Televiziunii Romane, suma totala facturata de EBU in perioada 2005 - 2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTv a achitat 32,8 milioane de euro. "La aceasta suma, TVR a fost obligata de lege sa plateasca la bugetul de stat TVA in valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care Televiziunea Romana nu il poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale. O televiziune care nu ar fi avut bune intentii nu ar fi facut un efort extrem pentru a plati o suma atat de mare", sustine SRTv.

Totodata, potrivit comunicatului, situatia TVR s-a degradat din decembrie 2013. "In conditiile in care celalalt semnatar al Memorandumului nu si-a respectat obligatiile asumate, situatia TVR s-a degradat incepand cu decembrie 2013 primul an in care televiziunea publica a incheiat, dupa aproape un deceniu, exercitiul financiar cu profit contabil. Cu toate acestea, TVR a tras in continuare semnale de alarma si a ramas un partener deschis la dialog, asa cum s-a intamplat si in 23 februarie a.c., cand, la intalnirea organizata de Parlament, au participat presedintii celor doua Camere, Premierul Romaniei, Ministrul Finantelor si membri ai comisiilor de specialitate "senatori si deputat", alaturi de reprezentanti ai TVR. In urma intalnirii, niciuna dintre solutiile discutate nu a fost asimilata de decidenti", afirma TVR.

SRTv mai spune ca evolutia evenimentelor a relevat ca, prin forte proprii, in contextul unui cadru legislativ invechit si a subfinantarii cronice, TVR nu poate continua sa indeplineasca misiunea publica, conform prevederilor legii de functionare si a Constitutiei.

Situatia generata de eliminarea Romaniei din concursul Eurovision va fi dezbatuta, duminica, de la ora 21,10, de Iuliana Marciuc, producatorul Selectiei Nationale, si Ovidiu Anton, castigatorul Eurovision Romania 2016, alaturi de invitatii lor, se mai arata in comunicatul citat.