Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, considera ca raportul Corpului de Control al premierului in cazul Colectiv nu demonstreaza vinovatia anumitor persoane, insa arata ca trebuie facute schimbari de proceduri. "Aceste rapoarte nu duc la vinovatii personale", a spus Suciu intrebat daca sunt luate in calcul demiteri. Aceasta in ciuda faptului ca raportul arata clar ca au fost multe deficiente in modul de actiune, responsabile fiind Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti -Ilfov, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti si spitalele. Raportul mai arata ca Raed Arafat a decis sa nu fie amplasat un post medical avansat, acordarea primului ajutor fiind facuta direct pe caldaram.

In ceea ce priveste situatia lui Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Dan Suciu a spus ca premierul a avut o discutie cu acesta pe cazul Colectiv, insa nu dupa aparitia raportului, ci inainte.

"Au fost discutii, evident, pe subiectul respectiv, nu dupa raport, dar vor fi si dupa raport, pentru ca se vor aseza factorii decidenti la o masa cu toate aceste propuneri de modificare de proceduri pe care le luam in calcul si pasii necesari. Evident ca va fi si o consultare suplimentara fata de cele deja existente pana la acest moment", a afirmat Suciu.

In ciuda tuturor problemelor constatate de Corpul de Control al prim-ministrului, Guvernul considera ca trebuie facute modificari procedurale, nu de persoane.

"Acest raport, impreuna cu rapoartele de management intern pe care Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta le-a facut la inceputul anului si care sunt pe masa premierului, toate aceste documente vor constitui baza pentru modificarile legislative necesare sau procedurale, obligatorii, care decurg toate din aceste rapoarte si care vor fi facute in cel mai scurt timp. E clar ca e nevoie de modificari procedurale, dincolo de orice altceva, si s-ar putea sa fie nevoie de modificari legislative si aceste lucruri vor fi evaluate in perioada imediat urmatoare. Aceste rapoarte nu duc la vinovatii personale. Daca schimbarile procedurale vor indica schimbari si de competente se poate lua in calcul si acest lucru", a spus Suciu.

Interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti din seara de 30 octombrie 2015 a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, se arata intr-un raport al Corpul de Control al Prim-ministrului (CCPM). In urma unor verificari, acesta a constatat ca mai multe institutii au manifestat deficiente in modul de actiune. Institutiile au comunicat haotic intre ele, Planul Rosu a fost declansat tarziu, au fost transmise date contradictorii referitoare la numarul de pacienti si infectii nosocomiale, iar mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene nu a fost activat. Institutiile cu probleme sunt Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti -Ilfov, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti si spitalele in care au fost internate victimele.

Raportul arata ca Raed Arafat a decis sa nu fie amplasat un post medical avansat (spital mobil), acordarea primului ajutor fiind facuta direct pe caldaram. Unul dintre motive ar fi fost ca ridicarea unui cort dureaza 18 minute. In plus, a fost refuzat ajutorul unor ambulante private.

"In data de 31.10.20`5, ora 00:00, dr. Raed Arafat a hotarat faptul ca nu este necesar a se instala postul medical avansat PMA 2 existent la locul interventiei, avand in vedere modul de organizare al activitatii de triaj si transport al victimelor la spital", se arata in raportul Corpului de Control. Autoritatile au precizat intr-un raport de evaluare a interventiei ca evolutia situatiei operative la fata locului nu a impus ridicarea unui "spital mobil", chiar daca acesta se afla la fata locului. In plus era invocat faptul ca ridicarea unui astfel de spital mobil dureaza 18 minute. Astfel, acordarea primului ajutor si stabilizarea victmelor s-a facut adesea in conditii improprii, direct pe cadaram sau pe paletii de lemn pe care fusesera transportate victimele.

In Planul Rosu de Interventie la nivelul municipiului Bucuresti si judetul Ilfov se mentioneaza ca inspectorul-sef al ISU poate solicita ajutorul ambulantelor private. "In seara de 30 octombrie 2015 acest lucru nu s-a intamplat. In schimb, au existat ambulante private care si-au oferit voluntar asistenta" se precizeaza in raport. Insa le-a fost refuzat ajutorul. Un echipaj al BGS si unul al Sanador au fost intoarse din drum de politie.