Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) propune Guvernului inceperea imediata a discutiilor pentru elaborarea unui nou mod de calcul al preturilor la medicamente. Scopul ar fi stoparea de la disparitie a medicamentelor esentiale de pe piata si asigurarea accesului continuu la tratament al romanilor.

"Introducerea calculului diferentiat al taxei clawback si schimbarea radicala a modalitatii de stabilire a pretului medicamentelor, trecand de la o abordare strict financiara la una centrata pe nevoia pacientilor de a gasi in farmacii medicamentele de zi cu zi, sunt singurele solutii pentru a opri disparitia medicamentelor de pe piata si pentru a scoate din criza industria farmaceutica locala", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR, dupa o intalnire cu conducerea Ministerului Sanatatii, scrie un comunicat al institutiei nonguvernamentale.

APMGR propune constituirea unui grup de lucru alcatuit din reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai producatorilor de medicamente si ai asociatiilor pacientilor, care sa elaboreze o noua modalitate de calcul al pretului la medicamente care sa inlocuiasca Ordinul MS nr. 75/2009 pana cel tarziu la data de 1 octombrie 2016.

Pana atunci, APMGR a solicitat aplicarea prevederilor legale asa cum sunt acestea in vigoare in acest moment.

Ministerul Sanatatii a asigurat reprezentantii APMGR ca nu exista nicio obiectie impotriva introducerii calculului diferentiat al taxei clawback si a fost absolut de acord ca este nevoie de o schimbare radicala a modului de calcul al pretului medicamentelor, mai scrie sursa citata.

"Este sansa acestui guvern de a face cu adevarat reforma si a arata ca pune pacientii si economia locala pe primul loc in prioritatile sale", a declarat Damian.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) este o organizatie non-guvernamentala si independenta, care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani.