Universitatea din Bucuresti a retrimis la Ministerul Educatiei dosarul de plagiat al lui Victor Ponta si a cerut retragerea titlului de doctor in drept detinut de fostul premier, a declarat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, pentru Mediafax. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca i-a cerut "Ministrului Educatiei sa faca uz de prerogativele pe care i le ofera actuala Lege a Educatiei nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa dispuna anularea Ordinului de Ministru prin care domnului Victor Ponta i s-a conferit titlul de doctor". Reprezentantii universitatii au declarat pentru HotNews.ro ca"este a doua oara" in mandatul detinut de Adrian Curaj cand Universitatea din Bucuresti trimite dosarul la Minister.

Victor PontaFoto: AGERPRES

UPDATE Universitatea din Bucuresti anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca a retransmis marti, 1 martie 2016, catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, "dosarul care probeaza verdictul de plagiat dat de comisia de profesori experti in drept si de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti in cazul tezei de doctorat a domnului Victor Ponta".

"Prin adresa mentionata, Universitatea din Bucuresti solicita Ministrului Educatiei sa faca uz de prerogativele pe care i le ofera actuala Lege a Educatiei nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa dispuna anularea Ordinului de Ministru prin care domnului Victor Ponta i s-a conferit titlul de doctor", se arata in comunicatul institutiei de invatamant superior.

"Pe aceasta cale, Universitatea din Bucuresti isi reafirma fidelitatea fata de principiul autonomiei universitare, amintind ca studiile universitare de doctorat reprezinta ciclul al III-lea de studii universitare. In consecinta, Universitatea din Bucuresti considera ca, pe viitor, pentru a intari autonomia universitara, dar si responsabilitatea academica, rectorii universitatilor ar trebui sa aiba dreptul legal de a conferi, dar si de a retrage titluri si diplome academice, indiferent daca este vorba de studii de licenta, master sau doctorat", informeaza Universitatea, in finalul comunicatului.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Universitatii din Bucuresti au precizat ca este a patra oara cand Universitatea trimite dosarul de plagiat la Ministerul Educatiei si ca este a doua oara in mandatul detinut de Adrian Curaj cand Universitatea din Bucuresti trimite dosarul la Minister.

Descarca de aici comunicatul integral al Universitatii din Bucuresti

Comunicat Universitatea din Bucuresti - Plagiat Ponta

Amintim ca in prezent sunt in dezbatere publica doua proiecte de Ordonanta de urgenta de modificare a legii educatiei si de Hotarare de guvern de modificare a codului studiilor doctorale, care prevad ca universitatile vor fi cele care vor acorda titlurile de doctor. In cazul titlurilor deja acordate obtinute prin plagiat, universitatile ar trebui, pe acest mecanism, sa reanalizeze teza de doctorat, sa dea verdict si decizie de retragere pe care o va semna rectorul, aceasta va fi trimisa la CNATDCU pentru avizare, dupa care ministrul Educatiei va retrage titlul prin ordin (Sursa si detalii).

Parte a societatii civile a criticat dur mecanismul propus de ministrul Adrian Curaj, amintind ca tocmai universitatile se fac vinovate de numeroasele cazuri de plagiat din prezent.

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a avertizat ca, pe noul mecanism, pana in decembrie nu-si vor pierde titlul de doctor decat cei care renunta de bunavoie. Intr-o luare de pozitie extrem de aspra trimisa HotNews.ro, Mircea Miclea a avertizat ca titlurile de doctor pot fi retrase pe legea existenta, o procedura care ar dura maximum 4 saptamani. "Legea e clara, dar aplicarea ei necesita caracter. Legi avem, n-avem caractere, domnule ministru!", a afirmat Mircea Miclea, in analiza trimisa HotNews.ro.

Citeste si: