Presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, Georgica Severin (PSD), a afirmat joi ca proiectul care prevede interzicerea publicitatii la medicamente si care a fost trimis spre reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis va fi respins, in proportie de 99%.

Severin a recunoscut ca votul prin care a fost admis in plenul Senatului acest proiect a reprezentat o eroare.

"Votul proiectului s-a datorat unei erori materiale. Nu este niciun secret. A fost o inversiune in ziua in care s-a votat pe ordinea de zi. Din cauza unei greseli tehnice s-a votat un proiect de lege. Dovada ca a fost asa - in aceeasi zi liderii principalelor partide, noi, Comisia de cultura din Senat am solicitat Presedintiei singura cale pe care o mai aveam la dispozitie - sa retrimita legea pentru reexaminare in Parlament, lucru care s-a si intamplat. Foarte curand legea va intra in circuitul legislativ si 99% ea va fi respinsa, cum solicita si presedintele Romaniei in acest caz", a precizat Severin, la dezbaterea "Cum ar trebui sa arate publicitatea medicamentelor in Romania".

El a subliniat ca pacientii trebuie sa fie bine informati si nu manipulati, sustinand ca in forma initiala legea promova si automedicatia.

"Este nevoie de o reglementare in zona publicitatii pe zona sanatatii, dar proiectul de lege de la care s-a pornit avea cateva erori de principiu fundamentale", a sustinut Severin.

Senatorul a aratat ca unul dintre aceste principii este legat de lipsa de reglementare in ceea ce priveste suplimentele alimentare.

"Trebuie sa respingem aceasta propunere legislativa trimisa la reexaminare si se va intampla, pentru ca lasa complet nereglementata problema suplimentelor alimentare, interzice reclama la OTC-uri (medicamente fara prescriptie medicala - n.r.) fara sa tina seama de o serie de realitati. Mai avem o problema - si este o problema extrem de serioasa - reclamele la retelele de farmacii. Cred ca trebuie gandita un pic separat de problematica reclamei la medicamente, OTC-uri si suplimente alimentare", a afirmat senatorul PSD.

El si-a exprimat speranta ca anul acesta va fi adoptata o lege care sa reglementeze suplimentele alimentare si automedicatia. "Noi ne propunem ca, dupa respingerea legii, sa reglementam doua lucruri foarte clar: regimul suplimentelor alimentare, si aici au fost doua idei - sa le introducem in acelasi circuit cu OTC-urile si sa aiba nevoie de avizul Agentiei Nationale a Medicamentului. Trebuie sa diminuam riscurile de automedicatie. Sper ca anul acesta textul de lege sa iasa reglementand aceste doua elemente: suplimentele alimentare si un control mai strict care sa evite automedicatia", a declarat Severin.

Georgica Severin a opinat ca ar fi o eroare interzicerea totala a publicitatii la OTC-uri. "Noi solicitam atat industriei de publicitate, de media si Agentiei Nationale a Medicamentului sa intervina in zona cea mai penibila, riscanta si oripilanta din punct de vedere profesional si anume teleshoppingul", a adaugat senatorul PSD, care si-a cerut scuze, in numele senatorilor, pentru votul dat in plenul Camerei superioare asupra proiectului de lege.

Camera Deputatilor va discuta mai intai reexaminarea legii, decizia finala apartinand Senatului.

Presedintele Klaus Iohannis a intors la Parlament, pentru reexaminare, legea ce prevede interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio si televiziune, precum si interzicerea totala a publicitatii pentru medicamentele care se elibereaza cu reteta, pe 9 ianuarie. Seful statului arata in cererea sa ca "jurisprudenta europeana a stabilit fara echivoc caracterul exhaustiv al normelor (...) in ceea ce priveste publicitatea la medicamente si, prin urmare, in aceasta materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive si nici norme cu un continut diferit".

Amintim ca plenul Senatului a aprobat, in 14 decembrie, un proiect de modificare a legii publicitatii si legii audiovizualului prin care se interzic reclamele radio si TV pentru medicamente. Senatul a fost camera decizionala, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat-o tacit, iar legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

Intrarea in vigoare a proiectului ar fi o lovitura dura pentru media, deoarece ar duce la diminuarea semnificativa a bugetului de publicitate rulat in prezent de mass-media. Potrivit unor estimari consultate de HotNews.ro, legea ar face sa dispara un procent foarte mare, de 15-20%, din volumul de publicitate TV.

Citeste si:

Rasvan Popescu (CNA): Legea ce interzice publicitatea la medicamente, in conflict cu legislatia europeana

Colegiul Farmacistilor: Legea care interzice publicitatea la medicamente, in interesul pacientilor