ACTUALIZAT Senatul a adoptat interzicerea publicitatii pentru medicamente la radio si televiziune. Legea merge la promulgare

de Adina Florea     HotNews.ro
Luni, 14 decembrie 2015, 16:33 Actualitate | Politic


Medicamente
Foto: MorgueFile.com
Plenul Senatului a aprobat, luni, interzicerea reclamelor explicite pentru medicamente la radio si televiziune, precum si interzicerea totala a publicitatii pentru medicamentele care se elibereaza cu reteta. Senatul a fost camera decizionala, dupa ce Camera Decizionala a adoptat-o tacit, iar legea va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Daca proiectul de lege va fi promulgat de presedinte, ar fi o lovitura dura pentru media, deoarece ar duce la diminuarea semnificativa a bugetului de publicitate rulat in prezent de mass-media.

Proiectul legislativ a primit raport de respingere din partea comisiilor de fond,insa a fost aprobat in plenul Senatului cu 100 de voturi pentru si 7 voturi impotriva. 

Potrivit textului proiectului legislativ aprobat de Senat: ”Se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune”. Orice forma de publicitate, cu exceptia celei din audiovizual, pentru medicamentele eliberate fara reteta trebuie sa fie aprobata in prealabil de catre Agentia Nationala a Medicamentelor.

De asemenea, se interzice publicitatea in orice mediu pentru produsele medicamentoase care se elibereaza cu reteta.

Farmaciile sunt si ele lovite de propunerea legislativa aprobata de senatori, astfel sunt interzise prin lege reclamele: ”care indica ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau un etalon pentru celalalte farmacii, precum si publicitatea la farmacii care reprezinta publicitate mascata pentru medicamente”.

In expunerea de motive, senatorul UDMR Alexandru Vegh argumenta ca: ”Venim cu aceasta initiativa data fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsa la medicamente si influenta negativa si inselatoare pe care o are asupra populatiei, aspecte care se datoreaza, in general, publicitatii prin televiziune si radiodifuziune ... automedicatia poate duce la complicatii grave de sanatate, iar pacientii nu ar trebui sa se trateze dupa ureche, in baza celor auzite la radio sau la televizor despre un medicament”.

Aceasta propunere legislativa ar lovi puternic industria media. Industria farma a fost principalul investitor in publicitate in Romania in 2014: ocupa primul loc intre industriile care cumpara reclama, cu 13% din piata de publicitate, potrivit raportului Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast.

Desi mediul digital este in crestere, in continuare in televizune se investesc cei mai multi bani pentru publicitate - 63,5%, potrivit aceluia si raport.

Potrivit celor mai recente estimari valabile ale Media Fact Book 2014, cheltuielile de publicitate in 2014 pentru TV se ridicau la 193 milioane euro (din 306 milioane euro total), iar pentru radio la 18 milioane euro. Pentru produsele si serviciile medicale, bugetul in anul 2013 (pentru toate canalele media) s-a ridicat la 31 milioane euro.

Alexandru Vegh si-a inregistrat propunerea legislativa pe 1 aprilie, la Senat, motivand-o prin "influenta negativa si inselatoare pe care o are asupra populatiei". 

In ceea ce priveste interzicerea reclamelor pentru farmaciile care se prezinta drept etalon, senatorul UDMR-ist Alexandru Vegh a declarat pentru Hotnews ca: ”De ce sa se face reclama la anumite farmacii? Toate sunt la fel, niciuna nu este mai buna ca alta”.  
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

31975 vizualizari

 • +40 (46 voturi)    
  aveti mila... (Luni, 14 decembrie 2015, 16:36)

  CetateanulRoman [utilizator]

  nu va opriti aici! Interziceti si reclamele la farmacii! Ca ne baga in boale....
  • +27 (27 voturi)    
   ... :))) (Luni, 14 decembrie 2015, 17:00)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   si eu care speram sa apara pe langa "farmacia inimii" si altele cu alte organe, ca nu doar in inima ne doare ... :))))
  • +15 (29 voturi)    
   si mergeti chiar si mai departe (Luni, 14 decembrie 2015, 17:13)

   CetateanulDac [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   reclamele cu suplimente alimentare intr-o tara in care se moare de foame reprezinta o ironie greu de digerat.
   • -3 (25 voturi)    
    moare de foame? (Luni, 14 decembrie 2015, 17:20)

    dpd [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulDac

    Cine moare de foame? Da-mi un exemplu, concret. Vaicareala asta de doi lei ne face in ochii altor popoare o natie de cersetori.
    • +6 (8 voturi)    
     idiot's box.. (Luni, 14 decembrie 2015, 21:33)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui dpd

     repeti minciuna de mult prea multe ori si pana la urma gusterii care stau zilnic cu gura cascata vor ramane cu ceva..
  • +14 (18 voturi)    
   Farmacii (Luni, 14 decembrie 2015, 17:47)

   klz [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Cum ramane cu reclamele la vrajitorii precum pseudo-medicamente homeopate si suplimente alimentare? Acolo sunt cele mai mari minciuni, nu la medicamentele omologate stiintific...
   • +3 (19 voturi)    
    nu fi asa de sigur (Luni, 14 decembrie 2015, 18:54)

    cchris [utilizator] i-a raspuns lui klz

    Vezi ca medicamentele "omologate stiintific" ascund stiintific niste capcane uriase sub forma unor efecte secundare absolut de neacceptat si de cele mai multe ori nu rezolva problema, deseori o adanceste.
    Industria farmaceutica e doar o fabrica de bani. Nu exista nici o diferenta intre reclama la tigari si cea la medicamente, masura e incredibil de benefica. Cu aceasta masura se salveaza vieti. Oricat de ironic suna ceea scriu, stiu ce spun.
    • +1 (7 voturi)    
     totusi (Luni, 14 decembrie 2015, 21:35)

     gica pantalon [anonim] i-a raspuns lui cchris

     E o mare diferenta intre o chestie homeopata si un medicament. Stiu ce spun
     • +2 (2 voturi)    
      Exact (Marţi, 15 decembrie 2015, 11:10)

      Sakura [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

      Este o diferență imensă între cele două, dar nu atât la efecte directe cât mai ales la efecte secundare.
    • 0 (0 voturi)    
     Serios? (Marţi, 15 decembrie 2015, 9:25)

     Valentin99999 [anonim] i-a raspuns lui cchris

     O gramada de medicamente au la baza leacuri naturiste, si e nevoie de acea industrie masiva ca sa elimine sau macar sa reduca efectele secundare.

     Daca chiar vrei sa arunci putin noroi, atunci afla cum e cu patentele pe medicamente, si de ce India care le ignora poate produce replici la fel de bune la o fractiune din cost.

     Da, medicamentele normale au riscuri si efecte secundare dar oamenii au de ales intre viata cu ele, sau de multe ori fara viata si punct.

     Citesc in fiecare an ~100 de lucrari de licenta pentru asistenti farmacie.
    • 0 (0 voturi)    
     Efecte secundare (Marţi, 15 decembrie 2015, 11:43)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui cchris

     Stii ce tratament nu are efecte secundare ? In loc sa mergi la doctor si sa cumperi medicamente, mergi la popa si cumpara niste anafura, astea sigur nu au efecte secundare (in afara de pagubele deja create de natura).
   • 0 (0 voturi)    
    Irelevante. (Marţi, 15 decembrie 2015, 9:17)

    Valentin99999 [anonim] i-a raspuns lui klz

    Nu le plateste statul, deci putin ne intereseaza.
   • 0 (0 voturi)    
    reclame peste reclame (Marţi, 15 decembrie 2015, 17:34)

    ElviraCandrea [anonim] i-a raspuns lui klz

    homeopatia nu este o vrajitorie , la unii functioneaza la altii nu ca si alte medicamente + suplimente etc . Medicamentele nu au fost niciodata promovate in media si nici vandute online ( din fericire ) ; si acolo sunt chestii dubioase sa stii :). Problema este automedicatia .
 • +27 (29 voturi)    
  Vai de capul televiziunilor (Luni, 14 decembrie 2015, 16:48)

  Alexei___ [utilizator]

  Ce se vor face televiziunile, căci aproape jumătate din tot timpul alocat reclamelor se duce pe medicamente, suplimente alimentare etc.? :D
 • +11 (17 voturi)    
  farmacia inimii (Luni, 14 decembrie 2015, 16:53)

  gica pantalon [utilizator]

  catenaaaaa :)
 • -20 (30 voturi)    
  nu e buna... (Luni, 14 decembrie 2015, 16:57)

  g01an [utilizator]

  o lege de genul asta trebuie gandita de oameni care stiu ce fac, nu poti sa interzici genul acesta de publicitate fara sa vii cu masuri suplimentare de a limita abuzurile.

  in primul rand, cu ce ar fi mai rau produse emise prin reteta de cele care nu au nevoie de reteta sau medicina alternativa? nu mi se pare din start corecta formularea si scopul. tocmai ca cei care actioneaza legitim ar trebui sa aiba mai multa libertate decat cei care actioneaza la limita legii.

  dar mai important, o astfel de lege ii lasa pe producatorii mari de medicamente cu un buget de marketing imens care trebuie cheltuit cumva. astfel, nu poti sa dai o astfel de lege fara sa te asiguri ca ai masurile necesare pentru a preveni abuzurie facute de producatori prin "stimularea" doctorilor sa aleaga medicamentul lor in retetele pe care le prescrie. ai nevoie de mecanismele necesare de control si supervizare si sa te asiguri ca in cazul in care sumele disponibile cresc, cadrul legal actual este acoperitor...

  of of, studiile alea de caz, bata-le vina. unde or fi? aah, pana si comisiile de specialitate au respins propunerea, mama ei de PSDecratie.
  • +9 (11 voturi)    
   implicare personală pentru a rămâne sănătos ..... (Luni, 14 decembrie 2015, 17:43)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui g01an

   .....intr-un sistem bolnav !!!!!
   Reclamele sunt realizate cu scopul de a naşte în noi dorinţa de a cumpăra un produs.
   Nu sunt anunţuri de interes public!
   De ce nu este interzisa si publicitatea pentru farmacii difuzată în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau un etalon pentru celelalte, precum şi reclamele la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente.

   "Reclamele la medicamente conduc la un nivel ridicat al supradiagnosticării şi al tratamentului în exces "(Mecola.com )
   Oamenii care îşi întreabă doctorii despre un medicament promovat la televizor ajung de obicei să obţină o reţetă pentru acel produs.
   Reclame sunt un risc ce pun în pericol sănătatea a milioane de persoane.
   Cati pensionari au posibilitatea de a se informa cu privire la efectele secundare şi să se intrebe dacă dezvoltarea cancerului este un risc acceptabil pentru un medicament care tratează o afecţiune a pielii, de exemplu.
   Un medicament obişnuit vine “la pachet” cu o listă de 70-100 de posibile reacţii, potrivit cercetătorilor care au utilizat un program pe calculator pentru a analiza 5600 de etichete ale medicamentelor. Având în vedere acest lucru nu este de mirare că atât de multe persoane ajung la serviciul medical de urgenţe în fiecare an, ca rezultatal reacţiilor adverse ale medicamentului.
   În locul unei atitudini “orbeşti”, prin care acordăm încredere deplină reclamelor şi doctorilor, putem prelua controlul asupra sănătăţii noastre, punând anumite întrebări legate de medicamentul prescris, cum ar fi:
   – Chiar am nevoie de acest medicament?
   – Este prescris în mod corespunzător?
   – Care sunt efectele secundare?
   – Creează dependenţă?
 • +4 (10 voturi)    
  Foarte important!!! (Luni, 14 decembrie 2015, 16:57)

  spanac [utilizator]

  Oare cum se stabilesc prioritatile legilor care trebuie votate acolo? Cine si cum hotaraste care sunt legile ce trebuie discutate mai intai?
 • +24 (26 voturi)    
  Nu reclamelor pentru medicamente (Luni, 14 decembrie 2015, 17:04)

  manon [anonim]

  Cred ca este printre putinele initiative laudabile. Si DA si interdictiei reclamelor si la farmacii!!
 • +16 (16 voturi)    
  firmele care vand inafara cadrului medical (Luni, 14 decembrie 2015, 17:10)

  Manon [anonim]

  Exista firme, cel mai adesea representate de persoane care vorbesc cu accent basarabean, care inchiriaza sali de conferinte la hoteluri mici, isi fac reclama loco in ziare sau la primarie/dispensar si vand bietilor batrani bolnavi si disperati tot felul de medicamente pentru care nu se platesc taxe si nu sunt in legalitate. Un singur medicament "vindeca" dupa prospectul lor de la banala durere de cap la afectiuni grave. E o lista de afectiuni dedicata acelui medicament. Bat toba ca sunt la suprareduceri - cuvantul magic, si prostesc amaratii de batrani de la tara care nu au mijloc de informare sau cum sa se fereasca de acesti escroci.
 • +16 (16 voturi)    
  Multi sau indopat dupa reclamele astea imorale ! (Luni, 14 decembrie 2015, 17:11)

  Plagarus [utilizator]

  Totusi inca mai cred ca suntem in Europa !
 • +20 (24 voturi)    
  o,da ! (Luni, 14 decembrie 2015, 17:14)

  mihai [anonim]

  Era si timpul !!!! ne-am saturat de tampoane,menstruatii,infectii vaginale,ciupercile picioarelor..ce ***..foarte bine !
  • +3 (9 voturi)    
   Face parte din ciclul: cum sa mai prostim (Luni, 14 decembrie 2015, 17:33)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   alegatorul.
   Prin vara guvernul ponta a ieftinit medicamentele . . . pentru aproximaiv o luna. Cat crezi ca va tine treaba cu reclamele?
 • +3 (11 voturi)    
  pe cand interzise si reclamele la banci? (Luni, 14 decembrie 2015, 17:14)

  francis [anonim]

  e o intoxicare zilnica cu tot felul de reclame la banci! tot poporul pune "botul" la "ajutorul" infect oferit de banci!
 • -3 (7 voturi)    
  Aloooo! Legea e RESPINSA!!! (Luni, 14 decembrie 2015, 17:19)

  radu [anonim]

  A fost supus la vot in plen raportul comisiei, care era de RESPINGERE!
  Deci adoptarea raportului de respingere inseamna respingerea legii, nu adoptarea ei!
 • +4 (8 voturi)    
  Interzicerea consumului de antibiotice fara reteta (Luni, 14 decembrie 2015, 17:25)

  mihai [anonim]

  Sunt un pic offtopic insa ar trebui facut ceva si pentru interzicerea consumului de antibiotice fara reteta de la medic.
  • +6 (6 voturi)    
   sunt (Luni, 14 decembrie 2015, 20:15)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui mihai

   deja interzise spre vanzare antibioticele fara reteta medicala..prin lege...asta nu-i problema..ca legi avem..cu respectarea lor e mai greu..
 • +4 (6 voturi)    
  wtf?!? (Luni, 14 decembrie 2015, 17:29)

  Nevermind [utilizator]

  "sunt interzise prin lege reclamele: ”care indica ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau un etalon pentru celalalte farmacii"

  Pai trebuie interzise absolut toate reclamele mergand pe logica asta
  • +2 (2 voturi)    
   nu neaparat (Marţi, 15 decembrie 2015, 3:39)

   corne [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

   atentia poate fi atrasa de produse(producatori), nu de cei care le desfac.
 • +2 (6 voturi)    
  hapciu (Luni, 14 decembrie 2015, 17:35)

  hapciu [anonim]

  se spune prin piata ca sotia senatorului are si ea 3-4 farmacii si nu poate scoate capul in lume datorita rechinilor mai mari.
 • +8 (8 voturi)    
  Vai, dar Radio Romania ? (Luni, 14 decembrie 2015, 17:41)

  Doctoru [anonim]

  Vai, dar ce va face Radio Romania Medical ( sau Actualitati), care la fiecare ora da vreo 10 minute de eclame la medicamente ?. Vor trebui sa munceasca mai mult redactorii, sa umple timpul ?
 • +4 (6 voturi)    
  WTF (Luni, 14 decembrie 2015, 17:47)

  CosminIvan [anonim]

  Sa se interzica si reclamele electorale, pentru ca multi au votat "dupa ureche, in baza celor auzite la radio sau la televizor" despre un candidat!
 • +8 (12 voturi)    
  si pentru alimente si bautura (Luni, 14 decembrie 2015, 17:54)

  axl [anonim]

  trebuiesc interzise toate reclamele la mancare si bautura, inclusiv reclamele mascate care afecteaza creierul mai ales al copiilor si care te indeamna in subliminal sa consumi toate c..c...turile lor pline de aditivi...inclusiv kfc si mcdonalds...

  Atat timp cat vorbim de reclama, niciodata consumatorul nu va avea discernamant in alegerea produselor si asta e valabil pentru tot ce inseamna reclame...fie ca vb de mancare sau masini sau credite cu buletinul.

  asocierile "pre bun prea ca la tara" care induce ideea de natural ar trebui interzise deoarece sunt mincinoase...sunt mii de astfel de exemple...
  • +5 (7 voturi)    
   nu mai am tv (Luni, 14 decembrie 2015, 19:05)

   o femeie [anonim] i-a raspuns lui axl

   Nu ne uitam prea des, dar imi dau seama ca nu am pierdut nimic. Daca pe voi va afecteaza prea mult, inchideti cablul
   • +3 (5 voturi)    
    ai dreptate (Luni, 14 decembrie 2015, 19:45)

    axl [anonim] i-a raspuns lui o femeie

    si crede-ma ca nici eu nu ma uit chiar am vreo 2 ani...dar problema nu se pune asa...statul trebuie sa isi protejeze locuitorii de orice agresiune...orice jeg si inselatorie...asa cum face eforturi pentru tinerea la distanta a drogurilor asa trebuie sa ia masuri si in cazul televiziunilor....tot o forma de drog e si asta in care ti se strecoara subliminal toate jegurile...
    tot citim articole despre situatia invatamantului romanesc...dar nimeni nu se gandeste cat jeg inghit copii nostrii prin vizionarea (chiar si fara sa vrea ) de jeg...cu actiune directa asupra starii lor sufletesti, asupra capacitatilor lor de atentie, asupra starilor lor de anxietate sau agresivitate (depinde ce vad)...am urmarit copii mei cand se uita la desene animate....fara exceptie ...daca vad acolo in desene ca se mananca ceva in secunda doi le zic ca le este foame....si asta este doar un comportament pe care l-am sesizat...dar cate or mai fi...si ne miram ca sunt apatici, ca sunt lipsiti de imaginatie sau de determinare...etc...etc...
    Dar de...l-am omorat pe ceausescu ca dadea 2 ore program la tv...scoateti acum jegul din grila si o sa vedeti ca tot la 2 ore de emisiuni normale o sa ajungeti...
 • +6 (8 voturi)    
  frumos... (Luni, 14 decembrie 2015, 18:04)

  liviu_ [utilizator]

  da vrem sa dispara si reclamele la farmacii...
  si, mai important, sa dispara si emisiunile "stiintifice" despre leacuri babesti, cat de rele sunt vaccinurile si alte balarii
  • +2 (2 voturi)    
   or sa dispara pe rand (Luni, 14 decembrie 2015, 19:06)

   o femeie [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   de la sine. Ca lumea va fi sanatoasa si nu va mai avea de ce trece pe la farmacie.
 • +5 (7 voturi)    
  când ţi se scoală... (Luni, 14 decembrie 2015, 18:04)

  gexim [anonim]

  Foarte bun lucru,dar eu aş vrea şi interzicerea reclamei a unor farmacii cum este "CATRINA"lui toaş"gr.
  Numai în balkaniada noastră mai vezi aşa ceva,să-ţi prescrie teve-ul tot felul de droguri (medicamente),pe când în UK.nu cumperi nici un drajeu fără reţetă.
  • 0 (0 voturi)    
   prescrieri (Marţi, 15 decembrie 2015, 17:41)

   ElviraCandrea [anonim] i-a raspuns lui gexim

   nu compara Ro cu UK unde pacientii au o legatuta f stransa cu medicul lor , acolo nu se dau multe fara reteta ptr ca medicul este bine platit sa raspunda de sanatatea pacientilor. acolo pacientii se informeaza ...cati oameni crezi ca merg la medicul lor de familie atunci cand au o problema ? si cati medici din Ro acorda timpul necesar fiecarui pacient , fie ca a venit cu o afectiune acuta fie cronica ....mai avem muuult pana sa ajungem civilizati in domeniul sanatatii cel putin :)
 • +6 (8 voturi)    
  gustul acrişor ! (Luni, 14 decembrie 2015, 18:24)

  gexim [anonim]

  Arşinica şi Stelica,
  Ce fac ele cu ....
  La "Catrina" cumperi ....
  Şi ţi-o trage-n ....
 • +8 (10 voturi)    
  Nu-mi vine sa cred (Luni, 14 decembrie 2015, 18:28)

  Catalin [anonim]

  ca s-a reusit asa ceva. La ce mafie si interese sunt in domeniu. Bravo, baieti! La mai multe!
 • +10 (12 voturi)    
  Vai, saracul Arsinel! (Luni, 14 decembrie 2015, 18:42)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Vai, Vai, Vai!
 • +14 (16 voturi)    
  o sa devina si soacra mea sanatoasa!! (Luni, 14 decembrie 2015, 18:49)

  o femeie [anonim]

  Ca ea sufera de toate bolile de la publicitate!!
 • +5 (7 voturi)    
  ... (Luni, 14 decembrie 2015, 18:56)

  7cats [utilizator]

  Pai inca nu este un succes.
  Poate intervine iar ceva.
  Asa au facut si cu interzicerea fumatului !
 • +9 (13 voturi)    
  Ar fi mai multe de interzis. (Luni, 14 decembrie 2015, 19:07)

  hohoho [utilizator]

  E foarte bine. Dar sper să se oprească oprească și reclamele la șarlataniile numite suplimente alimentare.
  După formula care le prezintă, "acesta nu este un medicament", s-ar cam excepta de la prevederile legii și ar fi râsul curcilor să rămână.
  Dar cu mizeriile homeopatice cum rămâne? Astea rămân? Că nici ele nu sunt medicamente.
  Și cum rămâne cu iaurtul pe care sunt îmbiat să-l cumpăr nu pentru că e gustos, ci pentru că ar reface tractul digrstiv?
  Dar cu compotul care ne îmbunătățește sistemul imunitar?
  Dar cu celelalte produse care nu mai sunt alimente, creme, sau izmene, ci devin antioxidanți, detoxificanți sau psihorelaxanți?
  Când se va face ordine cu acest marketing jegos care ne exploatează ignoranța și ipohondriile, transformându-ne într-o țară de pacienți, într-o societate spital?
  • 0 (0 voturi)    
   "mizeriile homeopatice" (Marţi, 15 decembrie 2015, 17:45)

   ElviraCandrea [anonim] i-a raspuns lui hohoho

   de unde atata ura impotriva homeopatiei ? nu pune in aceasi ciorba homeopatia care este o stiinta cu suplimentele alimentare din care un procent de 1% probabil chiar sunt dozate si contin extracte standardizate intr-un principiu activ .
   mai lasa scarba ca milioanele de oameni care folosesc Oscillo nu sunt nebuni si nici fani catena
   • +1 (1 vot)    
    Homeopatia e pseudoștiință. (Miercuri, 16 decembrie 2015, 13:08)

    hohoho [utilizator] i-a raspuns lui ElviraCandrea

    Judecați singură cât de știință poate fi un domeniu în care de afirmă că efectul e cu atât mai puternic cu cât diluția elementului activ crește. Dacă dragul dumneavoastră Oscillo are 6 centesime hannemaniene înseamnă că o soluție cu 1% ficat de rață a fost diluată de 6 ori, de fiecare dată respectând concentrația de 1%.
    Se ajunge la situația că rămâne apă cu zahăr care a trecut cândva pe lângă ficatul de rață.
    O să-mi spuneți probabil despre memoria apei, o altă gogoașă pseudoștiințifică.
    Las la o parte faptul că nu dovedește nimeni și nu explică valoarea terapeutică a ficatului de rață.
    Nu urăsc homeopatia. Cum aș putea urî un basm? Dar m-am făcut mare, am ajuns în secolul 21 și am aflat că jăratecul nu face bine tuturor cailor ci numai calului lui Harap Alb care se pare că e doar un personaj de ficțiune.
    Recunosc că e posibil să mă înșel și sunt gata, la proba contrarie să îmi fac mea culpa.
    Dar cu argumente, doamnă. Faptul că multă lume ia Oscillo nu e argument.
    Sau dacă e ergument, hai să reabilităm și maneaua, că e ascultată de mulți.
 • +6 (8 voturi)    
  si comisioanele medicilor (Luni, 14 decembrie 2015, 19:42)

  gigi [anonim]

  Sa se interzica si oferirea de comisioane/vacante medicilor care recomanda medicamentele unor companii , uneori chiar noi pe piata experimentale.
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 decembrie 2015, 20:44)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  bravo (Luni, 14 decembrie 2015, 21:05)

  verdeata [utilizator]

  este o lege care trebuia de mult votata. Intr-adevar, asa cum au scris alti comentatori mai sus, trebuie incluse si suplimentele alimentare si orice substanta administrabila pe gura. Toate acestea trebuie luate numai la recomandarea specialistilor sau macar sa nu le se faca reclama care, luata la modul general, nu poate fi decat minciuna deoarece niciun medicament sau substanta nu are utlitate decat intr-un context bine precizat.
 • +1 (5 voturi)    
  Argila albastra (Luni, 14 decembrie 2015, 21:48)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Acum fara reclama n-am sa pot cumpara cea mai buna argila albasrea ..am mari deficiente de aluminiu in organism ( pamflet)
 • +1 (1 vot)    
  f bine (Marţi, 15 decembrie 2015, 8:45)

  phantom [anonim]

  D-zeule!una din 2 reclame e la medicamente... e o mafie de nedescris!se invart miliarde in suplimente nutritive si tot felul de tampenii
 • +2 (2 voturi)    
  ieftinire (Marţi, 15 decembrie 2015, 9:46)

  io [anonim]

  Iata doua motive sa se mai ieftineasca medicamentele: 1. scade cererea
  2. scad cheltuielile cu publicitate.
  • 0 (0 voturi)    
   ieftinirea medicamentelor (Marţi, 15 decembrie 2015, 17:51)

   ElviraCandrea [anonim] i-a raspuns lui io

   faci o confunzie grava la fel ca si altii care nu lucreaza in domeniu .
   cererea de medicamente = produse eliberate pe baza unei retete de catre medic nu o sa scada niciodata ....nu suntem o populatie care este din ce in ce mai sanatoasa si vesela , din contra
   2. nu s-a facut niciodata reclama la medicamente ci doar la OTC uri si suplimente deci ...ieftinirea medicamentelor nu are nici o legatura cu reclamele tv , a fost o masura impusa producatorilor de catre statul roman si au aparut deja consecinte : a. lipsesc medicamente originale de pe piata ptr ca nu le mai convine sa aduca in Ro sau smecherii le aduc in tara si fac export paralel si noi nu mai primim nimic :)
   b. producatorii care avea in portofoliu si medicamente si OTC -uri au scumpit OTC urile .
   si oricum toate preturile vor creste , poate doar aspirna si paracetamolul de la firme obscure sa mai reziste pe piata cu 1 leu :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by