Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a afirmat miercuri seara ca ar putea fi luata in calcul constituirea din fonduri private a unui fond national pentru achizitionarea unor opere de arta pe care statul nu are bani sa le achizitioneze, potrivit Agerpres.

Alexandrescu a facut aceasta declaratie in contextul in care ministerul sau nu are fondurile necesare pentru a-si exercita dreptul de preemptiune in cazul sculpturii "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi.

"Stiu ca e o suferinta in legatura cu "Cumintenia Pamantului", stiti ca Ministerul Culturii nu are bani pentru exercitarea dreptului de preemptiune si acest lucru este o suferinta si cred ca ar trebui sa ne gandim cu totii la posibilitatea de a crea un fond national din fonduri private ￯ pentru ca e clar ca statul se codeste sa investeasca, e o chestie de buget ￯ (...) gestionat de un consiliu independent, pentru exercitarea dreptului de preemptiune de catre Ministerul Culturii pentru arta romaneasca. Aceste lucrari, care ar putea fi achizitionate de pe piata libera din Romania sau chiar din strainatate, sa mearga in muzee din tara ￯ la Bucuresti sau in alte locuri, muzee mai putin bogate ￯ unde sa ramana in circuitul public. Daca statul nu are bani, poate sunt anumite persoane particulare, anumite grupuri, anumite firme care sunt mai instarite si care pot sa faca ceva pentru cultura romana", a explicat Vlad Alexandrescu.

Amendamentul referitor la suplimentarea cu 5 milioane de lei a bugetului Ministerului Culturii pe anul 2016 pentru achizitionarea operei de arta "Cumintenia Pamantului" a sculptorului Constantin Brancusi a fost respins in decembrie anul trecut de plenul reunit al Parlamentului.

La acel moment, Vlad Alexandrescu afirma ca, prin lege, institutia pe care o conduce poate exercita dreptul de preemptiune in cazul achizitiei unei opere cum este incadrata "Cumintenia Pamantului", la categoria tezaur, dar, in conditiile in care nu are alocati bani pentru acest lucru, nu se poate incepe o procedura in acest sens.