Universitatea din Bucuresti, referitor la cartile stiintifice publicate de puscariasi: Nu este de acceptat argumentul ca profesorii si-au dat girul in nume personal

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 13 ianuarie 2016, 17:14 Actualitate | Esenţial


Universitatea din Bucuresti
Foto: unibuc.ro
Universitatea din Bucuresti reactioneaza in scandalul scriitorilor-puscariasi. Dupa ce HotNews.ro a publicat topul universitatilor ai caror profesori au avizat in 2015 lucrarile din puscarii, Universitatea din Bucuresti anunta ca "nu este de acceptat argumentul ca acele cadre didactice si-au dat girul in nume personal. Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege". Institutia anunta ca, "prin Comisia de etica, va examina situatiile in care este implicata prin cadrele sale didactice, pentru a vedea in ce conditii a fost acordat girul si daca este vorba despre lucrari stiintifice".

Amintim ca Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat in urma cu 3 zile la Digi 24: "Insist pe responsabilitatea institutiilor de invatamant. Profesorii, cercetatorii care sunt implicati in aceste cazuri sunt implicati in nume personal, deci nu sunt abordari institutionale. Sigur, sunt profesori, sunt cercetatori la institutii de invatamant superior, de cercetare din Romania, dar actiunile dansilor sunt actiuni individuale. Sunt convins ca institutiile de invatamant superior sau institutiile de cercetare vor avea grija, prin prisma mentinerii prestigiului lor, sa discute subiectele acestea si sa ia decizii. Eu insist pe responsabilitatea institutiilor de invatamant superior si de cercetare. Numai acolo e expertiza necesara sa decida asupra unui subiect sau altul".

Universitatea din Bucuresti a cerut public, inca din vara anului trecut, abrogarea prevederii legale care ii scuteste pe detinuti de 30 de zile din pedeapsa pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in puscarie.
 
Potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de catre Ministerul Justitiei, trei cadre didactice care predau la Universitatea din Bucuresti au acordat recomandari, in 2014 si 2015, unor puscariasi care au scris carti. Prof. univ. Dr. Stelian Brezeanu i-a acordat lui Gheorghe Copos doua recomandari, pentru lucrarile "Aliante matrimoniale in politica ale principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova" si "Tasnadul medieval". Tot de la Universitatea din Bucuresti, Conf. Univ. Dr. Pavel Dan i-a avizat lui Gigi Becali lucrarea "Becali si Politica. Inceputurile". 

In 2015, Conf. Univ. Dr. Anca Monica Ardelean si-a dat aviz pentru lucrarea "Prevenirea fenomenului infractional in randul tinerilor" scrisa de Floricica Gheorghe, condamnat la 5 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, iar Dan Pavel i-a mai acordat lui Gigi Becali un aviz, de data asta pentru cartea "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei".

Citeste pozitia integrala a Universitatii din Bucuresti referitoare la cartile stiintifice publicate in detentie

Universitatea din Bucuresti este surprinsa de amploarea fenomenului cartilor asa-zis stiintifice, publicate in detentie, fapt care a permis eliberarea inainte de termen a detinutilor.

Prea putin cunoscut, pana de curand, fenomenul este generat de o prevedere legala care a permis decizii ale directiilor penitenciarelor, favorizate si de girarea de catre cadre universitare a caracterului stiintific al acestor lucrari.

Universitatea din Bucuresti a cerut public, inca din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care, se vede acum, a produs consecinte care afecteaza si mediul academic. Nu este de acceptat argumentul ca acele cadre didactice si-au dat girul in nume personal. Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege.

Universitatea din Bucuresti, prin Comisia de etica, va examina situatiile in care este implicata prin cadrele sale didactice, pentru a vedea in ce conditii a fost acordat girul si daca este vorba despre lucrari stiintifice.

Universitatea din Bucuresti, ca si in alte ocazii, spera ca lumea academica romaneasca sa sustina efortul pentru consolidarea si practicarea valorilor eticii si ale integritatii academice.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rectorul Universitatii din Bucuresti
Presedinte al Consiliului de Administratie


Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8369 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  Primul pas (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 17:40)

  Sar Castic [utilizator]

  Universitatea Bucuresti a facut prin asta un prim pas impotriva systemului Pile Cunostiinte Relatii.

  Dar e un pas mic - urmeaza desfiintarea nepotismului si eliminarea nulitatilor din interior, inclusiv a personalului administrative excesiv.

  Continuind asa poate ajugem intr-o situatie cind Romania ar putea avea o universitate in primele 500 ale lumii.

  Dar nu imi tin respiratia pina se intimpla asta.

  Un pas bun, in orice caz! Care ar trebui urmat de mai multe universitati in Romania! Si cit mai repede!
  • +2 (4 voturi)    
   Nepotismul si mafiile fac ravagii (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:17)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Sar Castic

   in sistem. Bravo UNIBUC ca face nota discordanta cu celelalte facultati aflate in boala lunga si urata.
  • 0 (4 voturi)    
   Serios Gigel? (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 23:22)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Sar Castic

   Serios Gigel? Profesorii universitari trebuie sa-ti ceara tie parerea despre cand sa dea si cand sa nu dea un aviz, o opinie?

   OK, admit ca esti mai destept ca ei - in toate domeniile - dar dupa care lege, Gigel, dupa care lege? Ca tot molfai matale ceva ce numesti lege.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu inteleg (Joi, 14 ianuarie 2016, 10:45)

   Ioan B. [anonim] i-a raspuns lui Sar Castic

   In contextul comentariului postat de dumneavoastra eu nu inteleg ce ati vrut sa spuneti prin fraza
   "Dar nu imi tin respiratia pina se intimpla asta". Mai am si o intrebare: Inainte de scrierea comentariului ati citit cu atentie Comunicatul Universitatii Bucuresti?
 • +10 (16 voturi)    
  Tipic romanesc! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 17:43)

  obvious [utilizator]

  Evident ca nu este de acceptat acel argument.
  Acei profesori reprezinta institutiile pt care lucreaza. Si-ar pastra un profesor de la Harvard slujba daca ar gira cu imaginea lui (nu mai zic numele) lucrarile unor analfabeti?
  Asta e un fel de a "ne spala pe maini".
  " - Am stiut ce se-ntampla, am inchis ochii dar, acum ca s-a ajuns la scandal, nu este responsabilitatea noastra."
 • +10 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 18:00)

  [anonim]

 • +9 (13 voturi)    
  deputatul Ponta... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 18:07)

  lili [anonim]

  Vota una in calitate de deputat si sustinea batos nevoie mare cu totul altceva, ca Prim Ministru!
  Daca-i posibil la case asa mari, universitarii nostri s-au gandit, probabil, ca merge si la ei!
  Oricum, raspunsurile unora sunt stupefiante!
  Tot soiul de analfabeti sunt profesori universitari la fabricile de dip[lome Hyperion, Spiru Haret, Universitatea Titu Maiorescu, girand operele "stiintifice" ale unor analfabeti ca si ei!
  Sila!
  • +1 (3 voturi)    
   Nu doar la "fabricile de diplome" (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 22:18)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui lili

   nu va iluzionati.
 • 0 (8 voturi)    
  Ba este (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 18:25)

  Yoda [anonim]

  Este de acceptat, daca semneaza de exemplu "Ionescu Ion". Daca semneaza "prof. univ. dr. Ionescu Ion", parca nu mai este.
 • +9 (15 voturi)    
  Profesorii au sfidat societatea civilă. (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 18:45)

  mircea [anonim]

  Colaborarea profesorilor în escrocheria pușcăriașilor a creat un sentiment de neîncredere privind procesul de învățământ din România.Ce fel de oameni formează universitățile din România?Profesorilor respectivi ar trebui să li se suspende pentru o perioadă dreptul de a participa la examene,de a fi îndrumători pentru lucrări de diplomă și doctorate.Au batjocorit sistemul universitar din România și ar merita pedepse și mai grave.
 • +12 (14 voturi)    
  aham (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 19:00)

  maharajah [anonim]

  inchideti fabrica de zile libere pentru condamnati.
  propunerea ministrului este corecta.

  indepartati-i din invatamint pe cei care ajuta condamnatii sa iasa mai repede din inchisori. sunt manjiti.

  profesorul care face astazi asa ceva,pentru cativa arginti, maine va face ceva si mai rau pentru acel pumn de arginti.

  scoala are rol educativ , rolul unui profesor nu este acela de a elibera condamnati ( chiar daca sunt cunostinte/prieteni cu acei condamnati).

  corect ar fi ca zilele care au fost scutite la condamnatii care au scapat mai repede sa fie executate de profesorii aia, care daca tot vor sa "ajute", ar trebui pusi sa presteze in natura , si sa vada doar la vizeta moaca gardianului.
 • +5 (7 voturi)    
  Fraternitatea gulerelor albe cu cele negre (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:35)

  Plagarus [utilizator]

  Mult prea jegose au ajuns subsistemele societatii romanesti,ale caror rezultate sociale, se vad din plin in cei 26 de ani de batut pasul pe loc,
 • 0 (4 voturi)    
  hm... (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 20:57)

  nesuferitu [utilizator]

  da, interesant numai ca va dati putin cu stangu'n dreptu': deci ati ''cerut'' din iunie anul trecut, dar n-ati facut nimic pana acum! ce haios.... si-o dati de gard fara sa recunoasteti ca in afara de relatii, s-au dat bani grei de catre ilustrii puscariasi acestor profesori.
 • -1 (1 vot)    
  Superficialitate in Universitate? (Joi, 14 ianuarie 2016, 2:03)

  Ioan B. [anonim]

  Comunicatul Universitatii din Bucuresti contine 5 alineate:
  1. In primul se mentioneaza “amploarea fenomenului cartilor asa-zis stiintifice”, fara nici o alta precizare, fapt care ne sugereaza ca exista, cel putin la nivelul Rectoratului Universitatii, deja o analiza a cartilor scrise in puscarii.
  2. In cel de al II-lea alineat se face afirmatia ca “o prevedere legala” a permis directorilor de puscarii anumite decizii “favorizate si de girarea de catre cadre universitare a caracterului stiintific al acestor lucrari”, deci iarasi fara alte precizari, exemple sau mentiuni daca faptele cadrelor universitare au incalcat vre-o prevedere legala.
  3. In cel de al III-lea alineat se mentioneaza ca Universitatea din Bucuresti “a cerut public, inca din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale“. Oare dece a cerut public si nu unor institutii abilitate ca de ex: Ministerului Justitiei, Parlamentului Romaniei etc.? In continuare se spune ca desi girul cadrelor didactice a fost dat in nume personal, “Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege”. Pai daca au respectat legea, atunci care este problema?

  4. In sfarsit in cel de al IV-lea alineat se precizeaza ca Universitatea din Bucuresti n-a realizat o examinare a situatiilor in care propriile cadre didactice au dat avize favorabile. Asta ma face sa constat ca si la Universitatea din Bucuresti se procedeaza, cel putin in cazul de fata, conform traditiei autohtone, adica “se pune carul inaintea boilor”.

  5. Ultimul alineat este plin de speranta pentru “lumea academica romaneasca“, stiut fiind faptul ca la romani “speranta moare ultima”.

  Recitind Comunicatul Universitatii din Bucuresti stau si ma intreb: Oare exista Superficialitate in Universitate?
 • 0 (0 voturi)    
  D-lor profesori va calcati statutul in picioare !! (Joi, 14 ianuarie 2016, 9:54)

  andreesanu [utilizator]

  Ori sunteti PROFESORI si aveti acest statut ,ori sunteti negustori si nu meritati sa reprezentati institutii ale statului -UNIVERSITATILE !!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by