VIDEO Raluca Pruna, ministrul Justitiei, despre dispozitia care ii scuteste de inchisoare pe detinutii-scriitori: Propun guvernului ca printr-o ordonanta de urgenta sa fie abrogata aceasta dispozitie

de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:20 Actualitate | Esenţial


Raluca Pruna
Foto: Agerpres
Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a anuntat ca va propune guvernului ca printr-o ordonanta de urgenta sa fie abrogata dispozitia din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice in puscarie beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte. "M-am decis, tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, sa propun Guvernului Romaniei ca printr-o Ordonanta de Urgenta care va fi promovata in prima sedinta de guvern din luna februarie sa cer abrogarea acestei dispozitii", a declarat ministrul, in cadrul unei coferinte de presa.
Cele mai importante declaratiile ale ministrului Justitiei, Raluca Pruna:


 • Am demarat o analiza care a plecat pe de o parte de la relatarile de presa din cursul anului 2015, de cand eu nu eram ministru, dar eram cetatean si am putut citi alaturi de alta lume interesata despre situatia acestui fenomen, si in clipa in care am venit la Ministerul Justitiei dupa cum stiti se discuta despre adoptarea unei regulament care sa puna in aplicare Legea 254/2013 a executarii pedepselor. Pentru ca aceasta lege este sediul materiei in care avem dispozitia legala privind elaborarea de lucrari stiintifice, inventii si brevete care conduc la un beneficiu al reducerii pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare stiintifica sau brevet sau inventie
 • Aceasta este o prevedere legala care exista in dreptul roman din 1969 si a fost preluata in variante succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv in 2006 si in aceasta ultima lege, 254/2013
 • De-a lungul timpului, aceasta prevedere nu pare sa fi suscitat probleme. Problemele au aparut din momentul in care la nivelul anului 2013 am asistat la o crestere fulminanta, exponentiala putem spune, a acestor lucrari.
 • Ce am facut eu, de cand am venit la Minister, a fost, primind pe masa mea regulamentul de executare a pedepselor, evident sa ma uit in primul rand la aceasta prevedere si sa dispun o analiza.
 • Am citit cifrele acum cateva zile, din 2007 pana prin 2010 am spus ca exista o lucrare pe an. Acum am primit un alt rand de cifre de la ANP [Administratia Nationala a Penitenciarelor - n.red.], ceea ce arata ca nici macar eu, ca ministru al Justitiei, nu am niste cifre corecte.
 • Acestea fiind zise, la nivelul anilor 2014 si 2015 conform ultimelor cifre primite astazi am avut in 2014 - 90 de astfel de lucrari, in 2015 - 340 de astfel de lucrari.
 • Avem lege, avem un regulament si in baza regulamentului exista o decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, este decizia 619 din 2011 care prevede foarte detaliat care este procedura pe care o persoana condamnata, in situatia in care doreste sa scrie o lucrare stiintifica, trebuie sa o urmeze pentru a putea scrie si publica o asemenea lucrare.
 • Am constatat in cursul analizei si am facut public, de altfel, am cerut pe 31 decembrie in primul rand lista cu autori si cu lucrari stiintifice si la inceputul acestui an, cred ca pe 6 ianuarie la cererea mea am publicat o lista mai completa care sa cuprinda penitenciarele in care a fost elaborata lucrarea, fapta pentru care persoana este condamnata, profesorul universitar sau conferentiar care a dat o recomandare scrisa, potrivit legii, editura la care s-a publicat aceasta lucrare.
 • Ati putut cu totii sa constatati care este lista, acum intrebarea este ce facem pe viitor.
 • M-am decis, tocmai constatand ca fenomenul este scapat completamente de sub control, sa propun Guvernului Romaniei ca printr-o Ordonanta de Urgenta care va fi promovata in prima sedinta de guvern din luna februarie sa cer abrogarea acestei dispozitii.
 • N-am sa insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea, voi face o consultare publica, pentru ca legea obliga ca la orice fel de act normativ sa existe o consultare publica; urgenta cred ca nu este cazul sa o mai detaliez, ea este evidenta, este un fenomen care este scapat de sub control si pentru moment cea mai buna solutie este abrogarea acestei dispozitii.
 • Impreuna cu aceasta ordonanta de urgenta pe care inteleg sa o promovez voi pune in aceeasi zi pe masa Guvernului regulamentul de aplicare a legii 254/2013 care trebuia, de altfel, sa fie adoptat odata cu legea, deci in februarie 2014, si pe care inteleg acum sa il pun pe masa guvernului.
 • S-a lucrat la acest regulament, trebuie sa spun, inainte ca eu sa imi preiau mandatul, si am sa-l pun pe masa guvernului ca prin hotarare de guvern sa fie adoptat odata cu ordonanta de urgenta.
 • Este prematur acum sa spun daca iau in considerare schimbarea sefului ANP [Catalin Bejan este directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor - n.red.]. Pot sa spun ca in luna ianuarie a fiecarui an exista o evaluare si nu vreau sa ma pronunt acum, dar cred ca faptele vorbesc destul de elocvent despre competenta manageriala a directorului general al ANP. 
 • Formal vorbind, evaluarea nu a inceput, dar cred ca faptul ca fac eu public lucruri pe care trebuia sa le faca ANP-ul publice inseamna ca am inceput informal aceasta evaluare.
 • Intrebare: Au responsabilitate administrativa sefii de la ANP si conducerea penitenciarelor din tara? Da, exista o responsabilitate, cel putin administrativa, in mod evident.
 • Exista o ancheta care s-a declansat de catre DNA. Eu ce am facut este ca la nivel administrativ sa cer premierului ca, la nivelul guvernului, corpul de control al primului ministru sa faca o ancheta administrativa. Va si explic de ce am facut acest lucru prin corpul de control al premierului: pentru ca data fiind implicarea procedurala a profesorilor, a unor edituri care trebuie sa fie recunoscute, evident ca aceste lucruri exced competenta Ministerului Justitiei si am considerat ca, din acest motiv, o ancheta administrativa poate fi facuta de corpul de control aflat in subordinea premierului.
 • Acum, dat fiind faptul ca astazi DNA a anuntat ca s-a autosesizat, ramane de vazut. Sunt convinsa ca DNA impreuna cu corpul de control al premierului si de altfel cu corpul de control al Ministerului Justitiei, care este la dispozitia unei anchete administrative in masura in care ea va mai fi necesara si nu se suprapune cu actele facute de procurori - da, o ancheta administrativa probabil ca va avea…
 • Am cerut o ancheta administrativa, v-am spus la ce nivel, si acum am constatat ca si DNA s-a autosesizat. Ramane de vazut in primul rand daca sunt compatibile ancheta administrativa cu o ancheta care este una judiciara, facuta de procurori, si daca in cursul uneia sau alteia dintre anchete va fi necesar sigur ca si acei judecatori vor fi intrebati.
 • Scrii o carte, beneficiul celor 30 de zile de deducere din pedeapsa pe care o ai de executat nu este un beneficiu automat. Deci numai in momentul in care ti-ai efectuat fractia de pedeapsa care iti da dreptul de a merge in fata comisiei pentru eliberare conditionata, care stiti ca exista in fiecare penitenciar si care este condusa de un judecator delegat, condamnatul poate prezenta aceste lucrari stiintifice si poate solicita comisiei, in cererea sa, acordarea beneficiului deducerii a 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare scrisa. Deci beneficiul nu este automat si beneficiul este dupa aceea - exista un proces verbal al comisiei care este cenzurat, daca pot sa spun asa, de o instanta de judecata.
 • Asa incat cei care au scris deja carti si care nu au beneficiat inca de liberarea conditionata cred ca nu vor mai putea invoca acest beneficiu, sper, odata ce prevederea a fost abrogata; dar nu din cauza abrogarii prevederii, pentru ca dupa cum stiti legea penala nu poate fi retroactiva, ci din cauza investigatiei care are loc.
 • Eu cred ca in primul rand bunul simt stabilea ca este o lucrare stiintifica, pentru ca daca am o lucrare despre faptul ca astazi ploua, cred ca suntem cu totii de acord ca nu este o lucrare stiintifica. Dar in afara de o prima cenzura a bunului simt, aceste lucrari erau in cele din urma cenzurate de o instanta, care nici judecatorul nu poate fi tinut sa se pronunte cu privire la absolut orice domeniu stiintific. Dar exista expertize judiciare care pot fi cerute.
 • Exista decizii in anii trecuti ale instantelor din Romania care au refuzat acest beneficiu, motivand ca lucrarea nu este o lucrare stiintifica, contine prea multe poze. Deci au existat decizii ale instantelor care au constatat ca nu sunt lucrari stiintifice.
 • Inca nu am finalizat ancheta in sensul de a vedea cate astfel de cereri s-au facut, dar eu sunt convinsa ca au fost mult mai multe cereri decat numarul de lucrari care au fost retinute, in cele din urma, ca lucrari stiintifice, astfel incat nu am motive, la acest moment, sa ma ingrijorez cu privire la rolul de cenzura al instantei de judecata.
 • Repet, am vazut hotarari prin care s-a refuzat caracterul stiintific al unor astfel de lucruri si care sunt publice, sunt hotarari judecatoresti.
 • Eu cred ca pe viitor, daca aceasta dispozitie va fi abrogata, nu se va aduce atingere dreptului unei persoane care doreste sa scrie pentru ca are ceva de comunicat, pentru avansarea stiintei in lume si, in clipa in care persoana respectiva va ajunge in fata comisiei care este chemata sa se pronunte cu privire la oportunitatea liberarii conditionate si apoi a instantei care trebuie sa acorde efectiv acest drept, sunt convinsa ca o astfel de lucrare stiintifica, autentica, va putea fi retinuta ca fiind o dovada, alaturi de altele, a indreptarii persoanei condamnate.
 • Nu am sa raspund aici daca il demit sau nu pe Catalin Bejan
 • Cineva care scrie astazi si care astazi nu a primit deja beneficiul reducerii in fata unei instante, nu va mai primi. Eu imi doresc ca cei care scriu din dragoste de carte, sa continue sa scrie. Dar nu vor mai avea beneficiul reducerii de 30 de zile.
Ce spune legea cu privire la cartile scrise in puscarii

Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevede urmatoarele, la articolul 96:
" (1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;
c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;
d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;
e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.
(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata".
 
Potrivit legii, comisia pentru eliberarea conditionata este formata din judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, care este si presedintele comisiei, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar, directorul adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala si un consilier de probatiune din cadrul serviciului de probatiune competent potrivit legii in circumscriptia caruia se afla penitenciarul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10710 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  PAS CU PAS... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:26)

  Johanis [utilizator]

  Se pot indrepta multe!
  Legi si ordonante in defavoarea persoanelor fizice si juridice corecte!
  Prevederi fiscale aberante!
  Situatii reale de domeniul fantasticului (sute de milioane de aruncate pe panselute in timp de bucurestenii ingheta de frig in casa din cauza unor conducte neschimbate de 60 de ani)!
  Lispa transparentei cheltuirii banului public!

  Am ajuns sa primim lectii la TV de la personaje de-abia iesite din puscarii!!!!
  Atentie, media!!!! Manipularea voita a opiniie publice poate si trebuie sa fie pedepsita!
  • +1 (1 vot)    
   Borhot de Pruna (Marţi, 12 ianuarie 2016, 19:49)

   dorel [anonim] i-a raspuns lui Johanis

   Pai conu Ponta era baiat de actiune cand era vorba de dat ordonante care sa scape coruptii din bulau: le dadea inainte sa se stie ca se vor da.
   Madam Boasca de Pruna "se gandeste sa propuna Guvernului sa hotarasca daca sa ia decizia de a delibera eventualitatea luarii in calcul a analizei de a efectua o posibila abrogare".
   Adica, printr-o exprimare eliptica, dansa cam evita. Si ce-i drept, e.
  • +1 (1 vot)    
   Nu cu un CNA flasc. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 20:07)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   Au avut altii grija sa fie o institutie ce traieste din spagi in laptopuri.
 • +18 (18 voturi)    
  Simplu (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:32)

  Martinezu [utilizator]

  De ce oare nu se fac lucrurile astea imediat ce se constata un abuz? Trec anii sa se sesizeze cineva?
  Ba mai mult, obligatoriu dupa mine: analiza actualelor " lucrari stiintifice". si odata constatata nulitatea lor, sa fie anulate toate efectele. Simplu .
  Eu cred ca legea actuala prevede sanctiune pentru abuzuri. Atat profesorii coordonatori cat si puscariasii au comis abuzuri.
  • +3 (3 voturi)    
   Policienii vechi.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:10)

   Johanis [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   nu vor schimba vreodata aceste legi favorabile penalilor. si asta pentru ca ei oricand ar putea ajunge in puscarie pentru faptele lor.
   se vede treaba ca numai oamenii curati au curajul sa indrepte greselile savarsite cu intentie de catre legislativ, in avantajul colegilor politicieni.
 • +2 (8 voturi)    
  genial (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:34)

  un clujean in bucuresti [utilizator]

  oare cum de s-o gandit la asa cea?
 • +14 (14 voturi)    
  pasivitatea costa (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:45)

  bravo [anonim]

  Multumim ca actionati intr-un fel.
  Respect.
  • 0 (0 voturi)    
   Respect pe dracu (Marţi, 12 ianuarie 2016, 19:51)

   dorel [anonim] i-a raspuns lui bravo

   "Propunerea" se va face in prima sedinta din februarie. Pana atunci vor lua foc 10 Colectivuri, mai bubuie vreo 4 ciuhapi prin lumea civilizata, mai moare vreun solist de pop, se casatoreste Bahmuteanca de 4 ori si fata lui Salam va povesti la TV ce gust are carnatul proaspat.
   Nu va prindeti ca e vrajeala mare?
 • +11 (11 voturi)    
  Plus modificari care se aplica retroactiv.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:51)

  dandra [utilizator]

  ...pentru actualii scriitori prolifici.
  • +4 (4 voturi)    
   Ha ha (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:25)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   Va avea grija parlamentul sa anihileze orice ordonanta, ca doar de aia sunt acolo- sa apere pe mafioti
 • -10 (18 voturi)    
  am cazut in cealalta extrema... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 15:55)

  Dedalus [anonim]

  Nu preverea e de vina, ci "facutul pe prostul" din parte Comisiilor din Penitenciare.

  Orice cetetean care are bacalaureatul poate deosebi o lucrare stiintifica de o prostie sadea.

  Nu cred ca este correct si nici juridic justificat sa tai de tot aceata posibilitate de reeducare.

  Pe aceasta idee, ar trebui sa vedem si daca pe scaunele facute de detinuti sta cineva, si daca suruburile facute de ei sunt montate pe undeva samd.

  Nu este absolut deloc justificat juridic sa abrogi aceasta prevedere.

  De ce ? Pentru ca presa a gasit acest subiect? Pai, justitia se face la presiunea presei? Cum ramane cu obiectivele detentiei (reeducarea)? Sau si doamna ministru crede ca rostul detentiei este sa torutrezi oamenii pentru ceea ce au facut? Vreti sa faceti justitie prin infricosare si tortura? Asa, nici nazistii nu au indraznit sa o faca...  ====

  As sugera ca numarul de lucrari stiintifice sa fie plafonat la una la sase luni de détentie iar lucrarea sa fie trimisa la trei oameni de stiinta care sa faca referat despe lucrarea respectiva. Cam cum e la lucrarile de doctorat.

  Prin abrogare veti taia sansa multor detinuti de a se reeduca. Trebuie sa modificati procedura care a condus la exces, nu sa abrogate prevederea....
  • -9 (15 voturi)    
   ce n-ai inteles? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:12)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   DNA face legislația.
  • +9 (9 voturi)    
   ba prevederea e gresita (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:18)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Care e motivul pentru care scrierea de carti scade pedeapsa? De ce nu scadem pedeapsa si la cei care picteaza un tablou de valoare? Sau compun o muzica de valoare, sau compun o piesa de teatru, etc etc.

   Legea trebuie sa fie simpla ca sa nu dea loc la interpretari: pedeapsa se executa, iar scaderea cu x% are loc in cazul si doar in cazul in care se accepta munca in timpul executarii pedepsei si nici un incident soldat cu pedeapsa de orice fel pe durata detentiei. Si gata. Pentru ca asha.. e loc gramada de interpretari, se pot cumpara diverse lucrari stiintifice/pseudo-stiintifice si se poate discuta la infinit ce e cu valoare stiintifica si ce nu.

   Da' asha ne place noua sa ne complicam. Umbla o vorba acu ceva ani despre diferentele dintre Romania si Genrmania in privinta legii apelor uzate de fabrici. La noi cica e o lege de sute de pagini cu mii de articole (nu sustin ca fix asha e), iar la nemti e o lege cu doua articole: 1. apa care iese din fabrica trebuie sa fie in macar aceiasi parametri de puritate cu aia care intra. 2. cine incalca legea e pedepsit in urmatoarele feluri... in functie de cit de tare depaseste apa de la iesire parametrii celei de la intrare.
   Cam asta e diferenta intre noi si nemti: noua ne place sa ne complicam inutil in tot felul de prevederi interpretabile, la latitudinea functionarului, pe cind la ei totul e simplu, masurabil si independent de interpretarea unuia sau altuia.
   • -2 (6 voturi)    
    Aberezi (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:56)

    The_Dude [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Sa inteleg ca pentru tine ar fi mai simplu de catalogat un tablou sau o piesa de teatru ca fiind "de valoare" decat o lucrare stiintifica?! Sper ca am inteles gresit sau ca ti-ai ales tu gresit exemplele. Legea a fost corect facuta, dar prost implementata. Atat timp cat profesorii au dat un acord "de principiu" si cei din ANP au inchis ochii, iar o editura obscura a "publicat" un numar minim de carti (care au fost cumparate chiar de autori), nu poti da vina pe legislator! Asa ajungem sa avem sute de legi, care sa se bata cap in cap, care sa aduca alte metode de "furat" - hatisul legislativ naste hoti ingeniosi.
    • +1 (5 voturi)    
     iar tu visezi (Marţi, 12 ianuarie 2016, 18:39)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui The_Dude

     daca chiar crezi ca cineva in puscariile din Romania are timp, chef sa scrie pe bune lucrari stiintifice. e doar un mod de a mai taie din pedeapsa, dar numai celor care isi permit evident...
     "facultatile" de prestigiu fac bani, toata lumea 'buna' castiga.
     • +2 (4 voturi)    
      Comment sters de user (Marţi, 12 ianuarie 2016, 22:23)

      Reticentul [anonim] i-a raspuns lui gogu

    • +2 (2 voturi)    
     ai inteles total gresit (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 11:39)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui The_Dude

     Intrebarea mea era de ce doar lucrarile stiintifice sa scada pedeapsa? De ce, de exeplu, lucrarile artistice, sa nu intre in aceeasi categorie? Nu am facut comparatie intre usurinta detectarii valorii intr-o lucrare, ci am spus ca toate astea sunt pina la urma evaluari subiective, care tin de perceptia unei persoane.
     Regulile de genul asta sunt tot timpul la latitudinea evaluatorului, ceea ce duce foarte usor la coruptie.
     De aia e bine ca regulile sa fie simple, clare, usor cuantificabile si cu cit mai putina evaluare subiectiva.
  • -3 (5 voturi)    
   Corect (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:20)

   Alex D [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Foarte buna propunerea ta.
   Daca munceste la facut scaune are dreptul la 63 de zile pe an reducere.
   Cine prefera sa munceasca cu capul va avea 2*30=60 zile reducere.
   Astfel este corect pentru toata lumea.
  • +1 (1 vot)    
   de taiatul cozii cainelui dintr-o data (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:48)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   ai auzit? pana se formau alte comisii care sa analizeze activitatile comisiilor din penitenciare toti banditii intelectuali ar fi fost de mult printre noi si ne-ar fi dat lectii de la televiziunile proprii sau prietene.
   Eu cred ca prevederea din lege se referea la cei foarte putini oameni cu capacitati intelectuale deosebite care ar fi putut ajunge la puscarie din diferite motive si pe care ai fi pus sa pasca oile puscariei ar fi fost o bataie de joc. Numai ca acestia sunt foarte putini si intre timp o gloata de oieri si securisti resapati s-au repezit sa beneficieze de portita creeata pentru altii.
  • +2 (2 voturi)    
   Cred că prevederea nu are sens (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:25)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Ce lucrare științifică poți scrie în închisoare? Trebuie să ai acces ma documente, laboratoare etc. pentru a veni cu ceva nou, ceea ce nu e disponibil în închisorile noastre. În același timp o închisoare trebuie să fie un loc unde îți ispășești o pedeapsă, nu un loc unde iei o lauză de la cotidian ca să te concentrezi pe studii.
   Mergând la extrem un geniu ar fi de neținut în închisori, ar scrie ceva tot timpul.
   Nu cred că mai există în alte țări prevederea asta, așa că putem renunța liniștiți la ea.
  • 0 (0 voturi)    
   Inteleg de aici ca prevederea dateaza din 1969 (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 7:07)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   la doi ani ani dupa ce coana Leana (ceausescu) devenea academician !! Mai inteleg si ca este originala in Europa ca de, doar romanul s-a nascut poet ! Asta arata ca prejudicierea continutului a ce exprima cuvintele stiinta/stiintific dainuie si azi !
   Aceasta monstruozitate devenita industrie trebuie sa fie abrogata in totalitate din lege ! Oricum noul cod penal a redus mult pedepsele .Nu cred ca stiti ca numai o mica parte dintre detinutii care cer drept de munca il si primesc.Ghicim care ? Daca detinutul munceste in inchisoare (fizic sau intelectual) nu face decat sa-si recunoasca/respecte conditia umana si nu poate fi recompensat pentru asta altfel decat cu bani, permisii, recunoastere sociala daca a produs un bun stiintific (este imposibil ca in 2016 sa produci in inchisoare asa ceva) pentru ca acesta nu poate rezulta decat din cercetare pentru care e nevoie cel putin de acces la resursa universala din biblioteci ! De fapt detentia ar trebui sa fie platita (prin munca sau direct de catre bogatasi) de detinuti si nu de mine !
   • 0 (0 voturi)    
    Postare prea lunga (Vineri, 5 februarie 2016, 11:14)

    MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui deval

    Domnule, va exprimati greoi. Chiar mai greoi decat doaman Pruna.
 • 0 (0 voturi)    
  mda... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:03)

  liviu_ [utilizator]

  bine ca a venit si acum...
  desi fenomenu se intampla de minim 6 luni... da asta e... sunt mai inceti ce sa le faci
 • +1 (1 vot)    
  da Dmne mintea ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:01)

  astronaut [utilizator]

  in sfarsit cineva ia atitudine ! bravo Dna ministru ! dar pun intrebarea , ce s-ar fi intamplat cu acesti parnaiasi daca PONTA ramanea p.m. ?
 • +1 (1 vot)    
  Pruna are mai mult curaj!! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:08)

  lili [anonim]

  Dupa ce zilele trecute Minsitrul Educatei Adrian Curaj propunea modificarea legislatiei cu "recomandari" pentru politicieni sa "se abitina" de la doctorate pentru a evita fenomenul plagiatelor!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Sper sa aiba si determinare, adica sa o faca! (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 7:13)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui lili

   O vor face cel putin betiva ca pe dna Macovei daca nu vor gasi alta scama in biografia domiei sale sau vor rasturna guvernul cu totul !!!
 • +1 (1 vot)    
  In sfarsit!!! (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:16)

  MBA [utilizator]

  Si sa se aplice si retroactiv pe ultimii 5 ani :-)) !
 • 0 (0 voturi)    
  Cum zic ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:21)

  ipsilon [utilizator]

  Nu stiu, tata, ce sa spun ... nu prea ar fi ok pentru unii, de exemplu Luceafarul Huilei a scris niste poezii superbe in puscarie,e adevarat, a avut si o muza de calitate, pe Marilena lui, deci nu toti e hoti, unii e chiar talentati ...
  Asa ca trebuie gasite alte metode, ma gandesc la o coimisie serioasa care sa evalueze modul si felul cum au fost scrise, si chestionat autorul despre din cartea cu pricina, sa vedem daca stie care-i treaba in lucrarea respectiva ... :)
 • 0 (0 voturi)    
  La ce folos? (Marţi, 12 ianuarie 2016, 17:24)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Parlamentul de hoti al Romaniei va da alte legi ca sa se pare, pe ei si clientela lor. ROMANIA e tara hotilor, iar JUSTITIA ii apara pe mafioti
 • 0 (0 voturi)    
  interesant (Marţi, 12 ianuarie 2016, 18:05)

  traiang [utilizator]

  Interesant ar fi cine a dat aceasta lege ,sigur era cu destinatie cum au fost dat multe in cu scop f precis !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Ceausescu si-o fi dat legea asta (Vineri, 5 februarie 2016, 11:29)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui traiang

   Datatnd inca din 1969 se poate deduce ca iniial Nea Nicu a inventat acesta reglemnentare pentru el si pentru Coana Leana.
   Banuiau ei ca odata si odata in locul Tovarasei Bobu care arata ca o tuta si era ministra comunista a justitiei va veni cineva meritocrat .
   Si-or fi imaginat ca vor fi dusi la inchisoare si ca acolo isi vor putea continua activitatea stiintifica scriind opere cu care sa-si reduca pedepsele.
   Dar comunistul de Iliescu i-a impuscat stopandu-le prematur drumul spre premiile Nobel.
   Asa ca singura speranta ramane dl Cartarescu desi varsta de 60 de ani pe care o implineste anul acesta...
 • 0 (0 voturi)    
  mai repede (Marţi, 12 ianuarie 2016, 20:06)

  boogiewoogie [utilizator]

  hai hai....
 • 0 (0 voturi)    
  Hai cu manie proletara sa desfiintam (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 7:40)

  xrogo [utilizator]

  munca intelectuala,adica daca un profesor face parnaie,indiferent din ce motiv,este in varsta si nu mai poate munci fizic,sa-i taiem posibilitatea de scadere a pedepsei,curat egalitate de sanse intre profesor si oarecine care poate face munca fizica!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by