1. Pacientii cu arsuri grave sunt cazuri speciale in medicina de urgenta, cu dezechilibre hidro-electrolitice majore care necesita atat asistenta medicala supraspecializata, cat si aparatura de o anumita factura.

Pompieri si echipaje medicale salvand supravietuitorii din Club ColectivFoto: Hotnews

2. Numarul foarte mare de cazuri venite intr-o perioada foarte scurta de timp este in general greu de absorbit de spitalele de urgenta, mai ales daca asta se intampla pe perioadele de garda de noapte. De exemplu, doar la spitalul Floreasca au ajuns brusc, in decurs de cateva minute, 50 de cazuri cu arsuri. Poate trece o anumita perioada de timp pana sa mobilizezi in miezul noptii tot personalul medical necesar sa trateze un numar atat de mare de pacienti. Este motivul pentru care ranitii au fost distribuiti in nu mai putin de 10 spitale diferite.

3. In astfel de situatii importanta este capacitatea de reactie a sistemului medical intr-un timp dat. Departamentele de urgenta nespecializate in arsuri au rolul de a echilibra pacientii care ulterior sunt triati in functie de gravitate pentru interventii chirurgicale de specialitate. In Asociatia de Chirurgie Plastica (care include si sectiunea de chirurgie a arsurilor) sunt inregistrati 30 de chirurgi plastici in Bucuresti. Doar 18 dintre acestia sunt specialisti, restul fiind inca rezidenti.

Chirurgia plastica (cu supraspecializare in arsuri) nu este una care beneficiaza de foarte multe locuri la concursurile de rezidentiat dat fiind nivelul mare de complexitate a acestor interventii si raritatea lor, comparativ cu alte boli care necesita interventii chirurgicale. De aceea situatia in care brusc spitalele sunt confruntate cu peste o suta de cazuri de arsuri este exceptionala si solicita catre limita maxima sistemul.

Reamintim ca, in urma incendiului de la Club Colectiv de vineri seara, 27 de tineri au murit, iar 162 de persoane au fost transportate la urmatoarele spitalele: Spitalul Floreasca, Spitalul de Arsi, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Judetean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Coltea, Budimex si Spitalul Grigore Alexandrescu.