​Republica Moldova se află într-o criză politică si economica, dupa ce guvernul Strelet a devenit al treilea executiv schimbat anul acesta, iar furtul unui miliard de dolari din sistemul financiar a dus la retinerea fostului premier pro-european Vlad Filat. Drumul pro-european al Republicii Moldova intampina destule obstacole, cinci guverne s-au perindat la putere dupa asa-numita ”Revolutia Twitter” din 2009, care a contestat alegerile parlamentare castigate de comunisti si a determinat formarea unei majoritati parlamentare pro-occidentale.

Steagul Republicii MoldovaFoto: Agerpres

2009

Revolta tinerilor moldoveni din 6-7 aprilie 2009 s-a indreptat spre coruptia tot mai extinsa a Partidului Comunist, care castigase din nou alegerile parlamentare din Republica Moldova. Astfel, comunistii au obtinut atunci aproape 50% din voturile exprimate in scrutinul legislativ din 5 aprilie, relateaza Mediafax.

Tinerii au iesit in strada pentru a contesta rezultatul alegerilor si pentru a cere repetarea scrutinului, in ceea ce a devenit cunoscut in presa internationala ca ”Revolutia Twitter”. Insa, protestele pasnice din 6 aprilie au luat o alta turnura in ziua urmatoare, cand sediile Parlamentului si Presedintiei au fost devastate, iar un tanar si-a pierdut viata in confruntarile dintre autoritati si protestatari.

A doua zi după proteste, guvernul Zinaidei Greceanii a decis ca romanii care vor sa intre in Moldova trebuie sa aiba viza, iar Vladimir Voronin (FOTO) a acuzat deschis Romania de implicare in protestele din 7 aprilie, mai scrie Mediafax.

Opozitia pro-occidentala a reusit sa blocheze alegerea in Parlament a presedintelui. In alegerile anticipate, din iulie 2009, Partidul Comunist pierde 12 mandate.

In luna august, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partdiul Liberal (PL),Partidul Democrat (PDM) si Alianta Moldova Noastra (AMN) formeaza o alianta parlamentara pro-occidentala.

Potrivit Unimedia, la inceputul toamnei, dupa cinci luni de la ”Revolutia Twitter”, presedintele Vladimir Voronin si-a dat demisia, anuntand ca va trece cu intreaga sa echipa in opozitie. Decizia lui Voronin a venit dupa ce alianta pro-occidentala a obtinut majoritatea in Parlament.

Pe 17 septembrie 2009, Vlad Filat (FOTO), liderul PLDM, a fost desemnat in functia de premier, fiind votat de majoritatea parlamentara pro-europeana. Insa, criza politica din Republica Moldova a continuat, intrucat pro-occidentalii nu aveau destule voturi pentru a numi un presedinte.

2010

In 2010, se organizeaza un al treilea scrutin legislative in mai putin de un an si jumatate, insa pro-occidentali nu reusesc nici de aceasta data sa obtina destule mandate pentru a putea desemna presedintele. Mai mult chiar, un referendum cu privire la schimbarea modului de alegere a presedintelui se soldeaza cu un esec, din cauza slabei prezente la vot a moldovenilor, scrie Mediafax.

2011

Moldova este caracterizata de aceeasi criza politica continua si in 2011, cu un presedinte interimar inca de la sfarsitul anului 2009. In timpul alegerii presedintelui in Parlament, Marian Lupu (FOTO), singurul candidat inscris in cursa prezidentiala, nu reuseste sa obtina cele 61 de voturi necesare, potrivit Mediafax.

2012

La aproape trei ani de la ”Revolutia Twitter” si la doi ani si jumatate de la demisia lui Vladimir Voronin, pro-occidentalii reusesc sa voteze un nou presedinte, pe independentul Nicolae Timofti (FOTO), presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, se incheie o criza politica prelungita in stanga Prutului, care a determinat dizolvarea Parlamentului in doua randuri si declansarea alegerilor anticipate.

2013

Premierul Vlad Filat a anuntat, la inceputul lui 2013, ca retrage PLDM din acordul aliantei pro-occidentale si doreste negocierea unui nou acord. Insa, Vlad Filat intra in coflict cu Vlad Plahotniuc (FOTO), care controleaza atat Partidul Democrat, cat si mai multe institutii media din Moldova, potrivit Mediafax.

Guvernul pro-european al lui Vlad Filat a rezistat aproape trei ani si jumatate, fiind demis la 5 martie 2013, printr-o motiune de cenzura votata de alesii Partidului Democrat (controlat de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc), dar si de catre deputatii neafiliati si comunisti.

Demiterea guvernului Filat II a dus la dizolvarea aliantei parlamentare pro-europene cu doar cateva luni inainte ce Moldova sa semneze un acord esential de asociere cu UE.

Demiterea lui Vlad Filat din fruntea Guvernului a tarat Republica Moldova intr-o noua criza politica, care dureaza aproape trei luni, intrucat partidele parlamentare nu se pot pune de acord sa numeasca un nou premier. In acest timp, PLDM il desemneaza ca premier tot pe Filat, numire contestata chiar de partidele din fosta alianta pro-occidentala.

Criza politica i-a sfarsit odata cu numirea lui Iurie Leanca (FOTO), la 30 mai, in fruntea noului guvern pro-european, sustinut de o coalitie formata din PLDM, PDM si Partidul Liberal Reformator (PLR). Guvernul lui Iurie Leanca ramane in functie pana la inceputul lui 2015.

2014

In toamna anului 2014, este inregistrat Partidul Patria (PP), care il are drept cap de lista pe controversatul om de afaceri Renato Usatii (FOTO). cu doar trei luni inainte de scrutinul legislativ. Cu doar cateva zile inainte de alegerile legislative, Comisia Electorala Centrala cere excluderea PP din cursa electorala, intrucat ar fi utilizat in campanie 430 000 de euro proveniti din strainatate. Cu trei zile inainte de scrutin, justitia decide excluderea partidului lui Usatii.

Din toamna anului 2014, situatia politica din stanga Prutului a fost complicata de o criza economica, cauzata de asa-numitul ”furt al secolului”. Astfel, un miliard de dolari a disparut din sistemul financiar din Republica Moldova, iar un raport al societatii americane de audit Kroll il mentioneaza pe omul de afaceri Ilan Shor. Principalele tranzactii au fost realizate in perioada 24-26 noiembrie 2014, sub ochii nepasatori ai Guvernului si ai Bancii Centrale a Moldovei.

Scandalul a izbucnit in momentul in care Banca Centrala a Moldovei a descoperit ca trei institutii financiare, reprezentand circa o treime din activele bancare ale tarii, au acordat credite in valoare totala de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut (PIB).

2015

”Furtul secolului” a declansat noi proteste in Chisinau incepand cu luna aprilie, care au denuntat atat furturile din bugetul statului cat si coruptia din justitie. Protestele au continuat si in toamna. Asfel, pe 27 septembrie, peste 20.000 de moldoveni s-au adunat in Chisinau, la cateva zile dupa ce FMI a anuntat ca nu va negocia un nou acord de imprumut cu liderii pro-europeni de la Chisinau, care afirma ca au nevoie de bani pentru a plati pensiile si salariile.

In octombrie 2015, Centrul National Anticoruptie a cerut arestarea fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare si luare de mita. Filat a fost numit intr-un autodenunt al afaceristului Ilan Shor. Potrivit rechizitorului, Filat ar fi extorcat si ar fi primit de la Ilan Shor bunuri si servicii in valoare de 60 de milioane de dolar. Lui Ilan Shor i s-ar fi oferit in schimb postul de consul onorific al Republicii Moldova in Federatia Rusa si i s-ar fi permis comercializarea produselor petroliere in regim duty free.

In perioada 2013-2015, Vlad Filat, sustinand ca are influenta asupra persoanelor publice, ar fi pretins si ar fi primit de la Ilan Shor bani si servicii in suma de 190 de milioane de dolari.

De altfel, criza economica tranversata de Republica Moldova este dublata de una politica, dupa ce, guvernul lui Valeriu Strelet a fost demis printr-o motiune de cenzura pe 29 octombrie. Strelet este al treilea premier care a condus Republica Moldova anul acesta.

In februarie, noul cabinet de ministrii al lui Iurie Leanca nu a reusit sa primeasca votul majoritatii parlamentare, iar in fruntea guvernului a fost numit de catre PLD Chril Gaburici (FOTO). Acesta nu era membru de partid, insa e un apropiat al liderului liberal-democrat Vlad Filat, dar si al liderului comunist Vladimir Voronin.

Insa, executivul lui Gaburici nu a rezistat decat aproape patru luni. Acesta si-a dat demisia in luna iunie, dupa ce procuratura a inceput o ancheta in cazul diplomei sale de Bacalaureat.

Gaburici a fost inlocuit de pro-occidentalul Valentin Strelet (FOTO), care a fost demis joi, 29 octombrie, printr-o motiune de cenzura depusa de socialisti si comunisti.