Parlamentul de la Chisinau a aprobat joi motiunea de cenzura impotriva guvernului Valeriu Strelet, care a fost astfel demis, anunta agora.md.

Valeriu Strelet, fost premier la ChisinauFoto: Facebook - Valeriu Strelet

Motiunea de cenzura, depusa de socialisti si comunisti si care avea nevoie de votul a cel putin 51 de parlamentari, a fost adoptata cu 65 de voturi.

Motiunea a fost votata si de deputati ai Partidului Democrat, care i-au reprosat lui Strelet ca a devenit "avocatul liderului PLDM, Vlad Filat" si l-au acuzat ca a incercat sa obstructioneze ancheta in privinta fraudei de la BEM.

Din cei 101 deputati, 21 de comunisti, 25 de socialisti si 19 membri ai Partidului democrat au votat in favoarea motiunii de cenzura.

Liderul PD, Marian Lupu, a sustinut ca partidul sau doreste sa participe si sa formeze in maxim o saptamana o noua majoritate europeana. Acesta a declarat ca PD ramane pro-european si nu va deturna Moldova de pe aceasta directie, potrivit agora.md.

Valeriu Strelet a declarat ca stiut ca va fi demis inca din 17 octombrie, cand a refuzat sa-i raspunda la telefon oligarhului Vladimir Plahotniuc, scrie independent.md.

"Am inteles ce scenariu se pregateste inca de la 17 octombrie, atunci cand mi-a telefonat de doua ori Plahotniuc, dar am refuzat sa raspund. Nu am ce sa discut cu el si i-am transmis acest lucru si domnului Candu (presedintele Parlamentului)", a declarat Strelet.

"Ce, nu era clar ca Strelet va fi in fruntea Guvernului pe putin timp? Domnule Strelet, v-ati antrenat intr-o lupta pe care nu o puteti duce. Noi nu vom sustine urmatorul guvern pe care veti incerca sa il investiti. Cea mai buna solutie pentru R. Moldova o reprezinta alegerile anticipat", a spus liderul socialistilor, Igor Dodon, reputat pentru apropierea sa de Rusia.

"Este al patrulea guvern PLDM care este demis pentru coruptie. In luna iulie trebuia sa insistati pe candidatura Maiei Sandu sau sa mergem la anticipate. V-ati ocupat cu masochism politic al PLDM. Atunci cand e baja va aduceti aminte de Dumnezeu. Dar unde era Dumnezeu cand inregistrati islamul, cand loveati in biserica. In Biblie scrie 'nu fura', dar voi voi furati miliarde. Si apoi santajati partenerii externi", a mai spus Dodon, citat de Publika.md.

Vom reveni cu amanunte